Kodėl šilauoges verta ragauti liepos mėnesį? 

  • Uogos turi keliasdešimt kartų daugiau antioksidantų nei vaisiai. Antioksidantai gali padėti išvengti vėžio, širdies ligų ir neurologinių ligų
  • Sezono įkarštis – liepos mėnesį
  • Trumpas laikas nuo skynimo – daugiausia vertės 
  • Dabar pati geriausia kaina, nes sezonas 
  • Violetinių augalų – mažai, o juose dominuoja unikalus antioksidantas antocianinas  

Suvalgius tokį užkandį: 

  • būsite sotūs net 3-4 valandas
  • gliukozės kiekis kraujyje tik vos vos pakils 
  • gausite daugybę sveikatą gerinančių medžiagų 

Užkandžio vertė: 270 kcal. Jei jums per daug – sumažinkite ispaninio šalavijo sėklų kiekį. Nedėjau, bet jei norisi gyvenimą pasisaldinti – 1 a.š. klevų sirupo puikiai tiks. 

Nors rekomenduojama uogas keisti kas 4 dienas, bet taip skanu + sezonas, tad valgiau taip kelias dienas iš eilės. Padarysiu pertrauką ir valgysiu vėl. Puikiai tinka ir vaikams, ir svečiams. 
Šilauogių sotus užkandis su ispaninio šalavijo sėklomis recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
5 iš 1 balso
Pasiruošimas 5 min.
Gaminimas 15 min.
Iš viso 20 min.
Virtuvė Europietiška
Išeiga 1 porcijos
Porcijoje 270 kcal

Ingredientai
  

  • 160 g šilauogių (91 kcal) – natūralus gamtos desertas, 100 g šių uogų 9,96 g cukrų
  • 100 ml augalinio gėrimo (migdolų ar kito nesaldinto). Aš naudojau makadamijų (32 kcal). Šiuo atveju venkite ryžių ar avižų gėrimų, nes juose dominuoja cukrai  
  • 30 g ispaninio šalavijo (čija) sėklų (2 v. š. su kaupu), (147 kcal) – Omega 3, kalcis, geležis – tai ko mums dažniausiai trūksta. Gerieji riebalai suteiks sotumo ir sulėtins cukrų patekimą į kraują 

Paruošimas
 

  • Ispaninio šalavijo sėklas užpilame augaliniu gėrimu, pamaišome šakute ir pabrinkiname 15 minučių. Jei yra galimybė, kol brinksta, dar 1-2 kartus pamaišome šakute, kad nebūtų gumulėlių. 
  • Taurėje, kurią paveldėjome iš mano vyro močiutės, sluoksniuoju: uogos, brinkintos sėklos, uogos. 
  • Viskas! Dėl grožio galime papuošti mėtos lapeliu. 

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 270kcal (14%)Angliavandeniai: 36gBaltymai: 8gRiebalai: 12gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 9gMononesotieji riebalai: 1gTransriebalai: 0.04gNatris: 73mgKalis: 298mg (15%)Skaidulos: 15g (43%)Cukrūs: 16g (64%)Vitaminas A: 342µg (43%)Vitaminas B6: 0.1mg (7%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 16mg (20%)Vitaminas D: 57µg (1140%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 31µg (41%)Kalcis: 342mg (43%)Varis: 0.4mg (40%)Folio rūgštis: 24µg (12%)Geležis: 4mg (29%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 139mg (37%)Fosforas: 444mg (63%)Selenas: 17µg (31%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Desertai, Užkandžiai
Dieta: Be glitimo, Low Calorie, Vegetariškas
Gaminimo būdas: Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
4.7 7 votes
Patiko? Įvertinkite!