Virtų kiaušinių mėgėjai dažnai mėgsta tam tikro kietumo kiaušinius. Kaip teisingai juos išvirti, kad būtų norimos konsistencijos? Su kuo skaniausia derinti kiaušinį? Svarbiausi patarimai – šiame tekste.

Kiek laiko virti kiaušinius?

Kiaušinio virimo laikas priklauso nuo jo svorio. Mano naudojami ekologiški kiaušiniai svėrė ~ 60 g. Jeigu kiaušinis sveria 50 g ar 70 g (XL), atitinkamai sutrumpinkite/ prailginkite virimo laiką (-/+ 1 min).

Vanduo puode turi pilnai apsemti visus verdamus kiaušinius. Į vandenį būtina įdėti druskos arba galite pilti acto, kad suskilus kiaušiniui, jo baltymas išliktų viduje.

skystas-kiausinis

Skysto trynio paslaptys

Jei pageidaujate būtent tokio kiaušinio, pirmiausiai, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros, nes kitaip gali suskilti dedant į verdantį vandenį.

  • Kiaušinius dedame į verdantį vandenį ir verdame 5 min.
  • Toks kiaušinis valgomas iš karto. Į šaltą vandenį kiaušinio nedėkite, kitaip, kol vės, ir toliau vyks virimo procesas, kiaušinio trynys tirštės nuo baltymo karščio, ir skysto trynio nebebus.
  • Skystą kiaušinį valgykite lukšte, su šaukšteliu, nes nulupti jo neįmanoma. Net kepurėlės nelupame, o su šaukšteliu ją įdaužiame ir nupjauname.
  • Labai skanu su druska ir maltais pipirais.
  • Galima naudoti kaip padažą prie daržovių lazdelių – įmerkite jas į trynį ir skanaukite.

Tepamo trynio kiaušinis

Tokiam kiaušiniui pasiruošiame indą su šaltu vandeniu ir ledu. Kiaušiniai turi būti kambario temperatūros. Užverdame vandenį, įdedame druskos ir sudedame kiaušinius. Po 6 min. iš karto traukiame ir dedame juos 10-15 min. į ledo vonią, kad pilnai atvėstų.

Po šalčio šoko šalti kiaušiniai puikiai nusilupa. Toks kiaušinis tinka ramenui ir salotoms.

Kietai virti kiaušiniai

kietas-kiausinis

Išvirti kietą, bet skanų ir netrupantį kiaušinį, irgi reikia mokėti, sutinkate?

  • Šaltus kiaušinius sudėkite į šaltą vandenį
  • Vandeniui užvirti pasirinkite maksimalų kaitlentės galingumą, o virimo laiką truputi (30 s) pailginame
  • Tuomet sumažiname kaitrą iki vidutinio lygio, taip, kad vanduo lengvai burbuliuotų ir verdame 8 min.
  • Nuimame puodą nuo kaitlentės, bet kiaušinius paliekame karštame vandenyje dar 8 min.
  • Kiaušinius iš karšto vandens perkeliame į šaltą vandenį ir paliekame dar 2-3 min.

Tokie kiaušiniai puikiai tinka salotoms, gaminti įdarytiems kiaušiniams. Trynys išlieka geltonas, nėra žalio/pilko viršutinio sluoksnio.

Tad kokį kiaušinį virsite? Kiaušinius valgyti rekomenduoju pietums ar vakarienei. 

Kodėl kiaušinis yra geresnis pasirinkimas vakarienei, o ne pusryčiams – išsamius mano patarimus skaitykite čia>>> 

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!