Kaip idealiai iškepti vištą, kad mėsa tirptų burnoje, o prie puodų vos 10 minučių užtruktumėte?Idėja vištos kepimui atsirado netikėtai. Kartą klientai, už labai gerus pasiektus rezultatus (sumažėjo cholesterolis be vaistų), atnešė dovanų. Ne gėlių, o šernienos kumpį. Pamenu, kaip laikiau rankose nežinodama, ką su mėsa daryti. Pamokė, kad reikia pamarinuoti ir ilgai žemoje temperatūroje kepti. Taip ir padariau. Pavyko puikiai.Po kelių metų mūsų šeimai vasarą pradėjo auginti namines vištas. Prisigrūsdavome jų pilną šaldiklį ir visus metus turėdavome puikios mėsos. Naminė vištiena, kaip žinia, vertingesnė, bet ir daug kietesnė. Negali jos mesti ant keptuvės, kelias minutes pakepti ir žiūrėk, jau dėti į lėkštę. Jai reikia ilgesnio apdorojimo, bet švelnaus. Taigi, mano firminis receptas. Tinka ir parduotuvinei vištienai, tik kepimo procesas tuomet užtrunka šiek tiek trumpiau.
Burnoje tirpstanti orkaitėje kepta višta su bulvėmis ir morkomis
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1 vištos
- 400 g bulvių Nebūtinai, bet aš mėgstu gaminti visai šeimai vienu kartu. Augantiems vaikams reikia angliavandenių ryte, dieną ir vakare, skirtingai nei suaugusiems. Kitaip suprastėja miegas, ryte būna irzlesni. Mažiau vaikų zyzimo – daugiau laimės ir sveikatos Taigi, bulvėmis prikemšu vištą ir dar apdedu aplink. Kol višta garuose kepa, bulvės ir morkos išsitroškina sultinyje ir būna nuodėmingai skanios. Būna, kad tas bulves kitą dieną vietoje pusryčių košės suvalgau, šalia pasipjausčiusi daržovių. Bulves renkuosi jaunas, mažas, su lupenomis. O dideles morkas supjaustau gabalais.
- 300 g morkų
- 2-3 v.š. druskos, kiekį galima koreguoti, reikia daug ir smulkios
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro
- 0,5 galvos česnako
Paruošimas
- Į kelis šaukštus alyvuogių aliejaus išspaudžiame česnako skilteles, suberiame druską ir išmaišome. Tai darau prieš pat kepdama, nes druska sausina mėsą ir pamarinavus ilgiau, mėsa nebebus tokia sultinga.
- Į kepimo indą sudedame nuplautas bulves ir morkas.
- Sodiname vištą į kepimo indą ant daržoviių, ištriname mišiniu. Druskos dedu daug, nes kepsiu garuose ir didelė dalis druskos ištirps sultinyje. Jei dėsime druskos, kiek įprastai dedame į troškinį ar sausai kepant – bus permažai.
- Įkaitiname garinę orkaitę iki 99 laipsnių, ir pasirenkame garų funkciją. Jei tokios orkaitės neturite – kepdami padėkite skardą su vandeniu po vištos apačia, tik atsiminkite vis patikrinti, ar vanduo neišgaravo.
- Pašauname vištą į orkaitę. Naminei reikės poros valandų, o iš parduotuvės ar mažesniam paukščiui – apie pusantros.
- Po numatyto laiko per orkaitės langelį (neatidarinėjame) turi matytis, kaip mėsa ima pamažu atsiskirti nuo kaulo. Jei dar ne, pratęsiame kepimo laiką, jei taip – laikas kitam etapui.
- Pakeičiame gaminimo programą 15-20 minučių į 200 C su vėjeliu. Tikslas, kad paukštienos odelė taptų plonytė, traški ir auksinės spalvos. Čia jau geriau būti šalia ir užmesti akį į vištą po 10 minučių, o vėliau – kas 5 minutes stebėti, kaip višta atrodo, kad išvengtume skrudėsių.
- Iškeptą vištą traukiame, dedame ant salo ir mėgaujamės
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 369kcal (18%)Angliavandeniai: 34gBaltymai: 12gRiebalai: 21gSočiosios riebalų rūgštys: 4gPolinesotieji riebalai: 3gMononesotieji riebalai: 13gTransriebalai: 1gCholesterolis: 33mgNatris: 4760mgKalis: 985mg (49%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 6g (24%)Vitaminas A: 16771µg (2096%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 34mg (43%)Vitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 3mg (25%)Vitaminas K: 25µg (33%)Kalcis: 65mg (8%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 43µg (22%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 53mg (14%)Fosforas: 183mg (26%)Selenas: 8µg (15%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė