Brandinta jautiena – geras geležies šaltinis ir lengvai pasisavinamas baltymas. Kas nebandė gaminti šios mėsos, gali nustebti, kad tai – greitai ir nesudėtingai paruošiamas produktas.
Antrekoto 100 g energinė vertė: 224 kcal, riebalų – 15 g, iš jų apie pusė yra sotieji.
Jautiena – tikriausiai geriausias geležies šaltinis. Geležies turi augaliniai produktai: tamsiai žalios, ankštinės daržovės, grikiai, avižos, burokėliai. Tačiau augaliniuose produktuose geležis yra kitokios cheminės formulės – ji dvivalentė. Teigiama, kad jos pasisaviname tik 15-20 proc. Jautienoje esanti geležis – trivalentė, ją organizmas gerai pasisavina.
Puikiai pasisavinamas ir šioje mėsoje esantys baltymai, panašiai kaip vištienos. Tiesa, jautiena – kaloringesnė ir turi daugiau sočiųjų riebalų. Bet jų bijoti nėra reikalo, jie mums irgi reikalingi. Tik svarbu subalansuoti dienos metu valgomą maistą. Tad tą dieną, kai valgote jautieną, patariu venkti kitų gyvūninių produktų vartojimo.
Jautiena turi cinko, seleno, vitaminų B12, B3 ir B6. Jautienoje yra ir dar daugiau vertingų junginių:
- Kreatinas – raumenų energijos šaltinis. Kreatino papildus dažniausiai vartoja kultūristai, jie gali būti naudingi raumenų augimui ir palaikymui.
- Taurinas – antioksidacinė aminorūgštis ir įprasta energetinių gėrimų sudedamoji dalis. Jį gamina jūsų kūnas ir jis svarbus širdies bei raumenų funkcijai.
- Glutationas – antioksidantas.
- Konjuguota linolo rūgštis (CLA).
- Cholesterolis, nors baramas, bet reikalingas daugybei funkcijų mūsų kūne. Jo labai reikia vaikams, o suaugusiems – vartoti saikingai ir būtinai su daržovėmis.
Mėsos brandinimas
Dėl brandinimo mėsa būna minkštesnė, lengviau kramtoma ir virškinama. Kartu išryškėja skonis ir atsiranda pasitenkinimas maistu. Kepdama kepsnius, net druskos nebarstau, nes brandinta ir tinkamai iškepta mėsa skani pati savaime.
Kaip skaniai paruošti jautieną
Man labai norėjosi keptos ant grilio mėsos. Dirbame su vyru namuose, tad tokį planą įgyvendinti lengvai sekasi. Vyrui pamirksėjau blakstienomis, kad laaaaaabai noriu ir… pietų metų grilis užkurtas.
Gaminimas – paprastas. Įkaitiname kepsninę ir ant atviros ugnies, 3 minutes iš vienos pusės ir 3 minutes iš kitos, apkepame jautieną.
Labai svarbu vengti skrudėsių ir mėsos perkepimo, nes tokiu atveju formuojasi toksinės medžiagos ir prastėja virškinimas, pasisavinimas.
-
Elektroninė knyga: Vaida Kurpienė „Liekna visam gyvenimui“13,99 €
-
Sezoninis sveikos mitybos planas79,00 € – 247,00 €
-
Baltymai36,00 €
Su kuo valgyti jautieną
Geležies ir baltymų pasisavinimą gerina vitaminas C, o mėsą stumti žemyn virškinamu traktu padeda maistinės skaidulos, esančios daržovėse. Daržovės, derinamos su riebalais, kurių yra jautienoje, yra geras derinys, nes padeda pasisavinti daržovėse esančius vitaminus, o skaidulos stimuliuoja skrandį, todėl mėsa greičiau virškinama. Tad šalia šios mėsos valgykite brokolių, paprikos, kopūstų ar kitų, kupinų vitamino C daržovių. Geriausia termiškai neapdorotų.
Tuo tarpu grūduose ir ankštinėse daržovėse esančios medžiagos stabdo geležies pasisavinimą. Taip pat venkite kelias valandos po jautienos valgymo gerti kavą, juodąją ar žaliąją arbatas, nes tai irgi blokuoja geležies pasisavinimą. Išimtis, jei jūsų feritino kiekis viršija normos vidurinę ribą, tokiu atveju nesukite galvos.
Kam reikėtų riboti jautieną
Raudoną mėsą rekomenduojama valgyti saikingai. Tai nėra kasdienis maistas. Tyrimai dėl raudonos mėsos žalos akcentuoja dažną vartojimą, didelius kiekius ir neteisingą paruošimą. Vienareikšmiškai reikia vengti perdirbtos mėsos gaminių: kumpių, dešrų ir pan. Tiek rūkytų, tiek ir vytintų. Bet jei ribosite kaip saldumynus – maži kiekiai ir retai – pakenkti neturėtų.
Jei yra stipri alergija pieno produktams, nepainiokite su laktozės netolerancija, gydytojai gali patarti vengti ir jautienos. Bet patiems eliminuoti, net jei esate alergiški pieno produktams, nereikia.
Tad… saikingos porcijos!
Receptai su jautiena
Jautienos filė su rukolos ir špinatų salotomis
Jautienos balandėliai savojos kopūstuose su korėjietiškų morkų salotomis
Jautienos mentė su pomidorais, morka, svogūnu
DAUGIAU RECEPTŲ SU JAUTIENA >>>