Dubajaus šokoladas šiuo metu – ant bangos. Atrodo, kai kažkas išpopuliarėja socialinėje erdvėje, nuo to nepabėgsi pats neišbandęs. Mano rekomendacija – ne bėgti, o atidžiai pažiūrėti produktų etiketes prieš juos pasirenkant.  

Dubajaus šokoladas gaminamas ir namuose, perkamas už didelę kainą, garsiai ragaujamas, apie jį kuriami video. Girdžiu atsiliepimus, kad žmones žavi jo saldumas, derantis su pistacijų skonių, švelnus šokolado skonis, besimaišantis su įdaro traškumu. Skonis – individualus reikalas, vieniems – skanu, o kiti sako, kad nevertas jis tų pinigų. Faktas, kad kokybiško Dubajaus šokolado savikaina didelė. Ir jei jau valgote, svarbu suprasti – kas tai per produktas, ko vengti jį renkantis ir į ką dar atkreipti dėmesį. 

Ar Dubajaus šokoladas taps mano aistra

dubajaus-sokoladas

Ragavau kelis Dubajaus šokolado variantus, įdomumo dėlei. Tikrai ragauju viską – nuo sveikiausių, iki toli nuo sveikos mitybos sampratos esančių patiekalų. Ir būtinai noriu paragauti to, ko dar nesu valgiusi. Tik primenu, kad ragauti – nereiškia kimšti pilna burna.

Patiko, kad šio šokolado įdaras – traškus. Ar taps mano aistra? Ne, aš labiau mėgstu kokybiškus sausainius su sviestu, bet šį kartą ne apie juos. 

Nors dabar šis desertas žinomas kaip Dubajaus šokoladas, originali batonėlio koncepcija kilo iš „Fix Dessert Chocolatier“ – specializuotos parduotuvės Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kuri parduoda garsųjį skanėstą pavadinimu „Can’t Get Knafeh of It“. Šis saldumynas sulaukė populiarumo 2023 m. pabaigoje, kai „TikTok“ įrašas, apžvelgiantis šį šokoladą tapo virusiniu. Vienas populiariausių šis>>>

Kuo Dubajaus šokoladas skiriasi nuo kitų  

Skirtingai nuo įprastų šokolado plytelių, šis šokoladas įdarytas su pistacijų tyre ir kataifi tešla. Tai – susmulkinta filo tešlos rūšis, kuri gaminama iš kvietinių miltų ir riebalų, dažniausiai rafinuoto aliejaus. Kaip suprantate, pastarosios sudėtinės dalys tikrai nėra vertingos mitybos dalis. Atvirkščiai, tai – produktai, kuriuos verta riboti savo mityboje. Be to, dažnai žalia įdaro spalva išgaunama ne pistacijų didesniu kiekiu, o dažikliais, pvz., E141. Jie dažnai nurodyti net ne šokolado sudėtyje, o pistacijų tyrės sudėtyje. Tad galite ir nežinoti, kad šį dažiklį valgote. 

Nors Dubajaus šokoladas dažnai traktuojamas kaip sveikas desertas dėl sudėtyje esančių kakavos ir pistacijų, bet aš tam teiginiui pritarti negaliu. Jame cukraus yra daugiau nei juodame šokolade. Glaistui dažniausiai naudojamas pieniškas šokoladas, kuris yra mažiau vertingas, nei juodasis, nes turi daugiau cukraus ir mažiau kakavos. O kur dar rafinuoti aliejai ir balti miltai, krakmolas bei konservantai? 

Cukraus kiekis – šokiruoja. Kai kuriuose Dubajaus šokoladuose jis siekia 45 g/ 100 g. Laužkite plytelę per pusę ir vizualiai pamatysite, kiek jame cukraus – beveik pusė! Toks cukraus kiekis gali prisidėti ir prie svorio augimo, ir prie cholesterolio didėjimo ar insulino rezistencijos. 

Bet jei jau perkate tokio tipo desertą, tai bent jau pasirinkite vertingesnį. Kuo daugiau sudėtinių dalių bus aiškios – tuo geriau. Žemiau parašysiu apie sudėtis, parinkusi kelis skirtingus Dubajaus šokoladus. 

Dubajaus šokolado maistinių medžiagų sudėtis

Šokoladai lentelėje yra tie, kuriuos įvardino sekėjai mano Instagram paskyroje, prašydami juos apžvelgti, tad jie nėra geriausi ar blogiausi. 

