Jau senokai buvau nusižiūrėjusi dar nebandytą daržovių kepimo variantą. Toks patiekalas nuostabiai atrodo ant šventinio stalo, pavyzdžiui, kaip karštas garnyras prie pagrindinio patiekalo. Pagaminamas paprastai ir greitai, o atrodo – įspūdingai. Kepu orkaitėje, tad faktiškai gaminimo laikas – daržovių supjaustymas ir sudėliojimas. Pastarąjį darbą galite patikėti didesniems vaikams ar paaugliams. Patiekalo pavadinimas – tianas (tradicinis Provanso srities patiekalas). Dažnai jis kepamas su sūriu, kartais su kiaušiniais. Puikiai tinka ir šilkinis tofu, kurį reikėtų įmaišyti į pomidorų padažą. Tad ir jūs pagal savo poreikius galite koreguoti receptą, o aš pateiksiu augalinį variantą. Tiks ir pasninkui, ir Kūčioms ar Kalėdoms, ir kasdienai, kai norisi gero vaizdo ir skanaus maisto ant stalo. Daržovių kiekis priklauso nuo kepimo indo (mano 24 cm skersmens) ir daržovių dydžio, todėl kiekius pateikiu apytikslius.
Tianas – orkaitėje keptos daržovės
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1,5 vnt. baklažano (~400 g)
- 1,5 vnt. cukinijos jaunos (~400 g)
- 4 vnt. pomidorų, didesnių (~400 g), galima keisti paprikomis
- 400 ml pomidorų tyrės arba pomidorų savo sultyse. Aš naudojau naminį konservuotą pomidorų su paprikomis padažą Salsa
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro
- 1 v.š. druskos, pagal skonį, nes mano padaže dar buvo
- 0,5 a.š. pipirų, šviežiai maltų
- 2-3 skiltelių česnako, susmulkiname arba naudojame česnakinę druską vietoje paprastos
- čiobrelių, pagal poreikį
- baziliko, pagal poreikį
- raudonėlio, pagal poreikį. Su prieskoniais galima žaisti, tiks išvardinti, galima naudoti ir mišinius Provanso, itališkų žolelių ar Viduržemio jūros
- šviežių žalumynų, kurie naudojami papuošimui po kepimo, nebūtina, bet gražu, nors aš nebėriau šį kartą
Paruošimas
- Nuplauname, nusausiname ir supjaustome plonais griežinėliais baklažanus, cukinijas ir pomidorus. Labai svarbu, kad pjaustant daržovės būtų vienodo storio, tik baklažanai plonesni.
- Į pomidorų tyrę (padažą) suberiame visus prieskonius, druską bei aliejų ir išmaišome. Jei tai jau pagamintas naminis padažas atsižvelkite į jau esančius prieskonius ir druskos kiekį.
- Kelis šaukštus padažo įpilame ant dugno ir paskirstome, kad daržovės kepimo pradžioje nesviltų.
- Kaitaliojant daržovių griežinėlius, pagal spalvas sudėliojame juos į spiralę/ apskritimus/ gyvatėlę ar kitą patinkantį raštą, kaip leidžia forma.
- Užpilame daržoves likusiu padažu.
- Kepame iki + 180 C įkaitintoje orkaitėje – viršus/apačia apie 30 minučių. Daržovės turi šiek tiek suminkštėti, bet nesutižti. Ištraukus iš orkaitės su silikoniniu teptuku aptepu viršų daržovių formoje esančiu padažu – taip daržovės atrodys ypač patraukliai.
Pastaba
Jei norisi sotesnio varianto, galima vietoje mano naudotų daržovių kepti moliūgą, saldžias bulves, burokėlius, morkas ar pastarnoką. Tik tokiu atveju, dažniausiai, joms reikia daugiau kepimo laiko.
Kitas patarimas. Suvalgius daržoves, liks skanaus padažo – naudokite jį košei, sriubai ar kitos dienos troškiniui arba sušaldykite – turėsite kitam kartui paruoštuką sriubai.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 167kcal (8%)Angliavandeniai: 24gBaltymai: 5gRiebalai: 8gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 5gNatris: 1797mgKalis: 1206mg (60%)Skaidulos: 7g (20%)Cukrūs: 14g (56%)Vitaminas A: 1302µg (163%)Vitaminas B6: 0.5mg (36%)Vitaminas C: 55mg (69%)Vitaminas E: 4mg (33%)Vitaminas K: 23µg (31%)Kalcis: 62mg (8%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 72µg (36%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 68mg (18%)Fosforas: 137mg (20%)Selenas: 2µg (4%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė