Atrodo, kuo daugiau žinome apie grikius ir jų naudą, tuo labiau juos norisi valgyti. Neabejoju, kad beveik kiekvienoje virtuvėje galima rasti grikių, bet ar tikrai žinote, kokia jų nauda? Grikiuose slepiasi nemažai skaidulinių bei kitų medžiagų, tokių kaip kalis, cinkas, folio rūgštis.
Grikių sudėtis – unikali
Dažnas pasakytų, kad grikių sėklos yra “supermaistas” ir tai – tiesa!
- Grikiuose gausu mineralų, vitaminų, skaidulinių medžiagų, todėl patariu juos įtraukti į savo maisto valgiaraštį.
- Grikių kruopos yra B grupės vitaminų viršūnėje. Šie vitaminai pagreitina medžiagų apykaitą ir stiprina nervų sistemą.
- Grikiuose esantis rutinas – vitaminas P – padeda stiprinti kraujagyslių sieneles. Rutino pasisavinimą pagerina vitaminas C, todėl grikių košę rekomenduoju derinti su kopūstais, salierais, šviežiomis petražolėmis, paprikomis bei kitomis daržovėmis, kuriose gausu šio vitamino.
Kokius grikius rinktis?
Nekepinti grikiai – geriausias pasirinkimas. Jei dar neteko jų ragauti, labai rekomenduoju, skonis visiškai skiriasi nuo kepintų. Nekepintus grikius nuplauname ir užmerkiame nakčiai. Prasideda dygimo procesas, ryte jie būna vertingesni, o ir užtenka tik užvirti ir, išjungus kaitinimą, kelias minutes pabrinkyti. Susidaręs „kisielius“ yra labai vertingas, jis gali padėti mažinti cholesterolį ir gerinti žarnyno darbą.
Kepinti rudos spalvos grikiai – tik iš bėdos. Jie jau stipriai termiškai apdoroti, todėl mažiau vertingi. Jei juos gaminate, venkite mirkyti per naktį, nes jie sutiš. Geriau juos gaminti prieš pat valgant.
Jei yra galimybė – grūdus visada geriau rinktis ekologiškus.
Rekomenduoju vengti greito paruošimo ir užpilamų košių, dribsnių.
Grikių nauda sveikatai
Klinikinių tyrimų duomenys atskleidė, kad grikiai gali padėti sumažinti uždegimą ir didelį cholesterolio kiekį kraujyje. Tad įtraukę grikius į savo maisto racioną, galite sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Grikiuose gausu apsauginių fenolinių junginių ir antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su vėžiu ar širdies ligomis, be to, palaikyti smegenų, kepenų veiklą ir virškinimo sveikatą. Tyrimai įrodė, kad rutinas taip pat gali būti prisidėti gydant Alzheimerio ligą.
Tačiau net ir grikių kasdien valgyti nereikia! Mitybos įvairovė turi būti išlaikyta.
Su grikiais puikiai dera:
- Švieži žalumynai: petražolės, kalendra, svogūnų laiškai, laukinio česnako laiškai.
- Šviežios daržovės: pomidorai, paprika, morkos, salotos, cukinija, ridikėliai.
- Termiškai apdorotos daržovės: morkos, svogūnai, burokėliai, brokoliai, žiediniai
kopūstai, kukurūzai, žali žirneliai ir kitos. Tiks ir jūsų užvakuotos mišrainės. - Avokadas.
- Rauginti agurkai ar burokėliai.
- Pieno produktai: kietas ar feta sūris, varškės nedidelis kiekis, grietinė, sviestas.
- Prieskoniai: nuo kmynų iki ciberžolės. Aš mėgstu grikius su pipirais.
- Sojos pieno sūris – tofu.
- Grybai: nuo pievagrybių iki džiovintų baravykų.
- Padažai ir pagardai: sojos padažas, pesto, džiovinti pomidorai, pomidorų tyrė ar
pasta, mielių dribsniai. - Sezamų ar kanapių sėklos.
- Silkė, skumbrė ar lašiša.
- Aliejus: nuo moliūgų iki alyvuogių.
Grikių košės receptą su kietuoju sūriu rasite čia>>
Daugiau įvairių receptų ir straipsnių su grikiais čia>>