Karpis orkaitėje – lengvai pagaminamas patiekalas. Ši žuvis auginama tvenkiniuose. Kai kas ir patys augina šalia sodybų turimuose vandens telkiniuose, gal ir jūs? Kai kas įsigyja parduotuvėse. Jei yra galimybė rinktis – geriau ekologišką. Teigiama, kad kuo natūraliau auginama žuvis, tuo ji yra vertingesnė. Ekologiškai Lietuvos tvenkiniuose auginama žuvis ne tik kitaip šeriama (didžioji dalis jų mitybos – natūrali), bet ir turi daug daugiau vietos augimui. Lietuvos telkiniuose auginama žuvis parduodama dažniausiai atvėsinta, t.y. nešaldyta, tai dar padidina jos vertę bei išlaiko geras skonines savybes. Toks auginimo būdas yra tausojantis aplinką ir besirūpinantis gamtosauga.
Karpis orkaitėje, keptas su morkomis ir cukinija
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1 vnt karpio vidutinio
- 1 vnt cukinijos nedidelės, jaunos
- 1 vnt morkos
- 1 vnt svogūno
- alyvuogių aliejaus ypač tyro
- persilado prieskonių pagal skonį
- česnako miltelių
Paruošimas
- Karpį išdarinėjame, nuplauname ir nusausiname.
- Pirmiausiai su aliejumi pakepiname svogūną, kol pagels. Tuomet kartu sudedame morką ir cukiniją. Daržoves kepame kol vos pakeis spalvą, bet nesuminkštės.
- Daržovėmis įdarome karpį, pabarstome česnako milteliais bei persilado prieskonių mišiniu.
- Pašauname įdarytą žuvį į įkaitintą orkaitę ir kepame +170 C temperatūroje. Šis keptas 45 minutes, tačiau kepimo trukmė priklauso nuo žuvies dydžio ir orkaitės gerumo.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 218kcal (11%)Angliavandeniai: 21gBaltymai: 3gRiebalai: 15gSočiosios riebalų rūgštys: 2gCholesterolis: 1mgNatris: 57mgKalis: 664mg (33%)Skaidulos: 5g (14%)Cukrūs: 11g (44%)Vitaminas A: 10427µg (1303%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 33mg (41%)Vitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 22µg (29%)Kalcis: 64mg (8%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 61µg (31%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 40mg (11%)Fosforas: 98mg (14%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Nuotraukos autorė: Ernesta Rakauskienė