Sveika mityba prasideda nuo planavimo ir apsipirkimo. Kas bus jūsų spintelėje ir šaldytuve, tą ir valgysite.
Visuomet rekomenduoju skirti laiko mitybos planavimui, nes kitu atveju patirsite daug streso. Nėra skirtumo ar norite sveikai maitintis, ar metate svorį, bet kuriuo atveju ne laikas galvoti ką valgysite, kai jau laikas valgyti. Kai einate į virtuvę jau turite žinoti ką pasiimsite ar ką pasiruošite. Pradėkime nuo pusryčių.
Kaip jau anksčiau ne kartą esu minėjusi, pusryčiams geriausias pasirinkimas – grūdiniai produktai. Tai yra neskaldytos kruopos. Atminkite, kad bent keturis kartus iš eilės pusryčiai turi būti skirtingi. Taip gausite įvairesnių medžiagų, o ir pusryčiai nenusibos. Tikrai didelį pasirinkimą įvairių košių receptų rasite receptų sveikų pusryčių skiltyje. Jei atradote savo receptą, beje, kuo paprastesnis – tuo geriau, dalinkitės komentaruose ar rašykite info@sulieknek.lt. Sveiki ir tinkami receptai bus paskelbti puslapyje. Idealu, jei rašote su kiekiais ir gaminimo trukme.
KOKIŲ KOŠIŲ REIKIA VENGTI?
Kai kurių grūdų košių reikia vengti, nes jos per greitai pasisavinamos, reiškia labai greitai turite išnaudoti gautas kalorijas ir sukelia alkį. Taigi apeikite ratu:
– užpilamas košes,
– greito paruošimo košes,
– dribsnius,
– kukurūzų kruopas,
– manų kruopas, pastarųjų būna įvairių rūšių, netinka nei viena, beje, vaikams taip pat nerekomenduoju,
– kruopainius, geriau žinomus kuskuso pavadinimu,
– bulgur kruopas.
KOKIAS KRUOPAS IR GRŪDUS RINKTIS?
Pasirinkite bent keturias skirtingas kruopų rūšis. Pradėkime nuo kruopų, kurios savyje neturi glitimo:
– Grikiai (angl.buchwheat) gali būti kepinti arba nekepinti.
a) Kepinti grikiai yra rudos spalvos, jų virti nereikia, nes jie jau termiškai apdoroti. Pakanka juos iš vakaro užmerkti ir ryte tik pašildyti iki tinkamos valgymui temperatūros.
b) Nekepinti grikiai. Palyginti neseniai atsirado mūsų rinkoje. Jų skonis visiškai skiriasi nuo kepintų. Jei neragavote – rekomenduoju paragauti.
– Sorų kruopos (angl. millet). Jų skonis paprastai skiriasi, priklausomai nuo rūšies. Kad nebūtų kartu- nuplikykite verdančiu vandeniu prieš virimą. Auksinės sorų kruopos nekarčios, o tai retas atvejis.
– Bolivinės balandos kruopos (angl.quinoa). Kai kas ją vadina “kinva”. Jų būna įvairios: juodoji, raudona ar šviesi. Viename maišelyje galite rasti ir trispalvės bolivinės balandos. Šių kruopų galima nusipirkti įvairiose sveikų produktų parduotuvėse, Prismoje ir Maximoje. Nors jau daug kartų valgėme šias kruopas, bet kai nusipirkome šviesias bolivinės balandos kruopas (spauskite nuorodą), net mano 3,5 metų amžiaus dukrytė paklausė kokios čia kruopos. Linksma istorija buvo, kai po poros dienų mažylė buvo su aukle ir visą dieną prašė jos šių kruopų, o auklė niekaip negalėjo suprasti ko jos prašo, nes nebuvo girdėjusi apie šias sėklas, pseudo kruopas. Beje, balandos auga ir Lietuvoje, tik kitos rūšies ir sėklų niekas nerenka, tik lapus valgo. Vieniems šios kruopos labai patinka ir tai būna jų (cituoju) „metų atradimas“, o kitiems atvirkščiai. Purtosi net kvapo. Nors aš asmeniškai net neužuodžiu jo:)
– Burnočių sėklos (angl.amaranth). Turi daug kalcio (plačiau), turi riešutų prieskonio. galite jų šiek tiek įmaišyti ruošdami kitas kruopas.