Maistinių medžiagų ir priedų Dubajaus šokolade palyginimo lentelė:

 ŠokoladasKalorijos (100 g)Cukrų kiekis (g)Baltymai (g)Pagrindiniai priedai ir pastabos
airomi-dubajaus-sokoladasAiromi Dubajaus šokoladas527 kcal32 g11,6 gDidžiausias baltymų kiekis – tai privalumas. Naudojamas kalio sorbatas (konservantas), sojų lecitinas, rafinuotas saulėgrąžų aliejus. Vidutinis cukrų kiekis. Naudojami pistacijų riešutai, tačiau kiekis nenurodytas
pieninis-sokoladas-idarytas-traskiu-pistaciju-idaru-dubaiPieninis šokoladas, įdarytas traškiu pistacijų įdaru DUBAI526 kcal41 g8 gDaug cukraus, emulsikliai (sojų lecitinas, poliglicerolio poliricinoleatas), įdarą sudaro 14,4 % pistacijų tyrės ir net 80 % pistacijų riešutų.
dubai-sokoladas-juodasis-aj-sokoladasDUBAI šokoladas juodasis AJ ŠOKOLADAS520 kcal44 g7 gDaug cukraus, naudojamas dažiklis E104 (pavojingas ir uždraustas kai kuriose šalyse), kalio sorbatas, sojų lecitinas, pistacijų kiekis nenurodytas.
dubai-sokoladas-pieniskas-aj-sokoladasDUBAI šokoladas pieniškas AJ ŠOKOLADAS540 kcal45 g7 gDaugiausia cukraus iš visų variantų, dažiklis E104, kalio sorbatas, sojų lecitinas, pistacijų kiekis nenurodytas.
loco-pistach-sokoladasLOCO PISTACH šokoladas551 kcal44 g7 gNedaug sudėtinių dalių, bet daug cukraus, nežinomas augalinis aliejus. Pistacijų mažiau, nei kituose variantuose (20 %). Nenurodyta sezamų pasta, kuri naudojama kituose šokoladuose ir yra vertingas produktas. 
sveikesnis-dubai-pistachio-chocolateSveikesnis DUBAI pistachio chocolate492 kcal5 g11 gVienintelis su saldikliu (maltitoliu) vietoje cukraus, bet yra rafinuoto saulėgrąžų aliejaus ir kalio sorbato. Pistacijų riešutų kremas sudaro 29.2%, tačiau nenurodyta, kiek jame yra pistacijų riešutų.

Išvados – kuris Dubajaus šokoladas vertingiausias

  • Mažiausiai cukraus turi „Sveikesnis DUBAI pistachio chocolate“ (5 g/100 g), nes vietoje cukraus naudojamas maltitolis.
  • Daugiausiai cukraus turi DUBAI pieniškas šokoladas AJ ŠOKOLADAS (45 g/100 g). Beveik pusė šokolado – vien cukrus!
  • Geriau vengti dažiklio E104, esančio DUBAI šokoladas juodasis AJ ŠOKOLADAS ir DUBAI šokoladas pieniškas AJ ŠOKOLADAS.
  • Minimalų priedų kiekį turi LOCO PISTACH šokoladas, bet jame cukrus – pirmoje vietoje ir naudojamas neįvardintas augalinis aliejus.
  • Kalio sorbatas naudojamas beveik visuose šokoladuose (išskyrus LOCO PISTACH).
  • Geriausias pasirinkimas pagal maistinę vertę – „Sveikesnis DUBAI pistachio chocolate“ – mažiausiai cukraus, daug baltymų, bet yra rafinuoto saulėgrąžų aliejaus.

Patikslinu, kad galimi ir kitokie vertinimo kriterijai. Koks bus jūsų pasirinkimas? 

Kokią porciją Dubajaus šokolado valgyti?

sokoladas-dubai

Dubajaus šokoladas – gali būti skanėstas, tačiau jame slypi ir gausus kalorijų bei cukraus kiekis. 

Viena Dubajaus šokolado plytelė sveria kelis kartus daugiau nei juodojo, tad nejučia suvalgote daugiau nei atrodo. Be to, maža 100 g plytelė, kuri gali kainuoti ir 20 eurų, turi daugiau kaip 500 kalorijų. Jei jūsų paros kalorijų norma yra 1500 kcal, tai – 33% paros kalorijų normos. Ar tikrai suvalgę šio šokolado atsisakysite pietų ar vakarienės? 

Tačiau mitas, kad reikia atsisakyti saldumynų, kai norime numesti svorio. Taip pat mitas, kad saldumynų reikia visiškai atsisakyti, kai cholesterolis – per aukštas. 

Kad mėgavimasis šokoladu būtų malonus, o svoris ir cholesterolis – optimalūs, rinkitės mažas porcijas.  Kvadratėlis vietoje visos plytelės gali būti puikus sprendimas!

Teigiama, kad šis delikatesas ypač dera su kava ar mėtų arbata. Dalinkitės Dubajaus šokoladu su draugais, šeima ar kolegomis – taip mėgausitės ilgiau, o kartu ir suvalgysite saikingą porciją.

Kaip suvaldyti potraukį saldumynams?

Jei jaučiate, kad vieno kvadratėlio niekaip negana, o saldumynų potraukis per stiprus – sprendimas yra.

Mano parengtas asmeninis mitybos planas jums gali padėti natūraliai sumažinti potraukį saldumynams ir suteiks aiškią kryptį, kaip mėgautis desertais be sąžinės graužaties. Juos tikrai valgyti galima, jie net ir įtraukti į kasdieninį mitybos planą. Užsisakykite mitybos planą>>>

4.9 8 votes
Patiko? Įvertinkite!