Saldumynai yra didžiulė problema, kamuojanti daugelį. Atrodo be jų negali ištverti nė dienos – dreba rankos, kojos ir visos mintys sukasi tik apie tai. Šis potraukis ne tik kankina, bet ir sukelia įvairiausių sveikatos problemų – nuo galvos skausmų, lėtinio nuovargio iki labai sunkių lėtinių ligų.
Šioje laidoje dietistė Vaida Kurpienė svečiuojasi pas vilnietę Šviesą, kuriai pačiai nepavyko įveikti saldumynų potraukio ir pasiekti taip trokštamų rezultatų. Profesionali Vaidos pagalba padės ne tik išspręsti klaidas, bet ir motyvuos nuo DABAR siekti sveikesnio gyvenimo būdo.
ŠVIESA IR SALDUMYNAI
Šviesa pasakoja, kad potraukis saldumynams atsirado jau vaikystėje – šeimoje buvo įprasta vaikus lepinti saldainiais ar šokoladais. Tačiau Vaidos nuomone, šiandienos perteklius yra kritinis ir taip vaikų lepinti nederėtų. Prieš kelis dešimtmečius saldumynų buvo labai mažai, jų vaikai gaudavo tik per šventes, pavyzdžiui, kramtomoji guma buvo didžiulė šventė. Dabar saldumynai supa visur ir jų yra per daug. Juk geriau vaikus džiuginti ne saldumynais, o muilo burbulais, lipdukais ar tiesiog savo laiku, kurį galite praleisti su savo vaikais. O jei vaikas nuliūdo ar jam skauda pirštą, tikrai nederėtų jam duoti kažko saldaus nuraminimui, nes užaugęs taip pat norės save lepinti ir raminti saldumynais.
Šviesa nori pakeisti savo mitybą dėl pradėjusių kilti sveikatos problemų ir dėl atsiradusio viršsvorio. Jei anksčiau svoris priaugdavo, Šviesa jį greit numesdavo sporto pagalba, ar sumažinus saldumynų kiekį. Tačiau įvyko kažkoks lūžis, nes ilgainiui pasidarė per sunku – kūno formos nebedžiugina, gydytojai siūlo susiimti, todėl norisi iš esmės pakeisti saldumynų poreikį. Šviesa bandė pati įveikti šią problemą, tačiau pastangos bevaisės – jei vieną dieną laikosi puikiai, kitą dieną suvalgo jau už dvi dienas.
MITYBOS DIENORAŠTIS PARODO KUR YRA PROBLEMŲ ŠAKNYS
Pasak Vaidos Kurpienės – nereikėtų NIEKO sau radikaliai drausti. Pirmiausia turėtų būti sprendžiamos priežastys, o kol jų nežinome, tai geriau ne drausti, o riboti – vietoje didelio saldėsio geriau mažesnį, arba vietoje kelių kartų per dieną, vieną kart per dieną. O dažniausia saldumynų priežastis – nesubalansuota mityba. Norėdami pamatyti bendrą vaizdą ir suprasti priežastis kodėl taip norisi saldumynų, turėtume bent savaitę pildyti mitybos dienoraštį.
Dažniausiai mes neatsimename ką valgėme per visą dieną, ką jau kalbėti apie savaitės laiko tarpą. Ypač užsimiršta nesąmoningi, nesuplanuoti valgymai – pas kolegą, virtuvėje gaminant ar pačiumpant kokį nors užkandį nuo stalo. Jei mityba subalansuota, nebesinori nei užkandžių, nei saldumynų ar miltinių fiziologiškai, išlieka tik įprotis.
Šviesa mitybos dienoraštį pildė savaitę. Išnagrinėjus dienoraštį tapo akivaizdu, kad moters mityba yra chaotiška, valgymo režimo nėra. Kadangi Šviesa dirba iki 22 val., dažniausiai grįžusi namo nori valgyti. Vaidos teigimu, taip gali būti, kad tiesiog per dieną neprivalgoma pakankamai. Visada reikėtų atskirti emocinį ir fiziologinį alkį, o kai esi pavargęs, sunku tai atskirti. Šiuo atveju pirmiausia reikėtų įvesti mitybos režimą, o tada žiūrėti ar tikrai norisi vakare valgyti.
PAGRINDINIAI SVEIKOS MITYBOS PRINCIPAI
Išnagrinėjus Šviesos mitybos dienoraštį, Vaida Kurpienė pastebėjo keletą svarbių dalykų, kuriuos sutvarkius mityba turėtų susinormalizuoti.
