KAM REIKALINGAS VITAMINAS B6?
– Būtinas baltymų virškinimui ir naudojimui,
– smegenų ir nervų sistemos veiklai,
– hormonų gamybai,
– svarbus energijos gamybai ląstelėse,
– padeda subalansuoti lytinių hormonų gamybą,
– natūralus antidepresantas,
– padeda kontroliuoti alergines reakcijas,
– dalyvauja baltymų ir angliavandenių skaidyme,
– dalyvauja insulino gamyboje,
– dalyvauja raudonųjų ir baltųjų kraujo ląstelių formavimesi,
– dalyvauja fermentų ir kitų organizmo junginių sintezėje,
– svarbus organizmo atsparumui infekcijoms,
– vitamino B12 įsisavinimui,
– hormonų balansui moters organizme palaikyti,
– priešmenstruaciniam sindromui palengvinti.
PASISAVINIMO YPATUMAI
Padeda pasisavinti. Vitaminas B6 veikia kartu su kitais B grupės vitaminais, taip pat su cinku ir magniu. Geriausia vartoti su maistu ir cinko papildu.
Trukdo pasisavinti. Alkoholis, rūkymas, kontraceptinės tabletės, gausi baltymais dieta, perdirbti maisto produktai. Vyresnio amžiaus žmonėms būdingas sumažėjęs vitamino B6 pasisavinimas.
Sudėtis ir patvarumas: piridoksinas, piridoksalas.
Piridoksinas yra augalinės kilmės, piridoksalas ir piridoksalfosfatas – daugiausia gyvulinės kilmės. Jis jautrus ultravioletiniams spinduliams, sunkiesiems metalams. Nuo karščio (verdant, kepant, troškinant) piridoksalas (fosfatas) susijungia su baltymu, todėl vitamino sumažėja, suyra apie 20 proc.
KIEK REIKIA VITAMINO B6?
Ar pats organizmas gamina? Ne, taigi reikia gauti su maistu ar papildais:
Amžiaus grupė | Paros norma, mg |
Iki 1 metų | 0,3-0,6 |
1-3 metų | ~1 |
4-6 metų | ~1,1 |
7-10 metų | ~1,4 |
Merginoms nuo 11 metų | ~1,6 |
Vaikinams nuo 11 metų | ~2 |
Moterims nėštumo metu | ~1,9 |
Moterims žindymo metu | ~2,5 |
Vitaminas B6 tinka gydant reumatines ligas, priešmenstruacinį sindromą, kinetozes; mažina nepageidaujamą kai kurių vaistų (pvz. antituberkuliozinių) poveikį.
Vitamino B6 poreikis padidėja vartojant geriamuosius kontraceptikus, antibiotikus, vaistus nuo depresijos, taip pat sportininkams, vartojantiems daug baltymingo maisto, sergantiesiems nervų ligomis.
Vitamino B6 trūkumas organizme atsiranda dėl netinkamos mitybos, hemodializės, chroniško alkoholizmo, žarnyno ligų. Dėl vitamino B6 trūkumo atsiranda rankų tirpimas, burnos gleivinės erozija, depresija, nemiga, nervingumas, dirglumas, hipochrominė mažakraujystė, raumenų drebėjimas ir mėšlungis, energijos trūkumas, seborėjinis dermatitas, šerpetojasi oda, įtrūksta lūpų kampučiai. Trūkstant vitamino B6 pablogėja kalcio, magnio ir fosforo panaudojimas organizme.
Apsinuodijimo vitaminu B6 požymiai atsiranda vartojant daugiau kaip 1 g piridoksino per dieną: sensorinė neuropatija, judesių koordinacija, refleksų sutrikimai, atminties susilpnėjimas.
VITAMINO B6 ŠALTINIAI
Top 5 maisto produktai | Kiek mg yra 100 gr | Kiek reikia suvalgyti gramų, kad gautumėte paros normą? |
Alaus mielės | 4,41 | 41 |
Kviečių gemalai | 3,3 | 55 |
Kviečių sėlenos | 2,5 | 72 |
Lašiša | 0,98 | 184 |
Veršių kepenys | 0,9 | 200 |
Autorius „Sulieknėk sveikai“
Informacijos šaltiniai:
– Hans-Jurgen Holtmeier „Sveika mityba esant antsvoriui“
– Patric Holford „Nauja optimalios mitybos biblija“
– William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N. „The Family Nutrition Book“
– Elson M. Haas, M.D. „Staying Healthy with Nutrition“
– https://www.farmapedia.lt/vitaminai-ir-maisto-papildai/vitaminai/vitaminas-b3-niacinas
– http://www.mpe.lt/lt/mpe/medziagos,id,Vitaminas_B3#r