Šviežios alyvuogės yra karčios, todėl mirkomos šarmo tirpale, o vėliau sūryme fermentuojamos. Žaliosios fermentuojamos 6-12 mėnesių, o tamsesnės – trumpiau, tad jų skonis švelnesnis. Prieš konservuojant dažniausiai ir termiškai apdorojamos. Tiesa, yra alyvuogių veislių, kurių nereikia perdirbti ir galima vartoti visiškai subrendusias be fermentacijos.
Grikių duonos sumuštinis su varške ir alyvuogėmis
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 2 riekių grikių duonos receptą rasite čia https://www.sulieknek.lt/grikiu-duona-be-glitimo/
- 100 g varškės
- 50 g rauginto agurko
- 30 g avokado
- 30 g juodųjų alyvuogių
- skiltelės česnako
- sezamo sėklų pagal skonį
- druskos pagal skonį
- citrinpipirių pagal skonį
Paruošimas
- Vrškę ir avokadą kartu pertriname šakute.
- Susmulkiname agurką ir česnaką, sumaišome su varške.
- Gautą masę pagardiname prieskoniais.
- Užtepėlę tepame ant duonos, sumuštinį pagardiname sulkintomis alyvuogėmis ir sezamų sėklomis.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 364kcal (18%)Angliavandeniai: 37gBaltymai: 19gRiebalai: 17gSočiosios riebalų rūgštys: 3gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 8gTransriebalai: 1gCholesterolis: 17mgNatris: 1494mgKalis: 440mg (22%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 7g (28%)Vitaminas A: 406µg (51%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 5mg (6%)Vitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 21µg (28%)Kalcis: 223mg (28%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 90µg (45%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 54mg (14%)Fosforas: 270mg (39%)Selenas: 27µg (49%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Raminta