Triušio mėsa yra liesa ir didžioji dalis kalorijų yra iš baltymų ir labai mažai iš riebalų. 100 g triušienos turi 173 kalorijas, vos 3,5 g riebalų ir net 33 g baltymų.
Pagal mėsos mėginių tyrimą, kuriam naudota triušiena, vištiena, jautiena ir kiauliena, siekiant nustatyti šių gyvūnų rūšių maistinių medžiagų skirtumus, paaiškėjo, kad triušienoje kalcio (21,4 mg / 100 g) ir fosforo (347 mg / 100 g) buvo daugiau nei kitų rūšių mėsoje, o riebalų ir cholesterolio – mažiau.
Triušiena turi daug geležies, cinko, vario, fosforo ir seleno, taip pat vitamino niacino (B3), o vitamino B12 100 g triušienos yra net 3 kartus daugiau nei suaugusio žmogaus reikiama paros
norma. Ši medžiaga būtina teigiamai širdies veiklai, suteikia energijos. Triušiena turi ir kalio, kuris būtinas kaulų ir raumenų sveikatai, kraujospūdžiui, širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Ši mėsa rekomenduojama turintiems geležies trūkumą, anemiją, virškinimo trakto sutrikimų, turintiems alergiją kitai mėsai. Tinka ir mažiems vaikams – kaip viena iš pirmųjų mėsų ragavimui.
Gardžios triušienos paslaptys
Triušienos paruošimas panašus į vištienos. Priekinė triušienos dalis su mažesnėmis šlaunelėmis būna liesesnė, o užpakalinė – riebesnė. Greičiausiai iškepsite liesą triušio juosmeninę ar priekinę dalį. Rekomenduojama kepti ant vidutinės ugnies maždaug 20 minučių, kol vidinė temperatūra pasieks 71 ° C.
Kiti gabalėliai daug labiau tinka kepimui puode ar troškinimui. Patogiausia gaminti supjaustytas vienodas triušienos dalis, kadangi visoms dalims – juosmeninei, priekinei ir užpakalinei – reikia skirtingo kepimo laiko. Bet pirmiausiai, prieš gamindami triušieną atšildykite iki kambario temperatūros.
Jei patiekalą kepsite orkaitėje, supjaustytą triušį galite apkepti karštoje keptuvėje, mėsa bus sultingesnė. Kad gaminant mėsa labai neišsausėtų, patariama triušieną troškinti daržovių ar
vištienos sultinyje, kartu su dideliu kiekiu daržovių, padažu su kokosu pienu. Kitas variantas – troškinti padaže su produktais, turinčiais rūgšties. Puikiai tiks pomidorai su alyvuogėmis, svogūnai.
Prieš patiekdami triušieną, leiskite jai „pailsėti“ savo sultyse.
Triušienai tinkamiausi prieskoniai
Triušiena – labai švelni mėsa, todėl saikingai vartokime prieskonius ją gardindami. Šiai mėsai tinka:
- Pipirai ir druska, tik berti ją reikia jau prieš pat pašaunant į orkaitę ar puodą
- Česnakai
- Čiobreliai
- Krapai
- Lauro lapai
- Mairūnai
- Petražolės
- Rozmarinai
- Šalavijai
Jei susigundėte triušiena, štai keli paprasti receptai:
- Triušiena su salieru ir morkomis
- Triušiena su morkomis ir žirneliais
- Triušiena su morkomis, svogūnais, briuselio kopūstais
- Triušienos troškinys