Humusas – avinžirnių užtepėlė. Rytietiškas valgis puikiai tinkantis mums. Nuotraukose klasikinis, avokado ir burokėlių humusas. Skanu: – valgyti su daržovių pagaliukais, – užsitepti ant sumuštinio vietoje sviesto, – naudoti kaip padažą, itin tinka kruopų ir daržovių patiekalams praturtinti.
Humusas klasikinis, humusas su avokadu ir burokėlių humusas
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 250 g avinžirnių virtų, galima ir konservuotų, tik mirkyti ir virti yra sveikiau ir mažiau pilvą pučia
- 2 v. š. sezamų pastos tahini
- 2 v. š. citrinos sulčių
- 1 v. š. alyvuogių aliejus tyro
- 2 a. š. skysčio nuo avinžirnių
- 0,5 a. š. druskos
- pipirų pagal skonį
Burokėlių humusas:
- 1 burokėlio orkaitėje ar trumpai virto, sveikiausias variantas iki tyrelės sutrintas, neapdorotas, šviežias burokėlis
Avokado humusas:
- 100 g avokado gerai prinokusio
Paruošimas
Klasikinis humusas:
- Visas sudėtines dalis suberiame į maisto smulkintuvą (blenderį) ir sutriname iki vientisos masės. Klasikinį humusą gaminame be burokėlių. Versijai su avokadu – vietoje burokėlio apie 100 g avokado.
Humusas su avokadu:
- Visas sudėtines dalis suberiame į maisto smulkintuvą (blenderį) ir sutriname iki vientisos masės.
Humusas su burokėliu:
- Visas sudėtines dalis ir smulkiai sutarkuotą burokėlį suberiame į maisto smulkintuvą (blenderį) ir sutriname iki vientisos masės.
Laikymas
- Laikykite sandariame indelyje šaldytuve iki 5 dienų. Bet geriau suvalgyti greičiau.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 168kcal (8%)Angliavandeniai: 16gBaltymai: 6gRiebalai: 10gSočiosios riebalų rūgštys: 1gNatris: 1083mgKalis: 384mg (19%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 3g (12%)Vitaminas A: 51µg (6%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 6mg (8%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 6µg (8%)Kalcis: 42mg (5%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 90µg (45%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 41mg (11%)Fosforas: 139mg (20%)Selenas: 4µg (7%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Nuotraukos autorė: Julija Ivanauskienė
Išbandžiau klasikinį humusą. Labai patiko. Su vyru vieningai nutarėme, kad daug skanesnis nei pirktinis. Tikrai gaminsiu dar ne kartą.