Bulvės yra vertingas produktas, bet jas: · Valgykite saikingai. · Nepervirkite/neperkepkite. · Nekepkite riebaluose. · Negruzdinkite. · Prieš valgant arba su jomis būtinai suvalgykite šviežių daržovių salotų porciją, kad lėčiau pasisavintų angliavandeniai: sotumas ilgiau išliks ir kūne uždegimus slopins. · Kartu, dėl to paties, rekomenduojamas ir baltymas, idealu pieno produktai, ankštiniai, tofu. Taip pat puikiai tinka grybai.
Įdarytos orkaitėje keptos bulvės su varške ir raudonėliu
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
Bulvėms:
- 300 g bulvių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro
- druskos, pagal skonį
- pipirų, šviežiai maltų, pagal skonį
- rozmarinų, pagal skonį. Aš prisiskyniau vazonėlyje nuo palangės, bet galite naudoti ir džiovintus
Įdarui:
- 150 g varškės, 9 % riebumo
- raudonėlio, šviežio, pagal skonį. Galima naudoti ir džiovintą. Kvepia nuostabiai. Jis švelnaus skonio, tad kuo daugiau – tuo geriau.
- 1 skiltelės česnako
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį, šviežiai maltų. Naudojau juodus, bet tinka ir citrinpipiriai.
- liucernos daigų, pagal poreikį
Paruošimas
Bulvių paruošimas kepimui orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje
- Nuplauname bulves su kempinėlės aštria puse, gerai jas nušveisdami.
- Apžiūrime ar nėra pažaliavusių vietų. Jei randame – būtinai nupjauname.
- Bulves subadome šakute: nesprogs ir geriau įsigers prieskoniai.
- Plonai patepame ypač tyru alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais bei gausiai rozmarinais.
- Kepimo popierių suglamžome ir sušlapiname. Nugręžiame ir suplėšome mums reikalingo dydžio gabalais. Į jį suvyniojame bulves.
- Pašauname į įkaitintą orkaitę ir kepame +180 ℃ ~40-60 min. Laikas priklauso nuo bulvės dydžio ir orkaitės.
- Iškepę perpjauname ir šaukštu dalį vidaus išskobiame. Jį galima sumaišyti su įdaru.
Įdaro paruošimas:
- Sumaišome įdarui skirtas sudėtines dalis, pertriname šakute ir sudedame į orkaitėje keptą bulvę.
- Pašauname atgal į orkaitę apie 5-10 min., kad įdaras sušiltų.
- Valgome pagardinę liucernos daigais. Žinoma, galite rinktis ir kitas daržoves ar žalumynus. Pavyzdžiui, puikiai tiks ir kiti daigai, pomidorai, švieži ar raugti agurkai.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 320kcal (16%)Angliavandeniai: 30gBaltymai: 12gRiebalai: 17gSočiosios riebalų rūgštys: 3gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 11gCholesterolis: 13mgNatris: 285mgKalis: 740mg (37%)Skaidulos: 4g (11%)Cukrūs: 3g (12%)Vitaminas A: 142µg (18%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 0.3µg (12%)Vitaminas C: 30mg (38%)Vitaminas D: 0.1µg (2%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 22µg (29%)Kalcis: 109mg (14%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 38µg (19%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 0.4mg (20%)Magnis: 46mg (12%)Fosforas: 212mg (30%)Selenas: 8µg (15%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
Išbandėme su mama, nuostabu tikras šedevras.
dėkoju