Jau žinote, kad mano mėgstamiausi receptai – kur beveik nieko daryti nereikia. Tada galiu ir jums laiškų parašyti, ir miegoti nueiti laiku, ne tik virtuvėje sėdėti. Tuo labiau tai galioja per prieššventinį laikotarpį. Pamenu iki šiol, kelis kartus daug ir ilgai gaminau, ir supratau, kad tai – ne man, nes per šventę jau norėjosi tik atsigulti, o ne bendrauti ar linksmintis. Dalis mano bičiulių ir skaitytojų virtuvėje pailsi, gaminimas jiems – kaip meditacija. Man irgi, kai yra daug laisvo laiko, bet, matyt, dar dešimtmetį to teks palaukti, nes kol vaikai dar santykinai maži, reikalų yra daug.
Kaip patiekti ir su kuo valgyti?
Vaikams ir kas pageidauja, dedu su bulvėmis ir morkomis, jas patraiškau šakute ir užpilu sultiniu. Sau – su salotomis, pasigaminu įvairesnių.
Likučių – kalakuto ir daržovių – panaudojimas
Kai pavalgėme ir atvėso uždengiau kepimo formą dangčiu ir į šaldytuvą. Kadangi jau buvo vakaras – tai jėgų išskirstymui, nebeliko, bet kitą dieną, atskyriau mėsą nuo kaulų, daržoves atskirai ir sudėjau į vakuuminius indelius. Tuomet jų galiojimas prasitęsia net iki 5 kartų. Jei neturite, tada kiškite porcijas į šaldiklį, nes rekomenduoju pagamintą maistą laikyti tik 2 paras.
Su kuo valgyti tai, kas liko?
- Morkos ir bulvės puikiai tiks baltai mišrainei arba… skaniems pusryčiams
- Mėsą dėkite į daržovių be bulvių mišraines
- Suktinukams
- Su cukinijų makaronais
- Gaminkite šaldytas daržoves keptuvėje su prieskoniais ir kalakutienos gabaliukais
- Šalta daržovių mišrainė su kalakutiena tiks neštis į darbą
- Sultinio dėkite į sriubas ar troškinius
Kitaip sakant pagal tvarumo idėją – viską sunaudojame, tik kaulų ne.
Ingredientai
- 5 kg kalakuto
- 4 skiltelių česnako
- 3 v.š. druskos
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. kmynų
- 500 g morkų
- 1 kg bulvių, jaunų, mažų
Paruošimas
- Nuplauname ir nusausiname kalakutą.
- Indelyje sumaišome: spaustą česnaką, druską, aliejų ir kmynus. Druskos dedu daug, nes druska, kuria ištepsime kalakutą, ne tik turės įsigerti, bet ir daržoves pagardinti
- Bulves gerai nuplauname.
- Morkas supjaustome didesniais gabalais.
- Kalakutą įdarome bulvėmis ir morkomis, daržovių pridedame ir aplink kalakutą kepimo formoje
- Įkaitiname orkaitę ir įjungiame 100% garų funkciją.
- Pašauname kalakutą ir kepame garuose mažiausiai 3 valandas, bet dar geriau 4 val., kad mėsa būtų sultingesnė ir minkštesnė. Kepu garuose, todėl nei dengti ir nei laistyti sultiniu kalakuto nereikia. Sultinys susidaro pamažu ir sudėtos bulvės bei morkos gerai troškinasi.
- Kai per orkaitės langą pastebite, kaip ima mėsa nuo kaulų kristi – tuomet orkaitėje 20 minučių įjungiame +200C funkciją su pūtimu, kad kalakuto viršus šiek tiek apkeptų ir gražiai pagelstų.
- Traukiame ir dedame ant stalo. Tokio kalakuto užteks ir didelei kompanijai!
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.