Kai kolegė papasakojo apie šį receptą ir nepagalvojau nieko gero, tik, kad – „sveikas“. O tai nėra komplimentas, nes maistas turi būti ne tik sveikas, bet ir skanus. Tada valgome su dideliu malonumu, o dar ir sveikata bei savijauta gerėja.
Visgi, nusprendžiau išbandyti, ir mano nuomonė, pasirodo, buvo klaidinga! Šis patiekalas ne tik ilgam bus įtrauktas į mano pusryčių meniu, bet puikiai tiks svečiams, pasninkui (kas praktikuoja) ir iškyloms gamtoje. Antrą kartą dar tą pačią savaitę gaminau ir pateikiau svečiams kaip užkandį. Kas valgė su duona, o kas dėjo ant agurko riekelių.
Aš gaminau vakare, kol ruošiau vakarienę, kad nereikėtų kuistis ryte.
Sumuštinis su „juodaisiais ikrais“ iš ispaninio šalavijo sėklų recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
5 iš 1 balso
Pasiruošimas 5 min.
Gaminimas 20 min.
Iš viso 25 min.
Virtuvė Europietiška
Išeiga 10 porcijos
Porcijoje 38 kcal

Ingredientai
  

  • 115 ml vandens (10 v.š.)
  • 50 g ispaninio šalavijo (čija) sėklų (5 v.š.)
  • 24 g sojos padažo (4 v.š.)
  • 1 v.š. alyvuogių aliejus, ypač tyro, bet dar geriau tiktų linų sėmenų šalto spaudimo aliejus
  • 2 vnt. nori lapų – tie, į kuriuos sushi vynioja. Jų rasite bet kurioje didesnėje parduotuvėje, Azijos virtuvės maisto produktų skyriuje

Paruošimas
 

  • Sausus nori lapus suplėšome ir sausus suberiame į smulkintuvą bei sumalame į smulkias daleles.
  • Supilame ir sumaišome su šakute visas sudėtines dalis. Tada uždengiame ir padedame į šaldytuvą. Išimame ryte, bet galima ir šviežiai pasiruošti, tuomet reikės 15-20 min. palaukti, kol išbrinks šalavijo sėklos. Jei masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens ir vėl pamaišykite. „Juodieji ikrai“ paruošti!
  • Tepame tokius „ikrus“ ant vertingos duonos riekelės, agurko, batato riekelės, keptos skrudintuvėje. Papuošiame pomidorais ir žalumynais. Tiktų ir švieži ar rauginti agurkai.
    Beje, viso grūdo duonos riekeles savo pusryčiams lengvai pakepinau. Duonos valgau mažai, laikau šaldytuve, o pakepinimas suteikia traškumo, išgaruoja drėgmė. Daug didesnis malonumas, be to, teigiama, kad ir skrandžiui draugiškesnė tokia duona.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 38kcal (2%)Angliavandeniai: 2gBaltymai: 1gRiebalai: 3gSočiosios riebalų rūgštys: 0.4gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 1gTransriebalai: 0.01gNatris: 136mgKalis: 26mg (1%)Skaidulos: 2g (6%)Cukrūs: 0.04gVitaminas A: 13µg (2%)Vitaminas B6: 0.01mg (1%)Vitaminas C: 0.2mgVitaminas E: 0.2mg (2%)Vitaminas K: 1µg (1%)Kalcis: 33mg (4%)Varis: 0.1mg (10%)Folio rūgštis: 3µg (2%)Geležis: 0.5mg (4%)Manganas: 0.1mg (5%)Magnis: 18mg (5%)Fosforas: 46mg (7%)Selenas: 3µg (5%)Cinkas: 0.2mg (2%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Dieta: Diabetui, Be glitimo, Vegetariškas
Gaminimo būdas: Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
5 4 votes
Patiko? Įvertinkite!