KAM REIKALINGAS?
– Absoliučiai būtinas nėštumo metu vaisiaus smegenų ir nervų vystymuisi bei veiklai,
– normaliam vaisiaus vystymuisi, padeda išvengti išsigimimų,
– būtinas smegenų ir nervų veiklai,
– baltymų panaudojimui,
– eritrocitų gamybai,
– organizmo augimui ir vystymuisi,
– naujų ląstelių susidarymui,
– DNR gamybai,
– protinei ir emocinei sveikatai,
– kartu su vitaminu B12 folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui ir geležies panaudojimui organizme,
– didina apetitą ir skatina skrandžio rūgšties išsiskyrimą,
– padeda apsisaugoti nuo žarnyno parazitų ir apsinuodijimo maistu,
– svarbi normaliai kepenų veiklai,
– slopina cholesterolio kaupimąsi širdies raumenyje,
– kartu su vitaminu B12 ir vitaminu C folio rūgštis padeda suvirškinti ir pašalinti iš organizmo senus ir sintetinti naujus baltymus,
– gali padėti išvengti kai kurių vėžio formų ir širdies ir kraujagyslių ligų,
– gali palengvinti depresijos simptomus.
PASISAVINIMO YPATUMAI
Padeda pasisavinti. Vitaminas B9 veikia kartu su kitais B grupės vitaminais, ypač su B12. Geriausia vartoti su maistu ir vitaminų B kompleksu.
Trukdo pasisavinti. Aukšta temperatūra, šviesa, maisto gaminimas ir kontraceptinės tabletės.
Sudėtis ir patvarumas – šis vitaminas jautrus ultravioletiniams spinduliams, kitoms rūgštims, sunkiesiems metalams, karščiui, virimui.
KIEK REIKIA?
Ar pats organizmas gamina? Ne, taigi reikia gauti su maistu ar papildais:
Amžiaus grupė | Paros norma, mcg |
Iki 1 metų | 25-30 |
1-3 metų | ~50 |
4-6 metų | ~75 |
7-10 metų | ~100 |
Merginoms nuo 11 metų | ~400 |
Vaikinams nuo 11 metų | ~400 |
Moterims nėštumo metu | ~600 |
Moterims žindymo metu | ~500 |
Tik folio rūgšties monoglutamatai gali būti ir aktyviai, ir pasyviai rezorbuojami. Iš farmacinių preparatų pasisavinama geriau negu iš maisto. Maiste susidaryti lengvai pasisavinamiems tolio rūgšties monoglutamatams trukdo cinkas.
Dėl vitamino B9 trūkumo susergama anemija, anoreksija, atsiranda egzema, energijos trūkumas, skrandžio skausmai, depresija, jaučiamas nerimas ir įtampa, prastėja atmintis, suskilinėja lūpos, anksti pražyla plaukai, sumažėja leukocitų ir trombocitų. Trūkstant vitamino B9 pablogėja apetitas. Didelis trūkumas sukelia apsigimimus, savaiminius abortus, priešlaikinius gimdymus.
Retai pastebimas vitamino B9 toksiškumas, bet viršijus 15 mg atsiranda virškinimo ir miego problemų.
VITAMINO B9 ŠALTINIAI
Top 5 maisto produktai | Kiek mcg yra 100 gr | Kiek reikia gramų suvalgyti, kad gautumėte paros normą gauti? |
Alaus mielės | 3170 | 13 |
Avižiniai dribsniai | 520 | 77 |
Vištų kepenys | 380 | 105 |
Kviečių gemalai | 325 | 123 |
Špinatai | 140 | 286 |
Autorius „Sulieknėk sveikai“
Informacijos šaltiniai:
– Elson M. Haas, M.D. „Staying Healthy with Nutrition“
– Hans-Jurgen Holtmeier „Sveika mityba esant antsvoriui“
– Patric Holford „Nauja optimalios mitybos biblija“
– William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N. „The Family Nutrition Book“
– https://www.farmapedia.lt/vitaminai-ir-maisto-papildai/vitaminai/folio-rugstis
– http://www.mpe.lt/lt/mpe/medziagos,id,Vitaminas_B9#r