Grikiai – veiksmingas maisto produktas kovoje su cholesteroliu: padeda mažinti jo kiekį ir neleidžia susiformuoti kenksmingiems dariniams kraujagyslės. Svarbi sąlyga- jei jie nepervirti!
Grikių košė su keptu moliūgu ir morkomis
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 100 g morkų
- 80 g moliūgo
- 60 g grikių, nekepintų
- 2 a.š. alyvuogių aliejaus
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
- kalendros, pagal skonį
Paruošimas
- Vakare perplauname grūdus šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
- Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
- Verdame 2-3 minutes, tada paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
- Morkas ir moliūgą sutarkuojame, įkaitiname keptuvėje riebalus, daržoves pagardiname prieskoniais ir patroškiname apie 5-6 min., kol švelniai pagels ir suminkštės.
- Paruoštas daržoves sumaišome su kruopomis ir tiekiame.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 339kcal (17%)Angliavandeniai: 58gBaltymai: 10gRiebalai: 10gSočiosios riebalų rūgštys: 2gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 6gNatris: 111mgKalis: 890mg (45%)Skaidulos: 9g (26%)Cukrūs: 7g (28%)Vitaminas A: 23787µg (2973%)Vitaminas B6: 0.3mg (21%)Vitaminas C: 14mg (18%)Vitaminas E: 3mg (25%)Vitaminas K: 31µg (41%)Kalcis: 64mg (8%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 52µg (26%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 161mg (43%)Fosforas: 280mg (40%)Selenas: 5µg (9%)Cinkas: 2mg (20%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Natalija Masevičienė
kuminas, tai paprasciausi kmynai :)
tai kad ne:) skoniai skiriasi, tik išvaizda tokia pati:)