– Natūralūs, kitaip sakant nešlifuoti arba raudoni ryžiai. Geriausia, jei ryžio grūdas ilgas, pavyzdžiui basmati ar ilgagrūdžiai, tuomet daugiau laiko turėsite ir kalorijų panaudojimui. Tinka visos ryžių rūšys, kuris verda 40-50 minučių. Paprastai nesirenku jų pusryčiams, nes juos reikia virti, nepakanka išbrinkinti. Taigi man tokiu atveju pusryčių gamyba per ilgai užtrunka ir mieliau renkuosi kitas kruopas.
Javų giminės grūdai, turintys savyje glitimo tinka ne visiems, bet tikrai galite valgyti, jei toleruojate glitimą:
– Avižos (angl. oats). Šie grūdai ypatingos vertės. Pačios avižos neturi glitimo, bet dažniausiai jas sėjant avižas dėl augalų „sveikatos“ pramaišiui pasėjami ir kviečiai. Kas vengiate glitimo, žiūrėkite, kad būtų parašyta “be glitimo pėdsakų”. Taip būna ypatingai retai. Avižų kruopos turi būti lukštentos, bet išlikti grūdų pavidalo. Jei kartais pirkote kitoje parduotuvėje, kartais pramoninkai sugalvoja pašarines kruopas supakuoti ir žmonėms parduoti…. tuomet visų pusryčių metu iš burnos reikia rankioti lukštus. Taip neturi būti, rinkitės kito gamintojo kruopas.
– Miežiai (angl.barley). Šių kruopų neskaldytų kol kas neteko matyti. Pirkite stambiai skaldytus grūdus ir apdorokite trumpiau, nei kitas kruopas.
– Perlinės kruopos (angl.pearl barley) – tai tie patys miežiai, tik kitaip paruošti. Jos įprastai sunkiau virškinasi, todėl vieniems labai patinka, o kitiems atima energiją. Pabandykite ir pasižiūrėkite kaip jaučiatės jūs.
– Speltos kruopos. Tai kviečiai, tik daug vertingesni, nei įprastiniai. Teigiama, kad net didelė dalis jautrių glitimui į speltą nesulaukia neigiamos reakcijos. Jei pamiršote užsimerkti kruopų ar esate ne namie, puikiai pravers skaldytos kruopos, jų paruošimas trumpesnis, pavyzdžiui šios.
– Rugių (angl. rey) ar kviečių (angl. wheat) kruopos. Jos yra mažiau vertingos nei kitos kruopos, bet retkarčiais galima.
– taip pat kartais galima pusryčiams suvalgyti ir sveiką sumuštinį. Kur >sveikos duonos įsigyti jau rašiau kitame straipsnyje.
KUR LIETUVOJE PIRKTI KRUOPAS?
Kai esame įpratę pirkti greitai paruošiamas kruopas, kitų net nematome. Kartą buvo nutikimas, kai klientė buvo parduotuvėje, kurioje ir aš lankausi ir sako:”ten nėra nei ankštinių, nei kruopų, tik nesveiki dribsniai”. Jos ten buvo, bet… reikėjo galvą palenkti žemiau. :)) štai taip atsitinka, kai akys nepratusios matyti naujų produktų. Šie produktai mažiau populiarūs, todėl didelėse parduotuvėse dažniausiai išdėstomi žemutinėse lentynose. Taip pat jų būna ūkininkų skyriuose ir sveikų produktų parduotuvėse.
Taigi planuokite meniu, pasirinkite skanius nesaldžius košių priedus, valgykite sočiai ir skaniai.
