Ar valgydami pagalvojote, kodėl jaučiate didžiulį alkį atėjus vakarui? Šaldytuvas bus varstomas, jeigu nesilaikysite labai svarbių mitybos ir režimo taisyklių. Apie jas plačiau Jums pasakoja dviejų populiarių knygų autorė, dietistė Vaida Kurpienė.
Didelis alkis vakare gali būti nulemtas dviejų priežasčių. Pirma, per mažas miego kiekis. Kai žmogus vakare būna pavargęs, jo sotumo jausmas būna sutrikęs ir alkis atrodo nenumaldomas. Vienintelis sprendimo būdas – pamiegoti dieną, nors ir trumpai.
Antra peralkimo priežastis – netvarkinga mityba dienos metu: per menki pietūs, praleidžiami valgymai, kaloringi, bet mažai maistiniu požiūriu vertingi patiekalai, skatinantys apetitą. Atsikratykite alkio jausmo visam laikui ir net pamirštite ką reiškia neturėti energijos.
Susiplanuokite mitybos režimą ir ką valgysite
Jūsų pusryčiai turėtų būti maistingi ir suteikti Jums kuo daugiau energijos, tad puikiai tiks grūdiniai produktai – košės. Pusryčius Jums reikėtų suvalgyti per 1 valandą po atsibudimo.
Ką pasigaminti pusryčiams?
Visus pusryčių receptus rasite čia Receptai pusryčiams >>
Kad palaikytumėte energiją ir gerą nuotaiką – pirmam užkandžiui rinkitės vieną sezoninį vaisių arba uogas. Turėkite omenyje, kad nuo pusryčių iki pirmojo užkandžio turėtų praeiti 2,5 – 3 valandos.
Atėjus pietų metui visuomet pažiūrėkite į laikrodį – turite papietauti iki 15 valandos. Pietums rekomenduoju rinktis daug šviežių daržovių ir kokį sotų patiekalą prie jų. Tai gali būti mėsa, pupelės, lęšiai, bulvės su lupena, viso grūdo makaronai, kiaušinis, varškė, žuvis, tiršta sriuba ar troškinys. Pasirinkimo tikrai turite daug. Svarbiausia tik nepersivalgyti ir viską gerai sukramtyti.
Pietums galite rinktis iš gausybės receptų.
Visos pietų idėjos čia Receptai pietums >>
Praėjus trims valandoms nuo pietų metas antrajam užkandžiui. Rinkitės nedidelį kiekį riešutų arba sėklų (tik nesukčiaukite – jokių sūdytų, kepintų ar šokolado apvalkale :) ). Tinka ir stiklinė kefyro, sūrio gabalėlis, varškė, avokadas, daržovių pagaliukai su užtepėle.
Na, ir atėjo mūsų ilgai lauktas vakarienės metas. Vakarienė turėtų būti suvalgyta vėliausiai likus 3 valandoms iki miego laiko, bet ne vėliau 20 valandos. Laikydamiesi visų aukščiau išvardintų rekomendacijų atėjus vakarienės laikui jusite tik minimalų alkio pojūtį.
Paskutiniam dienos valgiui rekomenduoju antrą porciją daržovių, o prie jos rinktis baltyminius produktus: kiaušinius, varškę, žuvį, liesą mėsą arba ankštinius produktus.
Kokia vakarienė turėtų būti?
> Balta žuvis su špinatai ir svogūnų
> Lęšių salotos su feta ir bolivine balanda
> Keptas saldaus pieno varškės sūris su grietine ir česnaku
>> Daugiau vakarienės receptų rasite čia: Receptai vakarienei >>
Vakarienę valgykite laiku
Režimas yra itin svarbus mūsų organizmui. Jeigu vakarienę rinksitės valgyti per vėlai – maistas iki miego nespės nukeliauti į žarnyną. Bus sutrikdytas virškinimas, medžiagų vertingų pasisavinsite mažiau bei sutriks miegas. Valgydami vėlai vakare ryte jusite energijos trūkumą, o sulaukus kitos dienos vakarienės būsite labai alkani. Ar tikrai norite taip apsunkinti savo gyvenimą?
Knygoje “Liekna visam gyvenimui” esu minėjusi, kad mūsų valgymas prasideda ne nuo pusryčių, o nuo vakarienės. Kaip jausitės ryte priklauso nuo to, ką, kiek ir kada suvalgėte vakare. Nutinka įvairių situacijų, kuomet susivėliname. Jei matote kad taip įvyks – galite vietomis sukeisti pavakarių (antrojo užkandžio) ir vakarienės laiką.
Atsižvelgdami į savo dienos ritmą susidarykite dienos planą, į jį įterpkite ir mitybos režimo grafiką. Taip labai paprastai atrasite balansą “tarp niekur nespėjau.” ir “net pamiršau pavalgyti”.
Dvi pagrindinės vakarienės klaidos
Pagrindinė klaida, kurią daro dažnas, – iki vakarienės išalkstame per daug. Kai esame pavargę ir suirzę išvengti persivalgymo – misija neįmanoma. Persivalgius vakare sutrinka miegas ir vėl viskas kaip pasakoje be galo iš pradžių.
Kita, porcijos dydis – vakarienė turi būti kaip pusė pietų. Gali atsirasti ir prieštaraujančių man, nes esą prancūzai ar italai kaip tik vakare valgo daugiausia. Tačiau prancūzų mitybos principai yra kitokie. Tikro prancūzo niekada nepamatysi užkandžiaujančio. Būti alkanam prancūzui, priešingai nei lietuviui, yra normalu. Ir jie turi labai gerą įprotį – valgo mažomis porcijomis, lėtai ir mėgaujasi juo. Jei jūs galite būti visą diena alkanas, o vakare valgyti lėtai ir saikingai – galite tai daryti, bet įprastai mums tai per sunki užduotis ir geriau susidėlioti dieną taip, kad išvengtumėme didelio alkio.