Rauginti kopūstai – vertingas, sezoninis, tradicinis mūsų regiono maistas. Žiemą, kai šalta ir siaučia virusai, griekas būtų į savo meniu jų neįtraukti! Jie turi medžiagų, kurios padeda apsisaugoti nuo virusų, stiprina mūsų žarnyno darbą, o per tai – ir visą imunitetą, atsparumą ir mūsų nuotaiką.

Rauginti kopūstai laikomi vienais geriausiu natūralių vitaminų šaltinių žiemos laikotarpiu. Raugintose daržovėse padvigubėja B grupės vitaminų, ypatingai B6 ir B12. Be to, natūraliai raugintose daržovėse gausu lengvai pasisavinamo vitamino C, daugiausia – skystyje. Taigi, naudokite ir skystį, tinka salotoms gardinti.

Rauginti kopūstai kupini probiotikų (gerųjų bakterijų) ir prebiotikų (gerųjų bakterijų maisto), tad yra natūralūs žarnyno gelbėtojai.

Viena porcija (Kcal 38): 200 g raugintų kopūstų, geriausia dera su bulvėmis, ar prieš lengvesnius patiekalus per pietus.

KIEK IR KADA VARTOTI?

Raugintus kopūstus, kaip ir kitas raugintas daržoves, geriausia vartoti po mažai, pavyzdžiui, po sriubinį šaukštą, kaip rodau nuotraukoje, bet dažnai. Pavyzdžiui, prie pietų ir prie vakarienės maisto. Tokiu būdu vis pamaitinsite savo žarnyno gerąsias bakterijas, bet išvengsite didelio kiekio druskos vienu metu.

Raugintus kopūstus galite susmulkinti ir naudoti kitoms daržovėms ar patiekalams kaip padažą. Galima sumaišyti su šviežiais, nevirtais, tarkuotais burokėliais ir palaikyti nuo valandos iki 1-2 parų. Fantastiškai skanu! Išbandykite, patiks net ir sakantiems, kad nemėgsta sveiko maisto.

SU KUO DERINTI RAUGINTUS KOPŪSTUS?

Idealu, kai juos pagardiname riebalais, pavyzdžiui, šalto spaudimo linų sėmenų ar saulėgrąžų aliejumi – geriau pasisavina įvairūs vitaminai ir kitos vertingos medžiagos. Puikiai dera prie grūdų, bulvių, virtų su lupenomis. Tinka derinti ir su riebiais patiekalais, nes skaidulos ir organinės rūgštys padeda suvirškinti tokį maistą.

Venkite vartoti prie sūrių patiekalų, nes kartu valgomi rauginti kopūstai gali sukelti nemalonumus virškinimo trakte ar sukelti spaudimą bei skysčių užsilaikymą.

KAIP IŠSIRINKTI?

Pirkdami raugintus kopūstus, skaitykite etiketes. Pridedamo cukraus kiekis stipriai skiriasi. Kai skaitote etiketę, kur vardinamos sudėtinės dalys, kuo arčiau pabaigos, reiškia – tuo mažiau cukraus. Tiesa, didelė jo dalis yra suskaidomas bakterijų rūgimo metu, tad tikrai ne visas patenka į mūsų kraują – tai naudinga žinoti. Beje, parsinešę į namus kopūstus išimkite iš pakuotės ir perdėkite į stiklinę tarą.

KAM VENGTI RAUGINTŲ KOPŪSTŲ?

Raugintus produktus labai riboti reikia žmonėms, sergantiems dilgėline, atopiniu dermatitu, turintiems stiprią nuolatinę alergiją išorės faktoriams, kurių neįmanoma išvengti, pavyzdžiui, dulkėms. Taip pat žmonėms, kenčiantiems nuo rėmens bei opų skrandyje ar dvylikapirštėje žarnoje. Kai kankina rėmuo ir ryškūs jo simptomai ne tik raugintų kopūstų reikia vengti, bet ir mityba visai kitokia turėtų būti – GERL (refliukso) mitybos planą galite užsisakyti čia >> ir išsivaduoti nuo problemos. O jei kankina digėlinė ar atopinis dermatitas – mitybos planas čia >>

Visiems bent kartą gyvenime yra tekę ragauti raugintų kopūstų, kurie vienu metu gali būti ir ingredientas ir patiekalas. Raugintus kopūstus galite išlaikyti visą žiemą, taip nuolat papildydami savo organizmą vitaminu c.  Kad skonis būtų natūraliai rūgštus, o ne su actu maišytas, o patys kopūstai kvapnūs ir traškūs – prisiminkime tikrąjį kopūstų rauginimo procesą, anksčiau buvusį netgi tam tikru ritualu. Kaip namuose rauginti kopūstus – receptas žemiau.

Naminiai rauginti kopūstai

Rauginti kopūstai laikomi vienais geriausiu natūraliųvitaminų šaltinių žiemos laikotarpiu. Raugintose daržovėse padvigubėja B grupės vitaminų,ypatingai B6 ir B12.
Išbandyti šį receptą

Receptai su raugintais kopūstais

RAUGINTŲ KOPŪSTŲ SRIUBA

Sriuba labai skani, o ir jos pagaminimas nereikalauja daug pastangų. Išbandykite.
Išbandyti šį receptą

RAUGINTŲ KOPŪSTŲ SRIUBA SU VIŠTIENA

Vištienoje esantys baltymai yra puikus aminorūgščių šaltinis. Mūsų kūnas naudoja aminorūgštis raumenų audiniui kurti, kas yra ypač svarbu senstant. Tyrimai taip pat parodė, kad didesnis baltymų suvartojimas padeda išlaikyti kaulų mineralų tankį.Taigi pabandykite raugintų kopūstų sriubą su vištieną, kuri lengvai ir greitai pagaminama. Palikite komentaruose savo pastebėjimus.
Išbandyti šį receptą

RAUGINTŲ KOPŪSTŲ IR ŠVIEŽIŲ BUROKĖLIŲ SALOTOS – GREITOS IR KUPINOS VITAMINŲ

Išbandykite šias sveikas salotas iš kurių gausite daugybę vitaminų. Pastebėjimais pasidalinkite komentaruose.
Išbandyti šį receptą
5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!