„Valgote vynuoges – priaugsite svorio“, – tokia antraštė švietė prie vieno iš pirmųjų interviu žiniasklaidoje, prieš 14 metų, mano, kaip dietistės veiklos pradžioje. Nors pačiame straipsnyje sakiau tik tai, kad jos kaloringesnės, nei kiti vaisiai ir turi daugiau cukrų. Bet tai nereiškia, kad nuo jų storėjama.

Būtent skaitant antraštes ir gimsta mitai. Tad naudinga, susidomėjus antraštėmis, paskaityti, kas tiksliai rašoma pačiame straipsnyje.

Daug ar mažai kalorijų turi vynuogės?

Grįžkime prie faktų. Mažas ar didelis skaičius, suprantame tik lygindami su kitais, tad paskaičiuokime.

Palyginimui, 100 g produkto turi:

  • vynuogės – 69 kcal, 15,5 g cukrų
  • obuoliai – 51 kcal, 11 g cukrų
  • duona – 225-270 kcal ir nuo 1,5 g iki 11 g cukrų
  • baltyminiai batonėliai – 350-500 kcal, cukrų kiekis įvairus: nuo kelių iki 45 g
  • saldainiai „Aguona“ – 518 kcal ir 52 g cukrų

Manau, jau supratote, kad visai ne vynuogėse bėda!

Faktas, jei suvalgysite vienu kartu 200-300 g vynuogių, liaudiškai tariant, cukrus kraujyje pakils, nes skaidulų vynuogėse – labai mažai. Tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl visa kekė gali lengvai tilpti į skrandį, o persivalgęs nesijauti. Ką daryti?

Kiek vynuogių suvalgyti ir su kokiu maistu derinti?

Viskas paprasta, vynuogių nereikia atsisakyti!

1. Porcija. Valgykite po 100-200 g vynuogių vienu kartu

2. Derinkite jas su kitu maistu, kuris sulėtins cukrų patekimą į kraują, padidins ir prailgins sotumo jausmą:

  • Valgykite su saliero kotais. Kartu su vynuogėmis jie puikiai dera skoniu, o galima ir saliero stiebą sukramtyti prieš valgant vynuoges, taip dar paveikiau bus
  • Salotų lapai ir visos lapinės daržovės kupinos skaidulų ir taip pat sulėtina vynuogių cukrų patekimą į skrandį
  • Graikiškas jogurtas ar nesaldinta varškė taip pat puikiai tinka. Didesnis baltymų kiekis suteiks irgi turi tokį poveikį cukrų pateikimui į kraują, kaip ir skaidulos
  • Suvalgykite kelis riešutus kartu su vynuogėmis, o geriau – prieš jas
  • Prieš valgydami vynuoges, išgerkite stiklinę vandens su šaukšteliu natūralaus obuolių acto (patarimas netinka turintiems skrandžio ligų)

Verta vynuogėmis pasikelti energiją, o nusipirkus daugiau ir nuėmus nuo kotelio – susišaldyti. Puikiai pravers kaip ledukai į taurę ar ąsotį.

O kur dar receptai su vynuogėmis – jokio vargo, gaminimui – vos 1 minutė.

Su kolegėmis, susėdusios terasoje mėgavomės skaniu deriniu: varškės ~po 100 g, keli šaukštai graikiniai jogurto bei po ~40 g vynuogių. Deivių maistas! Gaminti nereikia, sudedame produktus, suberiame uogas ir skaniai valgome!

Kitas puikus derinys: salotų lapai, varškė pertrinta su jogurtu, maža saujelė vynuogių ir salierų stiebai. Arba visa tai be pieno produktų su traiškytais riešutais ir kokybišku alyvuogių aliejumi.

Skanių vynuogių ir lieknos talijos!

4.3 6 votes
Patiko? Įvertinkite!