Virtų kiaušinių mėgėjai dažnai mėgsta tam tikro kietumo kiaušinius. Kaip teisingai juos išvirti, kad būtų norimos konsistencijos? Su kuo skaniausia derinti kiaušinį? Svarbiausi patarimai – šiame tekste.
Kiek laiko virti kiaušinius?
Kiaušinio virimo laikas priklauso nuo jo svorio. Mano naudojami ekologiški kiaušiniai svėrė ~ 60 g. Jeigu kiaušinis sveria 50 g ar 70 g (XL), atitinkamai sutrumpinkite/ prailginkite virimo laiką (-/+ 1 min).
Vanduo puode turi pilnai apsemti visus verdamus kiaušinius. Į vandenį būtina įdėti druskos arba galite pilti acto, kad suskilus kiaušiniui, jo baltymas išliktų viduje.

Skysto trynio paslaptys
Jei pageidaujate būtent tokio kiaušinio, pirmiausiai, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros, nes kitaip gali suskilti dedant į verdantį vandenį.
- Kiaušinius dedame į verdantį vandenį ir verdame 5 min.
- Toks kiaušinis valgomas iš karto. Į šaltą vandenį kiaušinio nedėkite, kitaip, kol vės, ir toliau vyks virimo procesas, kiaušinio trynys tirštės nuo baltymo karščio, ir skysto trynio nebebus.
- Skystą kiaušinį valgykite lukšte, su šaukšteliu, nes nulupti jo neįmanoma. Net kepurėlės nelupame, o su šaukšteliu ją įdaužiame ir nupjauname.
- Labai skanu su druska ir maltais pipirais.
- Galima naudoti kaip padažą prie daržovių lazdelių – įmerkite jas į trynį ir skanaukite.
Tepamo trynio kiaušinis
Tokiam kiaušiniui pasiruošiame indą su šaltu vandeniu ir ledu. Kiaušiniai turi būti kambario temperatūros. Užverdame vandenį, įdedame druskos ir sudedame kiaušinius. Po 6 min. iš karto traukiame ir dedame juos 10-15 min. į ledo vonią, kad pilnai atvėstų.
Po šalčio šoko šalti kiaušiniai puikiai nusilupa. Toks kiaušinis tinka ramenui ir salotoms.
Kietai virti kiaušiniai

Išvirti kietą, bet skanų ir netrupantį kiaušinį, irgi reikia mokėti, sutinkate?
- Šaltus kiaušinius sudėkite į šaltą vandenį
- Vandeniui užvirti pasirinkite maksimalų kaitlentės galingumą, o virimo laiką truputi (30 s) pailginame
- Tuomet sumažiname kaitrą iki vidutinio lygio, taip, kad vanduo lengvai burbuliuotų ir verdame 8 min.
- Nuimame puodą nuo kaitlentės, bet kiaušinius paliekame karštame vandenyje dar 8 min.
- Kiaušinius iš karšto vandens perkeliame į šaltą vandenį ir paliekame dar 2-3 min.
Tokie kiaušiniai puikiai tinka salotoms, gaminti įdarytiems kiaušiniams. Trynys išlieka geltonas, nėra žalio/pilko viršutinio sluoksnio.
Tad kokį kiaušinį virsite? Kiaušinius valgyti rekomenduoju pietums ar vakarienei.
Kodėl kiaušinis yra geresnis pasirinkimas vakarienei, o ne pusryčiams – išsamius mano patarimus skaitykite čia>>>