Griežčiai – lyg kopūsto ir ropės hibridas. Stora odelė būna geltonos, geltonai žalsvos arba gelsvai violetinės spalvos, o minkštimas geltonas. Saldoko skonio, puikiai malšina alkį, nors turi tik 28 kcal/100 g.
Valgomieji griežčiai įprastai subręsta spalio mėnesį. Griežčiai gali būti išoriškai panašūs į ropes, bet pastarųjų minkštimas baltas, odelė plonesnė. Daugelis griežčius mėgsta labiau nei ropes, nes jie neturi kartoko prieskonio, yra saldesni. Laikomi žemesnėje temperatūroje puikiai išbūna iki pavasario. Tai – seniausia Lietuvoje auginama šakninė daržovė, daug senesnė nei bulvės.
Griežčių nauda
- Griežčiuose vitamino C daugiau, nei kitose šakninėse daržovėse
- Jis ilgai išsilaiko, skirtingai nuo kitų daržo gėrybių
- Vartojami nuo vidurių užkietėjimo, skatina skysčių pertekliaus pašalinimą
- Puikiai malšina alkį, nors turi nedaug kalorijų (28 kcal/100 g)
Atsargiai! Nevartokite griežčių, jei sergate ūmiomis skrandžio ir žarnyno ligomis.
Gaminimas
- Tarkuokite salotoms (naudinga valgyti šviežius griežčius)
- Tinka kepti orkaitėje, virti, troškinti
- Naudokite sriuboms
- Paskaninkite grikių košę
- Iš virtų griežčių kepkite kotletus
- Gaminkite įdarytus apkepus
- Įdarykite, kaip paprikas
- Naudokite kaip garnyrą prie mėsos
Kur rasti? Didžiosiose parduotuvėse gal ir retai jų užtiksime, lengviau įsigyti turgeliuose ar lietuviškų daržovių specializuotuose parduotuvėse.