Tokios salotos tinka ir svoriui mesti, ir į darbą pietums, ar lengvai, bet sočiai vakarienei. Jos ne tik skanios, bet ir pigios – porcija vienam asmeniui kainuos vos apie 1,33 Eur!
Reguliariai sulaukiu klausimo, kiek kainuoja maitintis sveikai? Taip, gali pirkti ekologišką lašišą ir ką tik lėktuvu atskraidintus avokadus bei drakono vaisius. Bet galime rinktis kopūstus, kiaušinius, obuolius ir kitus savo šalyje užaugintus produktus. Irgi bus puiku! Tad šis patiekalas ir ekonominis, kainos prasme, ir palankus talijai bei sveikatai. Išbandykite!
Naudosiu produktus, kurių, tikriausiai, dauguma turi savo namuose, bent jau mano šaldytuve jų rasite beveik visada. 
Kopūstų salotos su agurkais ir grietinės padažu recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
42 balsų
Pasiruošimas 5 min.
Gaminimas 15 min.
Iš viso 20 min.
Virtuvė Europietiška
Išeiga 4 porcijos
Porcijoje 287 kcal

Ingredientai
  

Salotoms

  • 0,8 kg kopūsto
  • 4-5 agurkų (apie 400 g)
  • 8 kiaušinių baltymų, virtų. Trynius naudosime padažui. Galima gaminti be kiaušinių, jei salotas gaminsite garnyrui. Kai norime sočiai ir lieknai, t.y., valgysite kaip pagrindinį patiekalą – tuomet naudokite 2 kiaušinius vienai porcijai. Šiuo atveju 4 porcijos *2 vnt. = 8 kiaušiniai.
  • 30 g krapų, galima įmaišyti ar barstyti ant salotų viršaus. Aš padalinau į kelias dalis.

Padažui

  • 150 g grietinės, naudojau 30 % riebumo, galite rinktis ir 15 % proc., tuomet dar mažiau kalorijų bus. Bet ar reikia? Jei kažkas nevartojate pieno produktų, tuomet naudokite šilkinį tofu, tik jam dar reikės arba trupučio acto, arba citrinos sulčių rūgštelei išgauti.
  • 8 kiaušinių trynių, virtų
  • 2 a.š. garstyčių su kaupu (neaštrių), jei bus aštrios – dėkite mažiau
  • 2 skiltelių česnako, mažų
  • 0,5 a.š. druskos
  • juodųjų pipirų, pagal skonį

Paruošimas
 

  • Sutarkuojame/supjaustome plonai kopūstus. Dabar jie – švieži, bet jei salotas gaminsite žiemą ar pavasarį, juos suglamžykite, padaužykite, kad išskirtų sultys.
  • Šiaudeliais sutarkuojame agurką.
  • Sukapojame virtų kiaušinių baltymus ir krapus.
  • Virtų kiaušinių trynius sutriname šakute, įdedame kitas padažo sudėtines dalis ir viską permaišome šakute – taip geriausiai susijungia skoniai.
  • Padažą pilame ant daržovių ir gerai išmaišome.
    Jei salotas valgysite karštą dieną, įdėkite 15-20 min. į šaldytuvą, kad atvėstų. Bus dar gaiviau. Kitu atveju – tiesiai į lėkštę ir mėgaukitės!

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 287kcal (14%)Angliavandeniai: 18gBaltymai: 17gRiebalai: 17gSočiosios riebalų rūgštys: 7gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 6gCholesterolis: 389mgNatris: 499mgKalis: 733mg (37%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 10g (40%)Vitaminas A: 1573µg (197%)Vitaminas B6: 0.5mg (36%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 84mg (105%)Vitaminas D: 2µg (40%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 160µg (213%)Kalcis: 201mg (25%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 166µg (83%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 54mg (14%)Fosforas: 254mg (36%)Selenas: 35µg (64%)Cinkas: 2mg (20%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Salotos, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
4 6 votes
Patiko? Įvertinkite!