KAM REIKALINGAS VITAMINAS C?
- stiprina imuninę sistemą ir taip kovoja su infekcija (veikia kaip imuninės sistemos stimuliatorius ir moduliatorius)
- gamina kolageną, taip stiprindamas kaulus, odą ir sąnarius
- antioksidantas
- padeda gauti energiją iš maisto medžiagų
- pagerina organų (širdies kraujotaką)
- yra svarbus medžiagų apykaitai
- padeda iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus
- dalyvauja cholesterolio skaidyme
- stiprina kai kurių priešnavikinių vaistų poveikį
- mažėja insulto rizika
- papildomas vitamino C vartojimas gali sumažinti kataraktos riziką
- padeda pasisavinti geležį
VITAMINO C PASISAVINIMO YPATUMAI
Padeda pasisavinti. Bioflavonoidai, esantys vaisiuose ir daržovėse, didina vitamino C poveikį. Vitaminas C veikia kartu su B grupės vitaminais energijos gamybos procese. Kartu su vitaminu E veikai kaip antioksidantas.
Poreikį didina: rūkymas, alkoholis, teršalai, nuolat patiriamas stresas.
Patvarumas: šis vitaminas labai nestabilus. Termiškai apdorojant produktus jo kiekis drastiškai sumažėja. Jei maistą atvėsiname ir vėl šildome – jo kaskart lieka vis mažiau. Verdant prarandama 20-80 procentų, o gaminant maistą vario induose jo suyra dar daugiau. Vitaminas C jautrus rūgštims, sunkiesiems metalams, taip taip pat šviesai, drėgmei, reaguoja su deguonimi. Todėl daugiausia jo gausime jei daržoves supjaustę iš karto jas valgysime.
KIEK REIKIA?
Ar pats organizmas gamina? Ne, todėl būtinai turime gauti jo su maistu. Geriausias variantas vitaminą C “susirinkti” iš daržovių. Jo daug turi petražolės, paprika, kopūstiniai, žalios lapinės daržovės, pomidorai. Termiškai neapdorotų daržovių reikėtų valgyti bent du kartus per dieną ir suvalgyti po vaisių priešpiečiams bei po sporto.
Reikia gauti su maistu ar papildais:
Amžiaus grupė | Paros norma, mg |
Iki 1 metų | 30-35 |
1-3 metų | ~ 40 |
4-10 metų | ~ 45 |
Nuo 11 metų | ~ 60 |
Moterims nėštumo metu reikia | ~ 80 |
Moterims žindymo metu reikia | ~ 100 |
Trūkstant vitamino C iš pradžių atsiranda nespecifiniai simptomai, tokie kaip nuovargis, silpnumas, sumažėjęs atsparumas infekcijoms, dantenų kraujavimas. Vėliau kaulų skausmai, kraujuojančios žaizdos odoje, bendras polinkis kraujuoti.
Esant vitamino C trūkumui išsivysto skorbutas, pasireiškiantis apetito stoka, nuovargiu, negyjančiomis žaizdomis, kraujavimu iš nosies, jungiamojo audinio pažeidimais, sumažėjusiu raudonųjų kraujo ląstelių kiekiu. Trūkstant vitamino C pasireiškia silpnumas, anemija, depresija, sulėtėja žaizdų gijimas, vyrams vystosi nevaisingumas, sumažėja kolageno gamyba, susilpnėja jungiamasis audinys, dantys.
Kasdien vartojant dideles vitamino C dozes (daugiau kaip 6 g per dieną), prasideda viduriavimas, sudirginama šlapimo pūslė. Ilgą laiką didelėmis dozėmis vartojant vitaminą C, imuninė sistema nesustiprėja. Nenustatyta, kad didelės vitamino C dozės (daugiau kaip 200 mg per dieną) darytų dar kokį nors poveikį sveikatai.
VITAMINO C ŠALTINIAI
TOP 5 maisto produktai | Kiek mg yra 100 gr | Kiek reikia gr suvalgyti, kad gautumėte paros normą? |
Erškėtuogės | 1250 | 5 |
Meškauogės | 450 | 13 |
Juodieji serbentai | 177 | 34 |
Petražolės | 166 | 36 |
Paprikos | 139 | 43 |
Informacijos šaltiniai:
– Hans-Jurgen Holtmeier „Sveika mityba esant antsvoriui“
– Patric Holford „Nauja optimalios mitybos biblija“
– William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N. „The Family Nutrition Book“
– Elson M. Haas, M.D. „Staying Healthy with Nutrition“
– http://www.mpe.lt/lt/mpe/medziagos,id,Vitaminas_C#r
– https://www.farmapedia.lt/vitaminai-ir-maisto-papildai/vitaminai/vitaminas-c-askorbo-rugstis
turbūt juokinga, bet naudoju vitaminą c, kuris visiškai nerūgštus. Įsigijau jį efarmos vaistinėje,, vadinasi – Acerolos vyšnia. pasirodo, ji daug geresnis vitamino c šaltinis, nei bet kokie citrusiniai vaisiai. žinoma, dar geriau būtų kokių juodųjų serbentų suvalgyti saują kasdien, bet turbūt ne kiekvienas gali sau tokią prabangą leisti….
O kaip jūs nusprendėte, kad kapsulėje/tabletėje vitaminas C geriau nei natūraliai iš kopūstų, kitų daržovių ar vaisių?
"Ilgą laiką didelėmis dozėmis vartojant vitaminą C, imuninė sistema nesustiprėja. Nenustatyta, kad didelės vitamino C dozės (daugiau kaip 200 mg per dieną) darytų dar kokį nors poveikį sveikatai."
MELAS
"Sulieknėk sveikai" pozicija – gauti iš maisto visus įmanomus vitaminus bei kitas maistines medžiagas. Taigi dėl sintetinio vitamino vartojimo- visiškai sutinku, tačiau vartojant maistą, kuriame gausu vitamino C, tikrai toks poveikis yra.