Nauda renkantis tokį gaminimo būdą:
- Ypač trumpas gaminimo laikas
- Išvengsime kenksmingų medžiagų
- Išvengsime cukrų pakilimo kraujyje, o tai reiškia, kad nebus neigiamo poveikio imunitetui
- Išvengsime greito alkio jausmo
- Išvengsime menkaverčių kcal
- Sumažinsime patiekalo kaloringumą (kam aktualu)
- Visos kcal bus vertingos
- Padidinsime ir prailginsime sotumo jausmą
- Suvalgysime mažiau angliavandenių, nes nesinorės 3 porcijų
Dievų maistas ir vaikams, ir mamoms, ir tėčiams.
Kelios svarbios taisyklės, kaip bulvytes fri „paversti“ sveika versija. Tuo pačiu ir greiti pietūs, kuriuos gali paruošti ir aštuonmetis. Subalansuota vaikams, bet tinka ir suaugusiems, net ir norintiems numesti svorio! Daugumai vaikų jau prasidėjo mokyklinės atostogos. Man45-eri, kai buvome maži, dauguma mano draugų keliaudavo į kaimus ir ten praleisdavo vasarą. Dabar situacija pasikeitusi ir vaikai kelis mėnesius būna namie. Jei dalį laiko ir praleidžia stovyklose, bet vis tiek namuose –daugiausiai. Tad klausimas, ne tik ką sugalvoti, kad vaikai ir paaugliai būtų užimti, bet ir papildomai maistu pasirūpinti. Norisi, kad valgytų ne tik šaltą, bet ir šiltą maistą. Be to, dar prasideda programos, „nežinau, ko noriu“, „šito nevalgysiu“ ir pan. Dažnai tai baigiasi sumuštiniais, makaronais ir greitu maistu. Nieko nuostabaus, kad rudenį vaikai ima sirgti, nes vasarą ir iš ritmo išeina, ir maistas suprastėja. Tad patiekalų idėjos, kas tiktų vaikams (ir paaugliams) bei būtų sveika, vertinga, o jei dar ir patys gali pasigaminti – tiesiog dovana mūsų nervams ir vaikų sveikatai. Aš pristatau bulvytes – mano 13-os m. dukra šį patiekalą jau metai ruošia sau ir broliui orkaitėje, o kai pernai rudenį mūsų namuose atsirado karšto oro gruzdintuvė, viskas dar paprasčiau ir greičiau pasidarė. Tad Mantas šį savaitgalį, pasibaigus mokslo metams, buvo išmokytas, kaip pats gali pasigaminti pietus. Beje, tinka ir pusryčiams.
Sveikesnės bulvytės fri iš trijų rūšių šakniavaisių, keptos karšto oro gruzdintuvėje
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 100 g bulvių, šviežių
- 100 g saldžiųjų bulvių (batatų)
- 100 g saliero šaknies
- 1 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus, žemo rūgštingumo
- žiupsnelis ciberžolės
- žiupsnelis saldžiosios paprikos miltelių
Paruošimas
- Nuplauname daržoves.
- Salierą nuskutame. Skusti bulvių ir batato nereikia, bus vertingiau su lupena.
- Šakniavaisius supjaustome šiaudeliais, svarbu, kad būtų vienodo storio. Tą paprasčiausiai padaryti su pjaustykle, bet galima ir rankomis.
- Suberiame į dubenį, užpilame 1 v. š. ypač tyro, žemo rūgštingumo alyvuogių aliejaus, ir pamaišome, kad tolygiai pasidengtų. Kitaip ne keps, o džius.
- Pabarstome ciberžolės (gražesnės, geltonesnės bulvytės gaunasi) ir saldžiosios paprikos.
- Druską beriame pabaigoje ar net iškepus bulvytėms.
- Kepame karšto oro gruzdintuvėje specialia programa bulvytėms (jei neturite orkaitėje).
- Jei kepame daugiau pvz., 3-4 porcijas, kepimo viduryje atidarome stalčių ir sumaišome, jei 1-2 porcijas – nieko daryti nereikia.
- Viską kepame vienu kartu. Šakniavaisiai turi išlikti kramtomos konsistencijos.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 165kcal (8%)Angliavandeniai: 23gBaltymai: 3gRiebalai: 7gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 5gNatris: 81mgKalis: 531mg (27%)Skaidulos: 4g (11%)Cukrūs: 3g (12%)Vitaminas A: 7115µg (889%)Vitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas C: 15mg (19%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 27µg (36%)Kalcis: 43mg (5%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 18µg (9%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 0.3mg (15%)Magnis: 34mg (9%)Fosforas: 110mg (16%)Selenas: 1µg (2%)Cinkas: 0.5mg (5%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.