- Pusryčiai. Pusryčiai labai susiję su vakaru. Viena iš priežasčių kodėl nesinori valgyti rytais, tai todėl, kad per daug pavalgoma vakarais – skrandis iš ryto būna dar pilnas. Kartais žmonės neturi laiko ar nenori ruošti pusryčių. Tačiau iš vakaro užmerkti kruopas ar grūdus nėra sudėtinga – per naktį išbrinksta, pasikeičia cheminė struktūra, rytą tik pridedame prieskonių, užverdam, išjungiam ir viskas – sveiki ir greiti pusryčiai ant stalo.
- Gerieji angliavandeniai. Norint maitintis pilnavertiškai, būtina įvesti gerųjų angliavandenių – grūdai, ankštiniai, kai kurios krakmolingesnės daržovės (morkos, burokėliai). Grūdų būna įvairiausių – grikiai, perlinės kruopos, soros, bolivinė balanda ir kt., svarbiausia, kad grūdų košė nebūtų saldi, be uogienės ir vaisių. Geriau įdėti sviesto, pesto, patarkuoti sūrio ar grietinės, įdėti prieskonių. Pavyzdžiui, grikiai labai dera su kmynais, avižinės kruopos ar soros – su cinamonu. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai kiek laiko verdame. Kruopos turėtų būti ganėtinai kietos, kad joms sukramtyti užtruktų laiko. Saldumynų poreikis priklauso ir nuo to kiek laiko angliavandeniai yra suskaidomi. Jei košė pervirsim, tokia košė skatins saldumynų poreikį, o jei grūdai bus kietoki, jie po truputėlį dienos metu duos energijos.
- Vaisių ribojimas. Šviesa per dieną suvalgo daug vaisių, ypač obuolių. Vaida aptiko, kad vieną dieną Šviesa suvalgė net 7 obuolius. Vaisiai yra natūralus gamtos desertas. Jis tinka priešpiečiams ir pusvalandį po sporto kaip užkandis jėgų atstatymui. Jei sportuojama intensyviai, galima suvalgyti ir pusvalandį prieš treniruotę. Tokie vaisiai kokie yra dabar (mažiau rūgštūs, saldūs) tiesiog netinkami dažnam užkandžiavimui. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad vaisių ir daržovių santykis būtų 1 prie 3, tai yra, jei suvalgome 100 gramų vaisių, turime suvalgyti 300 gramų daržovių. Ir būtina prisiminti, kad vaisiai nekeičia daržovių.
- Mitybos režimas. Valgymus reikia planuoti. Jei dar ne laikas valgyti, tai ir reiktų atsisakyti. Taip pat reikėtų vengti didelių tarpų tarp valgymų. Jei dienos eigoje ištinka bado jausmas, vadinasi stipriai svyruoja gliukozė. Norėdami išvengti rimtesnių problemų, reikėtų situaciją spręsti. Nukritus gliukozei, ištikus didžiuliam alkiui, dažniausiai norisi valgyti skubiai, todėl rankos pačios tiesiasi link nevertingo, greitai virškinamo maisto. Maisto režimas reikalingas tam, kad išvengtume peralkimo.
SĄMONINGUMAS IR MOTYVACIJA
Jei sąmoningai suvokiame, kad labai norime kokio nors saldumyno, tada tiesiog sumažiname jo kiekį. Valgyti trokštamą saldumyną galime bet kada, svarbiausia yra kiekis. Pasitenkinimas būtų panašus suvalgius ir mažesnį desertą, tačiau sveikatai poveikis ir įtaka talijai jau būtų kitokia. Taip pat labai svarbu mėgautis, valgyti be televizoriaus, be pašnekesių.
Apibendrinant – susidėliokite režimą, vengdami peralkimo, apribokite desertus, valgykite vieną kartą per dieną. Įveskite geruosius angliavandenius ir pusryčius, jei iki šiol jų nevalgėte. Lėtai kramtykite ir mėgaukitės.
Vaida Kurpienė pataria galvoti apie dabar ir pamiršti kas bus po metų. Kuo esame arčiau numatyto termino pasikeisti, tuo labiau esame motyvuoti.
Laba diena, prieš 2 metus susirgau. Pradžioje nustatė alergiją, vaistai nepadėjo, sloga progresavi, pripuolė astma. Po metų diagnozavo aspirininę triadą, laukiu nosies pertvaros ir polipų operacijos . Stebiu savijautą po maisto suvartojimo. Kodėl išmuša raudonis ir pasipila karštis nuo kai kurio maisto- suprantu, jog negaliu jo vartoti? Ar galėtumėt sudaryti valgiaraštį pagal gydytojų nurodytas rekomendacijas vengti maisto kuris kelia histamino kiekį organizme arba jame yra didelis kiekis histamino? Sunku pačiai pasirenkant maistą… Dėkoju
Laba diena, taip galime padaryti žemo histamino kiekio planą, užsisakyti štai čia https://www.sulieknek.lt/p/mitybos-planas-sergantiems-dermatitu/