Nemažai žmonių aliejų naudoja kepimui, net nesigilindami, ar jis tam tinka. Sužinokite, kokios 3 svarbios riebalų savybės yra reikalingos kepimui, kad gautumėme ir vertės sveikatai, ir išvengtumėme toksinų.

1. Dūminio taško svarba

aliejus-duminis-taskas

Šis rodiklis parodo, kokioje temperatūroje riebalai skyla į kenksmingas medžiagas, sukeliančias lėtinius uždegimus, cholesterolį ir veikiančias kancerogeniškai (didėja onkologijos rizika).

Svarbu žinoti, kad ne visas alyvuogių aliejus atlaiko aukštą temperatūrą. Skalė gali svyruoti nuo 160 iki 243°C! To pilnai pakanka. Aukščiausią temperatūrą atlaiko alyvuogių aliejus.

Kai aliejus pagamintas iš alyvuogių išspaudų, jis – rafinuotas ir išgautas naudojant ir chemines priemones. Tokio nerekomenduoju rinktis. 

Tuo tarpu pirmo spaudimo alyvuogių ypač tyras, žemo rūgštingumo (mažesnis nei 0,8%). Kuo mažesnis skaičius – tuo alyvuogių kokybė geresnė, daugiau vertingų medžiagų ir jis yra tinkamas kepimui. Svarbu, kad būtų su dideliu kiekiu polifenolių (bent 5 mg/ 20g).

Kad aliejus išlaikytų savo šviežumą, aliejų patariu laikyti sausoje, vėsioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir toliau nuo viryklės.

2. Antioksidantai polifenoliai 

Rafinuoti aliejai paprastai gali atlaikyti aukštesnę temperatūrą, bet tai – tuščios kalorijos. Kokybiškame ypač tyrame alyvuogių aliejuje yra didžiulis kiekis polifenolių – stiprių antioksidantų.

Tad, net ir kepdami, su kokybišku alyvuogių aliejumi galime gauti daug naudos ir padėti savo organizmui mažinti lėtinius uždegiminius procesus dėl kurių vystosi įvairios ligos (nuo cholesterolio iki aknės, nuo depresijos iki nutukimo ir kt.).

Be to, antioksidantai polifenolių forma, esantys alyvuogių aliejuje, stabdo riebalų skilimą ir toksinių medžiagų atsiradimą.

Kuo polifenolių daugiau, tuo kepimo metu toksinių medžiagų – mažiau. Polifenolių kiekis turi būti 5+ mg/ 20 g aliejaus. 

3. Koks riebalų tipas – sotieji, Omega6 ar Omega9

aliejus

Riebalų rūgščių „nesotumo lygis” yra svarbus oksidacinių radikalų susidarymo veiksnys. O jei žmonių kalba ir trumpai – riebalinių rūgščių molekulės gali būti:

  • sočios (sviestas) – trumpa, stabili molekulė, atlaiko aukštą temperatūrą
  • mononesočios arba Omega9 (alyvuogių aliejus), kai viena laisva jungtis, skyla lėčiau nei polinesotieji
  • polinesočios (saulėgrąžų aliejus) – Omega6, kai daug laisvų jungčių ir dėl to greičiau skyla

Omega6:3 santykio problema sustiprėja naudojant riešutų ir sėklų aliejus, taip pat ir kukurūzų aliejų, nes juose dominuoja Omega6. Pastarosios perteklius prisideda prie lėtinių uždegimų, cholesterolio ir kraujospūdžio didėjimo, odos uždegiminių ligų (aknė, atopinis dermatitas) ir kt. ligų.

Sprendimas paprastas – tiesiog pakeiskite riešutų ir sėklų aliejus, įtraukiant ir kukurūzų, į kokybišką alyvuogių aliejų.

Ar brangu rinktis alyvuogių aliejus kepimui?

Alyvuogių aliejus yra brangesnis nei saulėgrąžų ar kitas, tačiau:

  • Pakanka turėti 1-ą aliejų viskam: nuo salotų iki kepimo. Kaip pasirinkti kokybišką aliejų skaitykite čia >>>
  • Visi šalto spaudimo aliejai atidarius talpą ima oksiduotis, t.y., jų galiojimas ~2-4 mėn. Geriau sunaudoti per 2 mėn. Tad vienas butelis – taupiau ir sveikiau
  • Gaunate ne tik kepimui riebalą, bet ir didelį kiekį antioksidantų/stiprių priešuždegiminių medžiagų – naudinga ir smegenims, ir nuotaikai, ir cholesteroliui
  • Išvengiate tuščių kalorijų

Geros sveikatos! 

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!