Sakoma, kad šis užkandis buvo sugalvotas jūreivių, kurie, ištraukę skumbres, dar laive jas išdarinėdavo, pasūdydavo ir užšaldydavo, o atėjus valgymo laikui, neatšildytas pasipjaustydavo ir valgydavo su duona.Man straganina primena vaikystę. Dar dabar tėčio prašau, kad pagamintų. Dabar pirmą kartą gaminau pati, tėčiui vadovaujant, kad galėčiau sėkmingai perimti šeimos tradicijas ir jums tiksliai visa eigą aprašyti. Kai moki – viskas paprasta ir greita, bet pirmas kartas užtrunka kiek ilgiau.
Jūreiviškas šaldytos skumbrės užkandis – straganina
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1 skumbrės, šviežios
- 2 skiltelių česnako
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
Paruošimas
- Skumbrę nuplauname, nusausiname. Tuomet aštriu peiliu, padarę V formos įpjovas iš abiejų pusių, išpjauname viršutinius ir apatinius pelekus, nupjauname uodegą. Išvalome dar kartą vidurius, nuplauname. Ir išpjauname stuburą – pagrindinį kaulą. Didžiausias ašakas lengviausia suimti ir ištraukti prispaudus peiliu ir pirštu vienu metu. Mažesnių ašakų išimti nebūtina, nes vėliau, prieš valgydami, pjaustysime išilgai ir ašakų nesijaus.
- File pabarstome druska ir pipirais bei įtriname česnaku.
- Suglaudžiame abi skumbrės puses ir įvyniojame į šaldymui skirtą ar maišiuką. Tuomet stipriai apsukame siūlu ir 2-3 dienom dedame į šaldymo kamerą.
- Šaldytą skumbrę išimame ir pjaustome labai aštriu peiliu plonai tik prieš pat valgymą. Pateikiant, ji turi būti labai šalta. Kai atšyla, skonis panašus į sūdytos silkės. Bet šalta, ką tik iš šaldiklio, visai kitas reikalas. Pasipjaustome, kiek reikia ir – vėl atgal į šaldiklį. Labai dera su salotomis, tinka dėti ant sumuštinio ar šalia karštų bulvių.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 141kcal (7%)Angliavandeniai: 1gBaltymai: 18gRiebalai: 7gSočiosios riebalų rūgštys: 2gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 2gCholesterolis: 41mgNatris: 85mgKalis: 362mg (18%)Skaidulos: 0.04gCukrūs: 0.01gVitaminas A: 55µg (7%)Vitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas B12: 4µg (160%)Vitaminas C: 2mg (3%)Vitaminas D: 8µg (160%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 0.2µgKalcis: 23mg (3%)Varis: 0.1mg (10%)Folio rūgštis: 2µg (1%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 0.04mg (2%)Magnis: 25mg (7%)Fosforas: 112mg (16%)Selenas: 32µg (58%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė