Jau sėdėdama prie stalo su garuojančia antimi vyrui juokdamasi sakiau, kad net neįtariau, jog gerai iškepti antį – raketų mokslas. Bet, kai tiksliai žinai kaip, tai lengva. Pasidalinsiu savo atradimais, nes galutinis variantas (po 3 nekokių bandymų) pavyko puikiai. Tad už pastangas galiu sau kabinti medalį!
Orkaitėje kepta antis įdaryta raugintais kopūstais recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 1 day 30 min.
Gaminimas 2 val. 20 min.
Iš viso 1 day 2 val. 50 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 15 porcijos
Porcijoje 553 kcal

Ingredientai
  

  • 2 kg anties (1 vnt., mano svėrė apie 2,3 kg)
  • 150 g raugintų kopūstų

Marinatui:

  • 2 v.š. saldžiosios paprikos prieskonių
  • 2 v.š. druskos (dedame tik prieš pat kepimą)
  • 1 v.š. mairūno, džiovinto
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro (kad prikibtų prieskoniai)
  • 2 a.š. juodųjų pipirų
  • 1 skiltelės česnako

Paruošimas
 

Anties paruošimas:

  • Antis dažnai turi plunksnų galiukų, tad pincetas pravers. Nors išsipeša likučiai ir su pirštais, bet su pincetu daug greičiau.
  • Būtinai nupjauname pasturgalinę liauką. Matosi ji ant uodegos iš nugarinės pusės, odos spalvos guziukas. Maža, kaip žmogaus piršto galiukas. Teigiama, kad jos nenupjovus, anties apatinė dalis gali apkarsti.
  • Nupjauname perteklinius riebalus.
  • Nuplauname iš išorės ir vidaus. Nusausiname, kad gerai priliptų prieskoniai.
  • Antį rekomenduojama pamarinuoti parą, laikant šaldytuve. Daug kur rašoma, kad marinuoti tinka su druska, bet tai – didelė klaida, nes druska iš mėsos ištraukia drėgmę, tad mėsa bus kietesnė.
  • Šaunama į orkaitę antis turi būti kambario temperatūros, taip paukštis orkaitėje keps tolygiau ir mėsa bus skanesnė. Taigi, pasiruošiame kepimui iš anksto ištraukdami antį iš šaldytuvo ir leisdami jai pastovėti apie valandą, kad sušiltų. Kol antis šyla galima pasiruošti įdarą (patroškinti kopūstus) ir įkaitinti orkaitę.
  • Įdarome antį kopūstais ir po to rekomenduojama užsiūti viršutinę ir apatinę dalis, kad įdaras neiškristų. Aš tiesiog dantų krapštukais susmaigsčiau ir tai puikiai pasiteisino.
  • Surišame kojas su siūlu, bet tikrai geriau būtų su specialia virvute, nes siūlas vėliau įsirėžia ir nuimti pilnai neįmanoma. Sparnelius irgi susegame su mediniu dantų krapštuku. Antis rišama dėl gražesnės formos.
  • Prieš pat dedant kepti, pabarstome druska abi anties puses ir įtriname.

Anties kepimas:

  • Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių, programa: viršus-apačia. Rinkausi plačią skardą, nes norėjau, kad dalis riebalų nubėgtų.
  • Antį dedame į skardą ar kepimo indą nugara į apačią. Nors vištą aš kepu atvirkščiai.
  • Kepame apie 15 minučių ir tada sumažiname kaitrą iki150 C. Sumažinus kaitrą įpyliau ~100 ml vandens į skardą bei įjungiau kepimą mažoje drėgmėje (mano orkaitė garinė). Kitas variantas – statyti po apačia kepimo formą su vandens talpa, kad vanduo garuotų ir drėkintų orą orkaitėje.
  • Kepame dar 2 valandas. Kepimo laikas apytiksliai skaičiuojamas 1 kg – 1 val. Mano antis be įdaro svėrė 2,3 kg.
  • Kas 15 minučių atidarydavau orkaitę ir su šaukštu ant viršaus pyliau susidariusį skystį. Užsidėdavau priminimą telefone, nes laiką lengva "pamesti".

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 553kcal (28%)Angliavandeniai: 1gBaltymai: 16gRiebalai: 54gSočiosios riebalų rūgštys: 18gPolinesotieji riebalai: 7gMononesotieji riebalai: 26gCholesterolis: 101mgNatris: 1081mgKalis: 323mg (16%)Skaidulos: 1g (3%)Cukrūs: 0.3g (1%)Vitaminas A: 698µg (87%)Vitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas B12: 0.3µg (12%)Vitaminas C: 5mg (6%)Vitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 11µg (15%)Kalcis: 24mg (3%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 21µg (11%)Geležis: 4mg (29%)Manganas: 0.1mg (5%)Magnis: 24mg (6%)Fosforas: 191mg (27%)Selenas: 17µg (31%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
3.7 3 votes
Patiko? Įvertinkite!