Kad ir žiema už lango, bet šviežias daržoves du kartus per dieną būtina valgyti. O geriausia tam tinka šakninės daržovės. Jei nusprendėte mitybos įpročius keisti nuo naujų metų, šį pasiryžimą siūlau paankstinti ir pradėti jau dabar, kai dažnam po šventinio pasisėdėjimo siūlės braška.

Tuo labiau, kad pagrindinės daržovės pigios, o sotumo užtikrinimui pakanka suvalgyti vos 200 gramų šakninių daržovių. Tiesa, ne vienų, o šalia pagrindinio patiekalo ar prieš jį. Įprastai burokėlį valgome virtą, dedame į mišraines, bet išbandykite šviežią. Sotumo jausmas – skirtingas. Nepabandęs – nesuprasi.

Salotų pagrindui naudojau burokėlius ir morkas. Daržoves salotoms pirkau ekologiškas. Džiugina, kad galiu rasti pasirinkimą ir ekologiškų, ir įprastų daržovių. Tad kiekvienas gali pasirinkti pagal savo galimybes geriausią variantą. Be to, apsipirkinėdama, visada užmetu akį į apatinę daržovių lentyną. Ten būna retesnių daržovių, kokių įprastai tik turguje rasdavau, o man labiau patinka viską vienoje vietoje gauti. Pavyzdžiui, praėjusį kartą radau kalną ropių ir gražuolių kaliaropių. Iškart keliavo į mano krepšelį ir pagal tai susiplanavau savo salotų meniu. O morkų ir burokėlių atsargos papildau reguliariai, šios daržovės yra sąraše, ko namuose visada turi būti.

Daržoves sutarkuoju plonais šiaudeliais. Taip daug geresnis skonis išgaunamas, lengviau kramtyti ir virškinti, o ir atrodo gražiau. Tada galima skirtingai gardinti. Įprastai, burokėlių salotoms naudojamas obuolių, raudono vyno ar balzaminis actas, plius aliejus – tinka nuo kanapių iki alyvuogių.

Norėjosi „majonezinio“ tipo padažo, tad sumaišiau garstyčias su grietine ir druska. Tobulai derėtų juodoji druska, bet tinka ir paprasta.
Burokėlių ir morkų salotos su grietine ir garstyčiomis recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
5 iš 1 balso
Pasiruošimas 20 min.
Gaminimas 10 min.
Iš viso 30 min.
Virtuvė Europietiška
Išeiga 1 porcijos
Porcijoje 123 kcal

Ingredientai
  

  • 100 g burokėlių, šviežių
  • 100 g morkų
  • 30 g raudonojo svogūno. Galima ir be jo gaminti ar keisti česnakais.
  • 1 v.š. grietinės
  • 1 a.š. garstyčių
  • kalendrų, pagal skonį

Paruošimas
 

  • Burokėlius ir morkas sutarkuojame šiaudeliais. Geriausia tai daryti specialia tarka.
  • Grietinę sumaišome su garstyčiomis, dedame ant salotų.
  • Svogūną ir kalendras susmulkiname ir užberiame prieš pat valgymą.

Pastaba

Man skaniau, kai šios salotos sumaišytos pastovi ir susigeria padažas. Jei norisi greičiau – sumaišytas salotas vakuumuokite dėžutėje, tada procesai vyksta greitai. Svogūnus beriu tik prieš pat valgydama, kaip ir kalendras. Jos taip pat nėra būtinos. Jei norisi, galima keisti ir petražolėmis.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 123kcal (6%)Angliavandeniai: 23gBaltymai: 3gRiebalai: 3gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 0.3gMononesotieji riebalai: 1gCholesterolis: 7mgNatris: 208mgKalis: 722mg (36%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 13g (52%)Vitaminas A: 16953µg (2119%)Vitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas B12: 0.03µg (1%)Vitaminas C: 14mg (18%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 20µg (27%)Kalcis: 73mg (9%)Varis: 0.1mg (10%)Folio rūgštis: 136µg (68%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 42mg (11%)Fosforas: 99mg (14%)Selenas: 3µg (5%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Salotos, Vakarienei
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Šviežia
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
3.4 5 votes
Patiko? Įvertinkite!