Kai mano dukra buvo alergiška pieno produktams ir kviečiams, teko visaip suktis ir ieškoti naujų receptų, kurie būtų ne tik tinkami, bet ir labai skanūs. Alergijos jau praeityje, bet ragaujame ir bandome naujus receptus. Kartais pavyksta, o kartais – ne, ir tai normalu.
Dalinuosi ypatingai skaniais grikių sausainiais, kurie kupini vertingų medžiagų ir tokie skanūs, kad tiks ir tiems, kuriems sveikas maistas skamba kaip keiksmažodis.
Ingredientai
- 250 g grikių, nekepintų
- 70 g cukraus, nerafinuoto. Ruošiame desertą, tad saldumo – reikia. Jei dėsite cukraus daugiau – darykite mažesnius sausainius. Ir mažiau jų valgykite. Valgyti rekomenduoju vienetais, o ne skardomis. Rimtai sakau. Žinau, kad dalis skaitytojų įsijaučia, ypatingai, kai skanu ir kai nervas ima. Jei žinote, kad turite tokią bėdą – dalinkitės su kitais ar kepkite mažiau, pavyzdžiui, kiekį padalinkite perpus ar net tris kartus pamažinkite. Juk kas pasakė, kad būtinai pilną skardą reikia kepti? Kiek norite, tiek ir kepate.
- 2 v.š. kokosų aliejaus
- 20 g kakavos
- 20 vnt. riešutų. Reikia tiek,kiek vienetų sausainių gaminsite – apvainikuoti kiekvieną
- 1 a.š. kepimo miltelių
- žiupsn. druskos
Paruošimas
- 10-12 val. iki gaminimo nuplauname ir užmerkiame kambario temperatūroje grikius, kad per tą laiką prasidėtų dygimo procesas. Pieš gaminimą nusunkiame per sietelį likusį vandenį ir sutriname. Jei sausainių reikia skubiai, sumalame žalius grikius skiesdami beveik tokiu pat kiekiu vandens, kad gautųsi grietinės tirštumo tešla. Mano variantas vertingesnis maistinių medžiagų prasme, o kalorijų – tiek pat.
- Į sumaltus grikius pilame kakavą, tirpintą kokosų aliejų, cukrų. Viską permaišome.
- Dedame masę į skardą – šaukštas masės – 1 sausainis.
- Papuošiame riešutais. Mano vaikai mėgsta lazdynų, o aš – karijų.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.