Šis žuvies patiekalas – kažkas nuostabaus. Greitai (20 min.), pigiai pagaminsite, skaniai valgysite ir mažai kalorijų gausite! Idealiai tinka vakarienei, kai nei kojyčių, nei rankyčių nebejauti, o norisi savo skranduką pripildyti iki viršaus, nors supranti, kad nereikėtų. Bet norai ir protas kartais atskirai vaikšto. Tad siūlau pasigaminti skanų ir sveiką patiekalą – ši žuvis man tokiu atveju – puikus pasirinkimas. Jei gaminsite, ragausite, paminėsite mane geru žodžiu!

Be to, šis receptas – žemo glikeminio indekso, antiuždegiminis ir kupinas lengvai pasisavinamų, liesų baltymų.

Kitas dalykas – jau „n“ metų sakau, bet vis tiek daug negirdėjusių. Tai dabar parašysiu didelėmis raidėmis. GEROS ŽUVIES IEŠKOKITE ŠALDIKLYJE!

Gaminau vakarienę. Taigi dieną prieš tai, kad nesukčiau galvos ryte, pakuotę šaldytos žuvies ir dvi pakuotes šaldytų daržovių įdėjau į šaldytuvą. Kai lėtai atitirpsta, skaniau ir greičiau gaminama.
Žuvis – be galvos, bet su odele. Tad reikia ją nuplauti išorėje ir viduje. Mano kolegė žuvį skuta, aš – ne. Juokiuosi, kad negimiau žuvies skutimui. O jei rimtai, tikrai neskutau. Jau iškepusiai žuviai nulupau odelę kartu su dalimi pelekų, kai ji jau buvo lėkštėje, ir viskas. Taip paprasčiau ir lengviau.  Skonis – puikus mūsų visos šeimos nuomone.
Lydeka su daržovėmis garstyčių ir grietinės padaže recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Dar nėra įvertinimų
Pasiruošimas 10 min.
Gaminimas 15 min.
Iš viso 25 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 4 porcijos
Porcijoje 338 kcal

Ingredientai
  

  • 800 g šaldytų daržovių mišinio. Naudojau 2 pakuotes. Viena: morkos ir žirneliai, o kitas mišinys skirtas sriubai: Briuselio kopūstai, morkos, žiediniai kopūstai, šparaginės pupelės, salierai ir porai) – tobulas derinys su šia žuvimi
  • 400 g jūros lydekos, Argentininės, visos žuvies, tik be galvos 
  • 100 g grietinės, naudojau ekologišką, 25 % riebumo
  • 100 g svogūnų (vienas vidutinis)
  • 50-100 ml vandens, karšto
  • 30 g garstyčių
  • 20 g česnakų (3 skiltelės)
  • 10 g sviesto
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro
  • 0,5 a.š. druskos
  • 0,5 a.š. pipirų
  • 2 g žuvies žolelių mišinio (prieskoniai)
  • petražolių šviežių, pabarstymui
  • krapų šviežių, pabarstymui

Paruošimas
 

  • Nulupame svogūną ir česnaką, supjaustome plonais griežinėliais.
  • Įkaitiname keptuvėje sviestą ir alyvuogių aliejų, tik ilgai nelaukite, neturi spragsėti. Suberiame supjaustytus svogūnus ir česnakus į keptuvę ir nuolat maišydami pakepiname, kol svogūnai suminkštės/pakeis spalvą. Čia ir yra pats didžiausias gaminimo darbas.
  • Pilame į keptuvę grietinę, garstyčias, prieskonius, įpilame šlakelį karšto vandens (mažiau riebalų reikės) ir viską sumaišome.
  • Kai grietinė ištirpsta, dedame nuplautą lydeką į padažą, pabarstome pipirais, uždengiame dangčiu ir troškiname 5 min. Turi būti pakankamai drėgmės keptuvėje, kad padažas išliktų skystas. Jei reikia, įpilame dar šiek karšto vandens.
  • Apverčiame žuvį, leidžiame pasitroškinti dar 2-3 min.
  • Suberiame į tą pačią keptuvę daržovių mišinį (dėjau jau atšildytą šaldytuve) įberiame druskos ir sumaišome su keptuvėje esančiu padažu. Lydeką iškeliame virš daržovių ir paliekame troškintis dar 5 min.
  • Į lėkštę klojame daržovių patalą, lydeką dedame iš viršaus, pabarstome kapotais žalumynais ir pipirais.

Pastaba

SVARBU. Jei daržoves bersite tiesiai iš šaldiklio, tuomet berkite jas iš karto, kai apversite lydeką. Bendras žuvies troškinimo laikas daugiausia – 15 min., o jei lydekos smulkios (jų dydis skiriasi), tuomet užteks 10-12 min. Labai svarbu baltą žuvį gaminti trumpai, nes kitaip ji bus sausa!

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 338kcal (17%)Angliavandeniai: 33gBaltymai: 28gRiebalai: 12gSočiosios riebalų rūgštys: 5gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 5gTransriebalai: 0.1gCholesterolis: 59mgNatris: 533mgKalis: 792mg (40%)Skaidulos: 9g (26%)Cukrūs: 2g (8%)Vitaminas A: 10494µg (1312%)Vitaminas B6: 0.4mg (29%)Vitaminas B12: 33µg (1320%)Vitaminas C: 29mg (36%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 16µg (21%)Kalcis: 164mg (21%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 71µg (36%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 91mg (24%)Fosforas: 382mg (55%)Selenas: 23µg (42%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo, Low Fat
Gaminimo būdas: Troškinta
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
3.5 2 votes
Patiko? Įvertinkite!