Amūras priklauso karpinių šeimai. Greitai auga, maitinasi augalais, labai mėgsta švelnią tvenkinio augmeniją, net angliškai vadinamas grass carp – žolės karpis. Jo mėsa balta, didžiulis kiekis baltymų, turi ir Omega3, B12, seleno ir fosforo. Ši žuvis ruošiama panašiai, kaip plačiakaktis ir karpis. Amūro paruošimui gali pakakti tik prieskonių ir citrinos.
Morkomis įdarytas amūras – žuvis kepta orkaitėje
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1 kg amūro
- 1 vnt. morkų
- ½ citrinos
- 2 a.š. lydyto sviesto arba ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelės česnako
- 1 žiupsn. druskos
- petražolių pagal skonį
Paruošimas
- Šviežią amūrą išdorojame ir įpjauname šonuose, įdedame į įpjovas po riekelę citrinos ir petražolių. Paliekame pasimarinuoti pernakt.
- Kitą dieną žuvį pagardiname druska, į vidų pridedame tarkuotų morkų ir česnako.
- Prieš dedant žuvį kepti, viršų aptepame lydytu sviestu arba alyvuogių aliejumi, kuris tinka kepimui, tuomet žuvis nebus tokia sausa.
- Dedame žuvį į kepimo rankovę arba vyniojame į kepimo popierių ir pašauname į įkaitusią orkaitę.
- Kepame 180 C orkaitėje, apie 40-60 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 350kcal (18%)Angliavandeniai: 3gBaltymai: 45gRiebalai: 17gSočiosios riebalų rūgštys: 4gPolinesotieji riebalai: 4gMononesotieji riebalai: 7gCholesterolis: 171mgNatris: 145mgKalis: 905mg (45%)Skaidulos: 1g (3%)Cukrūs: 1g (4%)Vitaminas A: 3105µg (388%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 4µg (160%)Vitaminas C: 9mg (11%)Vitaminas D: 62µg (1240%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 7µg (9%)Kalcis: 112mg (14%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 42µg (21%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 0.1mg (5%)Magnis: 76mg (20%)Fosforas: 1046mg (149%)Selenas: 32µg (58%)Cinkas: 4mg (40%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Nuotraukos autorė: Irvyda Tamošiūnienė
Kokia kepimo temperatūra? Kepti rankovėje ar atvirai? Ant aliejaus ( kokio?) ar ant ghi sviesto? Amūras- 3 kg.
Smagu, kad išbandote receptus. Kepkite 180 C orkaitėje, galima patepti ~ 2 a.š. lydyto sviesto arba ypač tyru alyvuogių aliejumi. Kepti galima įvairiai, tiek atvirai, tiek įvyniojus į kepimo rankovę ar kepimo popierių, šiuo atveju, žuvis iškeps greičiau ir bus sultingesnė.