Košių nauda jau seniai niekas neabejoja. Valgydami košes, patiekalus iš kruopų, gaunate mažiausiai 15 organizmui būtinų medžiagų: vitaminų, mineralų, aminorūgščių, angliavandenių, augalinių riebalų. Apie košių naudą organizmui gydytoja-dietologė Eglė Kliukaitė.
Kodėl košė naudinga žmogui?
E. K.: Košė – tai sudėtingų angliavandenių turintis patiekalas. Angliavandeniai turėtų sudaryti pagrindinį paros maistą ir yra pagrindinis energijos šaltinis. Valgydami košes papildysime organizmą vitaminais, mineralais, augaliniais baltymais ir riebalais, be to, tai – puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Šios visos naudingos maistinės medžiagos sumažins širdies ir kraujagyslių ligų riziką, cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugos nuo vidurių užkietėjimo ir kt. susirgimų.
Kodėl košę rekomenduojama valgyti ryte?
E. K.: Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmones, kurie rytais valgo košes, mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnius užkandžius, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos mažiau vargina antsvoris, nutukimas. Pilnaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka košė, mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypatingai vakare.
Kodėl košė reikalinga vaikams?
Pusryčiams – košė tiek vaikams, tiek suaugusiems yra puikus energijos šaltinis, padedantis palaikyti aktyvią fizinę ir protinę veiklą. Pusryčiaujantys vaikai geriau mokosi, lėčiau pavargsta, geriau koncentruoja dėmesį, geresnė jų tiek trumpalaikė, tiek ilgalaikė atmintis. Be to, valgydami pusryčiams košę, aprūpiname organizmą ne tik energija, bet ir būtiniausiomis, vertingomis maisto medžiagomis – vitaminais, mineralais, mikroelementais, biologiškai aktyviomis medžiagomis. Pusryčiams valgoma košė garantuoja gerą dienos pradžią.
Ar žmonės pakankamai valgo angliavandenių turinčio maisto?
E. K.: Iš esmės, žmonės linkę daugiau valgyti baltymų, riebalų, cukraus turinčių maisto produktų ir mažiau nei reikėtų, sudėtinių angliavandenių – grūdų ir jų produktų (duonos, įvairių košių, makaronų). Kita problema – pusryčių valgymas. Jų metu rekomenduojama valgyti sudėtinių angliavandenių. Todėl, tie, kas nepusryčiauja, tikėtina, kad mažiau šių angliavandenių per dieną ir gauna. Apklausos metu nustatyta, kad tik apie 64 % moksleivių pusryčiauja namuose ir apie 8 % pusryčiauja mokykloje.
Kokia grūdinių kultūrų vertė?
E. K.: Pagrindinė visų kruopų sudedamoji dalis – angliavandeniai, kurie sudaro apie 50-70%, taip pat jose yra aminorūgščių, augalinių riebalų, vitaminų, mikro bei makroelementų. Priklausomai nuo kruopų rūšies, šių minėtų medžiagų santykis skirtingas. Štai daugelio pamėgta avižų košė turi daug augalinių baltymų ir riebalų, skaidulinių medžiagų, be to, kalcio, magnio, fosforo, kalio, geležies, vit. B ir E. Jei žmogui būdingi kažkokie virškinamojo trakto negalavimai, tai avižų košė – labai rekomenduojama,
Labai vertingos grikių kruopos, jose mineralinių medžiagų kiekis (ypač geležies), lyginant su kitomis kruopomis, – vienas iš didžiausių, be to mūsų organizmas šias kruopas lengvai virškina.
Kokios košės yra vertingiausios?
E. K.: Būtų sveikiausia, jei košes valgytume kuo įvairesnes, tokiu būdu aprūpinsime organizmą naudingomis medžiagomis. Tačiau vaikams labiau rekomenduojama valgyti avižų, grikių, natūraliųjų ryžių, sorų košes ir mažiau valgyti manų, kukurūzų kruopų.
Gudrybės verdant košę
Nevirkite košės iki pat galo. Užteks pavirti košę kelias/kelioliką minučių ir pastatyti ją šiltai, kad išbrinktų. Daugumą košių galima brinkinti užpylus šaltu vandeniu. Taip išsaugomos visos jų vertingosios mineralinės medžiagos. Tiesiog užpilkite pvz. grikius iš vakaro, o ryte jau turėsite išbrinkusias kruopas. Kad košė greičiau išvirtų, maišykite ją iš lėto. Greitai maišoma ji ilgiau verda. Ryžių nuoviras gydo viduriavimą, ūminius skrandžio bei žarnyno sutrikimus, dizenteriją.
MENIU.LT ir Vtv.lt informacija (sutrumpinta versija)