Komentare minėjote,kad kruopas netinka valgyti vakare kas meta svorį,tuomet ką vakare geriausia valyti metant svorį?
laba diena,
kiekviena ryta verdu visai seimai dribsniu kose (avizu, grikiu, ryziu).. trukme ant pakelio nurodyta 3 min virti ir 3 min palaikyti.
kaip suprantu is straipsnio dribsniai nera sveika, taigi noreciau pasitempti ir pagaminti sveikiau pusrycius, taciau mus visus riboja laikas. patarkite kaip reiketu pagaminti rytais greitai kose. gal Avizines kruopas, grikius galima uzplikyti is vakaro karstu vandeniu, per nakti isbrinktu ir ryte pasildyti? uztruktu trumpai ryte ir rezultatas butu sveikas.
aciu
Dribsnių nerekomenduoju
Sveiki, bet juk yra pvz. pilno grūdo avižų dribsnių. Jei pilno grūdo, kuo jie blogi? Ačiū.
jie visai kitaip veikia organizmą, mirkant neprasideda dygimi procesas, nesuyra fitinai ir lektinai, nepadaugėja vertingų medžiagų, greičiau pasisavina mažiau alkio. Tiek trumpai:)
Kruopas užsimerkite iš vakaro. Ryte žymiai sutrumpėja jų gaminimo laikas. Pvz. grikius užmerkus iš vakaro, ryte reikia tik pašildyti iki valgymui tinkamos temperatūros. Avižas, bolivines balandas keletą minučių paverdu, o paskui palieku pritraukti. Žodžiu, apie pusryčius galvokite iš vakaro. :)
Sveiki,
ar galima valgyti perlines kruopas vakarienei, likus trims valandoms iki miego?
Aciu uz atsakyma
Jei nėra antsvorio – galima
noriu numesti svorio
Tikrai galiu padėti. Lauksime Jūsų laiško el.paštu registracija@sulieknek.lt
Galimybės lankyti programą Vilniuje ir internetu, taip pat užsisakyti mitybos planą. Žinoma, geriausias variantas – tai 12 savaičių programa.
Datos, aprašymai ir laikai čia: http://sulieknek-lt.preview-domain.com/kada-galiu-pradeti-programa/
Mielai laukčiau Jūsų skambučio tel 8614 77992, pagelbėčiau pasirenkant tinkamiausią variantą.
Vaida Kurpienė
Sveiki, noriu pasiteirauti dėl avižų košės. PC Rimi perku \"Hercules\" košę, rašoma, kad tai pilnagrūdžiai avižiniai dribsniai. Sakykite, ar tokią košę galima priskirti prie sveikų košių ar visgi geriau rinktis tiesiog lukštentas avižas? Jei taip, tai gal galite patarti, kaip jas greičiau išvirti? Dėkoju :)
Lukštentos avižos geriau. Pilno grūdo dribsniai tinka sergantiems sunkesnėmis virškinamo trakto ligomis, taip pat mažiems vaikams.
Dribsniai nėra tinkamas pasirinkimas suaugusiam sveikam žmogui.
Jau valgiau nekepintų grikių košės, labai skanu! Sorų kruopų dar nesu bandžius, čia sužinojau, kad reikia nuplikyti. Ačiū, mėginsiu!
Nuvylėte dėl manų, kuskuso ir bulgur kruopų :( Aš taip jas visas mėgstu…
Receptuose pabandykite jas pakeiskti bolivine balanda (kinva/quinoa).
Jei rasote kad dribsnius aplenkti reiketu, taciau avizos yra sveika. Kaip yra su aviziniais dribsniais? Ar naudinga kaip avizos ar aplenkti nes dribsniai? Aciu uz atsakyma
Rinkitės avižų grūdus, o ne dribsnius.
O kaip dėl kukurūzų košės? Verta valgyti ar ne?
Straipsnio dalyje, kurių košių vengti, parašyta, kad kukurūzų kruopas apeiti ratu:)
Rašote, kad miežių kruopų nesuskaldytu neteko matyti. Bet veliau rasote, kad perlinės kruopos tai tie patys miežiai, tik kitaip apdirbti. Aš manau, kad perlinės kruopos tai ir yra neskaldytos miežių kruopos.
Ne visai:) miežių grūdų neteko matyti. Perlinės yra tam tikru būdu apdorotos.
Malonu,kad yra toks puslapis,labai daug naudingo randu,kurybingu Naujuju Metu Sulieknek.lt komandai!!!
Ačiū:)