Įprastai paprikos įdaromos kiauliena arba maišyta kiauliena su jautiena, tad patiekalas būna labai kaloringas su daug sočiųjų riebalų, kurių reikėtų mažinti racione. Aš gaminsiu ir jums patarsiu, kaip pagaminti kitaip. Ryžių nedėsime, vietoje jų naudosime morkas. Paskaičiuokime, kaip kaloringumas priklauso nuo sudėtinių dalių, kai porcijos dydis – toks pat. 500 g maltos kiaulienos sprandinės turi 1200 kcal, o toks pat kiekis kalakutienos– vos 560 kcal! Kad dar geresnis variantas gautųsi – patiekalą kepsime su garais (drėgme). Bus sotu, kupina skaidulų ir pagaminta išsaugant maksimumą vertingų medžiagų bei išvengiant kenksmingų junginių, susidarančių aukštoje temperatūroje skrundant maistui, drėgmė nuo to apsaugos. Šis patiekalas labai skanus ir šaltas, ir karštas. Morkų ir kalakutienos bei paprikos derinys – kažkas įstabaus. Pagaminkite ir paminėsite mano žodį. Tiks ir į pietų dėžutę įsidėti, ir piknikui.
Įdarytos paprikos malta kalakutiena ir morkomis
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 500 g maltos kalakutienos (naudojau šlauneles be odos, bet tinka ir malta krūtinėlė)
- 4 paprikų saldžiųjų, tinka ir raudona, ir geltona, ir balkšva. Tik ryškiai žalios nesirinkite, nes ji kartoko skonio
- 300 g morkų (2 vidutinių)
- 0,5 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
- petražolių arba kalendros šluotelės – kas labiau patinka, tą ir naudokite. Dalį dėsime į mėsą, o dalis bus pabarstymui dėl grožio pateikiant
- juodųjų pipirų, pagal skonį
- čili pipirų ar kajeno pipirų, pagal skonį
- saldžiosios paprikos miltelių, pagal skonį
- rūkytos paprikos miltelių, pagal skonį, tinka ir maltas kuminas, bet aš jo nemėgstu, tai ir nededu. Labai tiktų muskato riešutas, bet mano atsargos baigėsi, skanu buvo ir be jo
- druskos, pagal skonį
Paruošimas
Įdaro paruošimas
- Smulkiai kubeliais supjaustome svogūną, morką sutarkuojame su bulvine (smulkia) pjaustykle, česnakus smulkiai supjaustome (išspaudžiame). Smulkiai sukapojame petražoles ir kalendrą (porą šakelių palikite papuošimui).
- Svogūnus ir šalia česnakus pakepiname keptuvėje su aliejumi, kol taps šviesiai auksinės spalvos.
- Į kepamus svogūnus supilame paprikų prieskonius, tada sudedame tarkuotas morkas ir maišydami pakaitiname, kad persigertų skonis (1-2 min.).
- Sumaišome maltą kalakutieną, daržoves, pipirus ir druską bei kapotus žalumynus.
Paprikų įdarymas ir kepimas
- Paruošiame paprikas įdarymui: nupjauname viršūnėles (palikite bent 1,5-2 cm, kad būtų geras dangtelis, kotelio nenupjaukite). Pašaliname sėklas ir membranas, nuskalaujame ertmes vandeniu, jei viduje liko sėklų.
- Įdarome paprikas mėsos ir daržovių įdaru. Negailėkite įdaro, nes jo tūris sumažės kepant.
- Paprikas be kepurėlių sustatome į garinę karšto oro gruzdintuvę ir kepame 30 min. Kad būtų greičiau, naudoju 2 režimus, jie abu su garais. Jei gaminsite tik garuose, užtruks ilgiau, bet irgi tinka puikiai. Jei gaminsite be garų – gali apdegti paprikos kraštai ir mėsa labiau išsausėja. Tada geriau kepkite žemesnėje temperatūroje ir galite pastatyti indą su vandeniu, jei neturite garinės orkaitės ar karšto oro gruzdintuvės su garais.
- Kepame 10 min. 100 ℃ garuose. Tada perjungiame į kepimą su garais ~170 ℃. Po 15 min. kepimo atidarome stalčių sudedame kepurėles ant paprikų dar kepame 5 min.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 337kcal (17%)Angliavandeniai: 17gBaltymai: 26gRiebalai: 18gSočiosios riebalų rūgštys: 4gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 5gCholesterolis: 89mgNatris: 179mgKalis: 569mg (28%)Skaidulos: 5g (14%)Cukrūs: 8g (32%)Vitaminas A: 13405µg (1676%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 139mg (174%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 31µg (41%)Kalcis: 72mg (9%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 35µg (18%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 0.4mg (20%)Magnis: 28mg (7%)Fosforas: 68mg (10%)Selenas: 0.4µg (1%)Cinkas: 0.5mg (5%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė