Plekšnė – daugiausia jodo turinti žuvis. Išskyrus jūros dumblius, nėra kito maisto produkto, kuriame būtų toks didelis jodo kiekis. Retas iš mūsų gauna pakankamai jodo, o jis būtinas normaliai skydliaukės veiklai palaikyti. Jei skydliaukės veikla sutrinka, jau lauk bėdų: nuo blogos nuotaikos iki prastos talijos.Kalbant apie taliją, 100 g plekšnės turi vos 76 kcal. Baltymų – net 15 g, o riebalų – vos 1,8 g. Tad, valgai ir lieknėji!Ruošdamasi įrašui, pažiūrėjau, ką pasaulyje gamina iš plekšnės. Man labai patiko vaizdas, kurį matote mano kepimo formoje. O bet tačiau… Visgi, kaip interneto platybėse skelbiami receptai gali apgauti! Nesistebiu, kad po nesėkmingų bandymų, žmonės sako, jog žuvies nemėgsta. Nes dažnai ji ruošiama neteisingai.Gaminau vieną patiekalo porciją. Puikiai tinka dirbant namuose ar gyvenant vienam, ar gaminant tik sau, kai šeimos nariai makaronus valgys. O jei gaminsite visai šeimai – atitinkamai didinkite ingredientų kiekį.
Orkaitėje kepta plekšnė su pomidorais ir pastarnokais
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1 plekšnės
- 150 g pomidorų
- 100 g pastarnokų, tinka ir ropės
- 1 svogūno
- 1 citrinos
- krapų pagal skonį
- petražolių pagal skonį
Paruošimas
- Pomidorus perpjauname pusiau, pastarnoką supjaustome riekelėmis, svogūną skiltelėmis.
- Daržoves ir perpjautą citriną pusiau sudedame į kepimo indą, paliekame vietos žuviai ir kepame 200 C orkaitėje 20 min.
- Po 20 min. kartu į indą įdedame plekšnę, ant jos uždedame sviesto gabaliukus ir kepame 10 min.
- Iškepus – pabarstome smulkintais žalumynais.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 311kcal (16%)Angliavandeniai: 34gBaltymai: 40gRiebalai: 5gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 1gCholesterolis: 144mgNatris: 181mgKalis: 1611mg (81%)Skaidulos: 9g (26%)Cukrūs: 16g (64%)Vitaminas A: 2201µg (275%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 3µg (120%)Vitaminas C: 104mg (130%)Vitaminas D: 2µg (40%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 37µg (49%)Kalcis: 147mg (18%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 108µg (54%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 93mg (25%)Fosforas: 465mg (66%)Selenas: 65µg (118%)Cinkas: 2mg (20%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė