Kaip gaminti kukurūzų burbuoles? Kokia jų nauda, o kam derėtų kukurūzų vengti? Kukurūzai turi daug naudos, kol jie nepaverčiami… miltais.
Kukurūzų burbuolių nauda:
- Suteikia ilgesnį sotumo jausmą ir padeda mažinti saldumynų bei miltinių potraukį dėl ilgai pasisavinamų angliavandenių ir skaidulų derinio.
- Akių sveikata siejama su antioksidantų, ypač karotinoidų, tokių kaip zeaksantinas irliuteinas, kurių daug yra kukurūzuose, vartojimu. Pvz. Liuteinas // karotinoidas//, padeda apsaugoti jūsų akis nuo mėlynos šviesos (kompiuteriai, telefonai, TV) sukeltos oksidacinės žalos.
- Padeda palaikyti tvirtus kaulus ir raumenis dėl turimo fosforo.
- Geresni nervai ir gilesnis miegas – dėl magnio bei B grupės vitaminų: B5, B9, B6.
- Stipresnė širdis – kukurūzai turi vario, kurio dažnai racione trūksta. Širdžiai padeda ir kalis.
- Burbuolės turi mangano ir cinko, deja, šie mineralai blogai absorbuojami iš kukurūzų dėl fitino rūgšties kiekio.
Maistinė vertė
100 g virtų geltonųjų kukurūzų burbuolių turi:
- 96 kcal
- 73 proc. vandens
- 3,4 g baltymų
- 21 g angliavandenių, o iš jų – vos 4,5 g cukrų. Tai panašus kiekis, kaip nesaldintų pieno produktų!
- 2,4 g skaidulų
- Tik 1,5 g riebalų
Kam verta vengti kukurūzų burbuolių?
- Saikas – visų draugas, tačiau ypač saikingai šias gražuoles turėtų vartoti sergantys diabetu.
- Sergantys celiakija, pabandykite 8 savaites nevartoti kukurūzų ir jų gaminių, o vėliau juos įveskite į racioną ir pasižiūrėkite, ar keičiasi savijauta. Teigiama, kad kai kurie, sergantys šia liga, netoleruoja vieno iš pagrindinių kukurūzų baltymų, tačiau tai – labai individualu.
- Sergantys dirgliosios žarnos sindromu (DŽS) arba netoleruojantys FODMAP produktų, kartais netoleruoja ir kukurūzų. 8 savaites nevartokite, o vėliau išbandykite ir stebėkite, ar keičiasi situacija.
2 ir 3-iu atveju, jei savijauta po bandymų nesikeičia, drąsiai vartokite kukurūzus.
Kaip gaminti kukurūzų burbuoles, kada ir kaip pateikti?
- Tinka: virti, kepti, troškinti.
- Virkite trumpai. Jei virsite per ilgai, jos taps kietos ir neskanios.
- Tinka gardinti salotas, berti į troškinius ir sriubas, naudoti kaip garnyrą ar valgyti kaip užkandį.
- Vaikams: burbuoles sudėkite į užkandžių dėžutes, o gimtadieniams supjaustykite 2-3 pirštų storio griežinėliais ir užmaukite ant pagaliukų.
Teigiama, kad saldžiausias kukurūzų skonis būna juos iškart gaminant sezono metu. Jei negalite iš karto gaminti, nulupkite lapus bei plaušus ir laikykite šaldytuve 5 dienas.
Užšaldytą ir vėliau atšildytą kukurūzo burbuolę puikiai tinka valgyti ir vartoti kaip šviežią.
Kuo gardinti burbuoles?
- Druska ir mažu sviesto kiekiu. Toks saldumo, sūrumo ir riebalų derinys yra tobulas malonumo hormonui dopaminui išsiskirti.
- Prieskonių mišiniu – laimo sultys, 1 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus, žiupsnelio čili miltelių arba rūkytos paprikos. Tinka ir įvairūs prieskonių mišiniai.
- Įtrinkite 1 a. š. sviesto, druska ir česnakais. Arba gardinkite įvairiais pagardais.
- Pabarstykite kietuoju tarkuotu sūriu.
- Kai norisi aštraus, pasirinktinai: čili padažas, džiovinti čili, kajeno pipirai ar aitrioji paprika.
- Tahini (sezamo pastos) padažu.
- Grietine/ graikiniu jogurtu su garstyčiomis ir druska.
- Grietine/ graikiniu jogurtu su prieskoniais.
NUOTRAUKOJE matote burbuoles, paruoštas pagal šį RECEPTĄ: