Mano specialybė išmokė vieno, jei nemoki kažko gaminti – galima išmokti su sąlyga, kad bandai tol, kol pavyksta. Tad pirmų kartų maiste mano gyvenime – apstu. Smagiausia, kad dažnai tai, kas iki tol atrodė sudėtinga – po pirmo karto labai paprasta. Tai ir mano midijų istorija. Iki šiol valgydavau tik restorane, kartą ir vyras gamino, bet tada net virtuvėje nebuvau.
Midijas labai mėgsta mano paauglė dukra, o ir smagu valgyti tai, ko negali greitai sumesti į burną, ir pats valgymas ilgesnis procesas.
Taigi pasiryžau išmėginti midijas paruošti. Iššūkis, su kuriuo susidūriau, naršant internete midijų receptai tik su vynu, grietinėle, ar dideliu kiekiu pomidorų, kurių norėjau šį kartą išvengti. Nors variantas su pomidorais – puikus, bet ne visada jų didelis kiekis mano skrandžiui patinka.
Teko pasinaudoti pagalba „skambutis draugui“. Nuo senų laikų, kai dar net nedirbau dietiste, pažįstu keletą virtuvės šefų. Jie mane gelbėja patarimais, kai nežinau ką daryti. Vienam paskambinus ir išsakius norus, juokėmės abu iš mano pageidavimų. Kitas iš pradžių perklausė ar noriu midijų „be grietinėlės ir be vyno, ir, kad būtų skanu“ – irgi juokėmės. bet tai – įmanoma. Smulkiai supasakojo ką daryti. Beje, šis šefas turi vieną iš 30 geriausių Lietuvos restoranų, bet žino, kad man receptas turi būti paprastas ir vertingas.
Geram skoniui ypač svarbus paruošimas:
- Visos midijos turi būti užsidariusios
- Kai kurios turi „barzdas“ – jos lengvai nusitraukia su rankomis, ne visos turi.
- Midijas subėriau į dubenį ir po tekančiu vandeniu kruopščiai ploviau kiekvieną su nauja virtuvine kempinėle, aštresne puse.
Ingredientai
- 0,5 kg midijų
- 200 ml kokosų pieno
- 200 g pastarnoko
- 60 g svogūno
- 10 g imbiero
- 1 skiltelės česnako
- 0,5 v.š. sezamų aliejaus
Paruošimas
Ruošiu padažą:
- Nulupu česnaką ir nuskutu imbiero gabaliuką bei abu išspaudžiu su česnako spaudykle.
- Nulupu svogūną ir smulkiai supjaustau kubeliais.
- Jei norisi puikiai tinka ir pastarnokas – tuomet jį nuskusti ir supjaustyti didesniais kubeliais. Aš nedėjau, nes midijas pateikiau su pastarnoko „bulvytėmis fri“, keptomis karšto oro gruzdintuvėje. Tik jas reikia pradėti ruošti prieš gaminant midijas, nes pastarosios žaibo greičiu pasigamina.
- Į gilesnę keptuvę pilu kelis šaukštus ypač tyro alyvuogių aliejaus , įkaitinu ir suberiu česnaką su imbieru, vėliau suberiu svogūną ir mišydama kepinu, kol svogūnai įgauna auksinį atspalvį.
Ruošiame midijas:
- Suberiu midijas, sumaišau ir pakaitinu 2-3 minutes. Laikas greitai bėga – užsidėkite laikmatį.
- Supilu skardinę kokosų kremo (pieno) sumaišau ir kai užverda, uždengiu dangtį ir dar pakaitinu 3 minutes.
- Pabaigoje užpilu akrudintų sezamų sėklų aliejaus. Proporcija 1 kg midijų – 1 v.š. šio aliejaus.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Norėjau padėkoti už pasidalintą MIDIJŲ receptą!! OMG koks nerealus receptas, net nebuvo kada nufotografuoti nes 5kg Midijos tiesiog dingo nuo stalo! Ir visi Labaiiii gyrė…dabar tik taip gaminsiu 👍🥰
Ačiūūūū