Kam reikalingas vitaminas E ?
- saugo ląsteles nuo pakenkimo ir nuo vėžio,
- veikia kaip antioksidantas,
- padeda organizmui panaudoti deguonį,
- apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio,
- apsaugo nuo krešulių, trombozių ir aterosklerozės atsiradimo,
- greitina žaizdų gijimą,
- gerina kraujotaką,
- stabdo uždegimus,
- lėtina senėjimo procesus,
- skatina organizmo audinių atsinaujinimą,
- stiprina imunitetą,
- mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis,
- žarnyne slopina susidarymą kancerogenų nitrozaminų, iš maiste esančių nitratų.
Pasisavinimo ypatumai
Padeda pasisavinti. Vitaminas E veikia kartu su vitaminu C ir selenu.
Trukdo pasisavinti. Kepimas aukštoje temperatūroje, ypatingai kepimas keptuvėje. Oro tarša, kontraceptinės tabletės, didelis kiekis perdirbtų ir keptų riebalų bei aliejų, nesubalansuota mityba, sutrikusi rezorbcija žarnyne (naujagimiai vitamino E dar nekaupia).
Sudėtis ir patvarumas
Kitas pavadinimas – tokoferolis. Vitaminas E jautrus ultravioletiniams spinduliams, rūgštims, sunkiesiems metalams. Verdant prarandama apie 50 proc. Jis nesuyra virimo metu, bet yra neatsparus šarmams.
Kiek yra ir kiek reikia?
Žmogaus organizme vitaminas E yra kaupiamas raumeniniame audinyje, antinksčiuose, raumenyse.
Ar pats organizmas gamina? Ne, todėl reikia gauti su maistu ar papildais:
Amžiaus grupė | Paros norma, mg |
Iki 3 metų | ~ 6 |
3-10 metų | ~ 7 |
Nuo 18 metų | ~ 10 |
Moterims nėštumo metu reikia | ~ 12 |
Moterims žindymo metu reikia | ~ 14 |
Pastaba. Nėščiosioms, sportininkams bei pacientams, kuriems gresia širdies ir kraujotakos pakenkimai patariama vartoti daugiau vitamino E.
Vitamino E trūkumas pasitaiko labai retai, nes vitamino E yra beveik visuose maisto produktuose. Trūkumas atsiranda dėl visiško badavimo, geltos, tulžies pūslės ligų, taip pat neišnešiotiems naujagimiams.
Trūkumo požymiai:
- libido trūkumas,
- išsekimas po lengvo fizinio krūvio,
- greitai atsirandančios mėlynės ir kraujosruvos,
- lėtas žaizdų gijimas,
- venų varikozė,
- raumenų tonuso silpnumas.
Perteklius, t.y. didesnės negu 1000 mg dozės per dieną gali sukelti viduriavimą, pykinimą, dujų kaupimąsi. Esant vitamino E pertekliui organizme padidėja kraujavimų rizika, susilpnėja imunitetas, pasireiškia virškinimo sutrikimai, greitas nuovargis, odos uždegimai. Vartojant vitaminą E, vitaminų K ir A dozės sumažinamos.
Vitamino E šaltiniai
Top 5 maisto produktai | Kiek mg yra | Kiek reikia gr suvalgyti, kad paros normą gauti? |
Nerafinuotas kukurūzų aliejus | 53 | 19 |
Saulėgrąžų sėklos | 52,6 | 19 |
Kviečių gemalai | 27,5 | 36 |
Sezamo sėklos | 22,7 | 44 |
Žemės riešutai | 11,5 | 87 |
Informacijos šaltiniai:
- Patric Holford „Nauja optimalios mitybos biblija“
- Hans-Jurgen Holtmeier „Sveika mityba esant antsvoriui“
- William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N. „The Family Nutrition Book“
- Elson M. Haas, M.D. „Staying Healthy with Nutrition“
- https://www.farmapedia.lt/vitaminai-ir-maisto-papildai/vitaminai/vitaminas-e-tokoferolis
- http://www.mpe.lt/lt/mpe/medziagos,id,Vitaminas_E#r