Vynuogės augina svorį“ tokia antraštė švietė vieno mano pirmųjų straipsnių žiniasklaidoje, prieš 14 metų mano veiklos pradžioje. Nors pačiame straipsnyje sakiau tik tai, kad jos kaloringesnės nei kiti vaisiai ir turi daugiau cukrų. Bet tai tikrai nereiškia, kad nuo jų storėjama.

Būtent skaitant antraštes gimsta mitai. Tad pravartu, susidomėjus antraštėmis, paskaityti ką rašo straipsnio viduje.

Grįžkime prie faktų. Mažas ar didelis skaičius suprantame tik lygindami su kitais, tad ir paskaičiuokime.

Palyginimui 100 g produkto turi:

  • vynuogės yra 69 kcal, 15,5 g cukrų
  • obuoliai – 51 kcal, 11 g cukrų
  • duona 225-270 kcal ir nuo 1,5- iki 11 g cukrų
  • baltyminiai batonėliai 350-500 kcal, cukrų kiekis įvairus – nuo kelių iki 45 g
  • saldainiai „aguona“ 518 kcal ir 52 g cukrų

Manau jau supratote, kad visai ne vynuogėse bėda!

Keliaujam toliau. Faktas, kad jei suvalgysite vienu kartu 200-300 g vynuogių liaudiškai tariant cukrus kraujyje pakils, nes skaidulų vynuogėse labai mažai. Tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl visa kekė gali lengvai tilpti į skrandį ir nesijausi persivalgęs.

Tad ką daryti? Viskas paprasta!

1. Porcija – valgykite jų po 100-200 g vienu kartu

2. Derinkite jas su kitu maistu, kuris sulėtins cukrų patekimą į kraują, padidins ir prailgins sotumo jausmą:

  • Valgykite su saliero kotais kartu su vynuogėmis jie puikiai dera skoniu, o galima ir saliero stiebą sukramtyti prieš valgant vynuoges, taip dar paveikiau bus
  • Salotų lapai ir visos lapinės daržovės kupinos skaidulų ir taip pat sulėtins vynuogių cukrų patekimą į skrandį
  • Graikiškas jogurtas ar nesaldinta varškė taip pat puikiai tinka, didesnis baltymų kiekis suteiks irgi turi tokį poveikį cukrų pateikimui į kraują, kaip ir skaidulos.
  • Keli riešutai suvalgomi kartu su vynuogėmis, o geriau prieš jas.
  • Prieš valgydami vynuoges išgerkite VANDENS stiklinę su šaukšteliu natūralaus obuolių acto (patarimas netinka “skrandininkams”)
Verta vynuogėmis pasikelti energiją, o nusipirkus daugiau ir nuėmus nuo kotelio -susišaldyti. Kadangi dar nusimato nuostabus šiltas rugsėjis, puikiai pravers kaip ledukai į taurę ar ąsotį.
O kur dar receptai su vynuogėmis, kur jokio vargo, gaminimas – vos 1 minutė.
Vynuogių ir varškės desertas arba užkandis recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 2 min.
Gaminimas 5 min.
Iš viso 7 min.
Virtuvė Europietiška
Išeiga 1 porcijos
Porcijoje 144 kcal

Ingredientai
  

  • 100 g varškės
  • 40 g vynuogių
  • 2 v.š. graikiško jogurto

Paruošimas
 

  • Varškę sumaišome su jogurtu.
  • Į indelį dedame varškės masę ir vynuoges.

Pastaba

Kitas puikus derinys: salotų lapai, varškė pertrinta su jogurtu, maža saujelė vynuogių ir salierų stiebai, arba visa tai be pieno produktų su traiškytais riešutais ir kokybišku alyvuogių aliejumi.
vynuoges-su-riesutais

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 144kcal (7%)Angliavandeniai: 12gBaltymai: 14gRiebalai: 4gSočiosios riebalų rūgštys: 2gPolinesotieji riebalai: 0.1gMononesotieji riebalai: 1gCholesterolis: 19mgNatris: 327mgKalis: 223mg (11%)Skaidulos: 0.4g (1%)Cukrūs: 10g (40%)Vitaminas A: 168µg (21%)Vitaminas B6: 0.1mg (7%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 1mg (1%)Vitaminas D: 0.1µg (2%)Vitaminas E: 0.2mg (2%)Vitaminas K: 6µg (8%)Kalcis: 120mg (15%)Varis: 0.1mg (10%)Folio rūgštis: 15µg (8%)Geležis: 0.2mg (1%)Manganas: 0.03mg (2%)Magnis: 14mg (4%)Fosforas: 208mg (30%)Selenas: 13µg (24%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Desertai, Užkandžiai
Dieta: Be glitimo, Low Fat
Gaminimo būdas: Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
4 1 vote
Patiko? Įvertinkite!