Kas gali būti skaniau už traškiai pakepintas šviežias bulves? Nors nemažai dailias kūno linijas puoselėjančių žmonių vengia bulvinių patiekalų dominavimo savo valgiaraštyje, specialistai tvirtina, kad šias daržoves valgyti ne tik galima, bet ir būtina. Tiesa, naudos jos duos tik tinkamai paruoštos.
Mažiau kaloringos – šviežios
Pagal suvartojamą bulvių kiekį bulves būtų galima laikyti antrąją lietuvių duona. Bulvių patiekalus mėgsta tiek mažieji, tiek suaugusieji, tačiau dažnas neretai sunerimsta, ar dar vienas suvalgytas cepelinas tikrai yra į naudą sveikatai. Mitybos specialistės, tinklaraščio sulieknek.lt autorės Vaidos Kurpienės pastebėjimu, valgant ant garų pagamintas, virtas su lupenomis arba orkaitėje (ne aukštesnėje nei 180 laipsnių temperatūroje) ant grotelių keptas bulves dėl to tikrai nereikėtų jaudintis.
„Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Tai – puikus organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folinės rūgšties, karotino šaltinis. Taip pat bulvėse yra šiek tiek proteino, riebalų, ląstelienos, obuolių, citrinos ir rūgštynių rūgšties“, – vardijo specialistė.
Pašnekovė pridūrė, kad labai svarbu bulvių nepervirti. „Turi būti išlaikyta kramtoma konsistencija. Kuo bulves labiau perverdame, tuo jos greičiau pasisavinamos ir trumpiau trunka sotumo jausmas“, – aiškino V.Kurpienė. Pašnekovė pridūrė, kad labai svarbu bulvių nepervirti. „Turi būti išlaikyta kramtoma konsistencija. Kuo bulves labiau perverdame, tuo jos greičiau pasisavinamos ir trumpiau trunka sotumo jausmas“, – aiškino V.Kurpienė.
Be to, bulvės nėra itin kaloringos (100 g bulvių yra 74–78 kcal). Taigi bulvės ribotais kiekiais puikiai tinka ir lieknėjantiems žmonėms.
Kada gali pakenkti
Nors patiekalai iš bulvių (aišku, išskyrus bulvių traškučius, bulvytes fri) tinka ir vaikams, šių daržovių tarkių iki trejų metų amžiaus vartoti V.Kurpienė nerekomendavo. „Šis maistas yra itin sunkiai virškinamas“, – pastebėjo specialistė.
Taip pat negalima vartoti sudygusių ar pažaliavusių bulvių, nes jose sukaupiama nuodinga medžiaga – solaninas, kuris ardo kraujo kūnelius – eritrocitus ir slopina nervų sistemą. Nepatariama ilgai laikyti bulvių kambaryje ar šiltame sandėliuke. Veikiamos šilumos bulvės per kelias dienas praranda didesnę dalį vitamino C, jose pradeda gamintis solaninas. Tai aiškiai parodo bulvės pažaliavimas.
„Negalima valgyti supelijusios ar papuvusios bulvės. Jei dar pažaliavusią bulvės vietą galima nupjauti, šiuo atveju to daryti neišeis – nors plika akimi ir nematomas, tas puvėsis yra pasklidęs visoje bulvėje“, – pabrėžė mitybos specialistė.
Vitamino C lobynai
Šimte gramų bulvių yra 20 mg vitamino C, t.y. beveik trečdalis dienos normos. Kuo bulvės šviežesnės, tuo jose gausiau šio vitamino. Tačiau gaminant vitaminą C nėra lengva išsaugoti. Todėl patariama bulves plonai skusti, mat po luobele šio vitamino ir mineralinių medžiagų yra daugiausiai. Dvigubai daugiau vitamino išlieka bulves verdant su lupenomis ar garuose. Taip pat šiam vitaminui išsaugoti daržoves patariama dėti tik jau į verdantį vandenį. Kepant bulves vitaminas C žūsta.
Verta žinoti:
Bulvės yra geras B2, B6, B9, PP, K, E, C vitaminų šaltinis. Bulves organizmas lengvai pasisavina. Jų dieta gali padėti sergantiems širdies ir kraujagyslių, inkstų, nervų ir kitomis ligomis. Bulvių krakmolas padeda reguliuoti „blogojo“ cholesterolio kiekį, kalis reikalingas normaliai širdies veiklai ir kt.
Šviežių bulvių sultys nuo seno naudojamos virškinimo ligoms gydyti. Nustatyta, kad bulvės turi unikalių antibakterinių molekulių, kurios padeda išgydyti skrandžio opą.
Šaltinis: “Lietuvos sveikata”