Edamame pupelių makaronų nauda
- Tirpios ir netirpios skaidulos: palyginimui – 100 g obuolio jų yra vos 2,4 g, įprasti nevirti kvietiniai makaronai turi 3,2 g, o edamame pupelių makaronuose – net 23 g skaidulų! Kone 7 kartus daugiau už įprastus makaronus! Skaidulos maitina mūsų gerąsias bakterijas, tvarko žarnyno ir skrandžio būklę, padeda mažinti cholesterolį. Taigi, siurprizas, kad makaronai gali būti draugai su cholesteroliu.
- Ypatingai geras baltymų šaltinis. Prieš skaitydami toliau, atsisėskite. Net 42 g (!!!) sausų edamame makaronų, tad idealiai tinka cukraus kontrolei, sportuojantiems, 40+ moterims ir paaugliams, kuriems reikia padidinto baltymų kiekio. Kodėl sakiau atsisėsti? Nes 100 g vištienos krūtinėlėje baltymų – 22 g.
- Kalorijų skaičius paprastų ir edamame makaronų – panašus, skirtumai – neesminiai. Edamame makaronų turi 327 kcal, o kvietiniai – apie 370 kcal (kiekis – sausų 100 g). Bet…
- Sotumo jausmas skiriasi iš esmės. Mano rekomenduojami makaronai ne tik valgymo momentu suteikia daugiau sotumo (aš net neįveikiau tokios porcijos, kokią valgau įprastų makaronų), bet ir išvengiame gliukozės šuolio, bei vėliau atsėlinančio nevaldomo alkio jausmo bei lėtinių uždegimų. Vien geri dalykai.
- Kitaip tariant, šie makaronai puikiai tinka lieknėjantiems ar kenčiantiems nuo lėtinių ligų.
- Neturi glitimo, tad jo netoleruojantiems ar kai kankina alergija kviečiams – irgi tinka, nes nėra net jų pėdsakų. Patikrinkite aprašymą.
- Skanu – pabrėžiu, nes dažnai pakaitalų skonis – ne stebuklingas. Bet šie edamame makaronai buvo tokie skanūs, kad pasigaminusi aikčiojau iš nuostabos.
- Paprasta pagaminti – nereikia jokių specialių įgūdžių. Šiam kartui išsirinkau augalinį variantą su grybais, buvau jų pasiilgusi. Bet jūs galite ir paprasčiau gaminti.
Būna makaronų, kurie puikiai tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Tai – makaronai iš jaunų sojos pupelių (edamame). Šias pupeles galėjote matyti parduotuvių šaldikliuose. Jos turi ypač daug baltymų, mažai angliavandenių ir daug skaidulų, todėl suteikia labai gerą ir tolygų sotumo jausmą 3-5 valandoms.
Makaronai vakarienei. Tinka ir lieknėjantiems!
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 100 g Edamame spagečių (viriau visą pakelį, bet tada jau mažiausiai 4-5 išalkusių valgytojų reikia, tad nedarykite mano klaidos, virkite tik pusę pakelio)
- 250 g pievagrybių
- 250 g vyšninių pomidorų
- 100 g pesto (augalinio arba paprasto), tinka ir naminis
- 50-100 g špinatų šviežių
- 2 skiltelių česnako
- alyvuogių aliejaus kepimui, kokybiško, (tokį rinktis jau jus išmokiau)
- 1 a.š. druskos
- ¼ a.š. pipirų, šviežiai maltų
Paruošimas
- Gaminimą aprašyti truko ilgiau, nei pagaminti. Reikia suktis greitai ir viskas užtrunka max 10-15 min.Pievagrybius, pomidorus, špinatus nuplauname, česnakus nulupame.
- Česnakus ir pievagrybius supjaustome plonais griežinėliais.
- Didelėje keptuvėje su šiek tiek aliejaus pakepame česnakus iki auksinės spalvos.
- Į tą pačią keptuvę beriame grybus, druską ir pipirus. Kepame, kol grybai suminkštės ir dalis skysčio išgaruos. Trumpam uždengiu dangtį, taip greičiau kepa.
- Retkarčiais pamaišome, įdedame vyšninius pomidorus (supjaustytus pusiau) ir 2 dideles saujas šviežių špinatų. Pakaitiname keletą minučių, kol špinatai ir pomidorai suminkštės. Išjungiame kaitrą ir imamės makaronų.
- Puode užverdame vandenį ir beriame edamame makaronus – spagečius. Verdame apie 3 min. Parašyta, kad virti reikėtų 3-6 min., bet mes dar kaitinsime su padažu, todėl 3 min. – per akis. Makaronai turi likti kietoki– „al dente”.
- Išvirusius spagečius nukošiame, bet prieš tai 50-100 ml nuoviro išsaugome.
- Nuoviro įpilame į pesto padažą ir išmaišome. Man skaniau, kai padažas skystesnis ir jo daugiau. Su nuoviru tikrai skaniau, nei su vandeniu.
- Į keptuvę su daržovėmis dedame spagečius ir pesto, sumaišome ir trumpai pakaitiname, kad susijungtų skoniai.
- Patiekiame lėkštėje, pagardiname turimais riešutais, sėklomis, pvz.: kedrinėmis pinijomis, sezamais ir/arba maistinėmis mielėmis.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 449kcal (22%)Angliavandeniai: 52gBaltymai: 15gRiebalai: 21gSočiosios riebalų rūgštys: 4gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 1gCholesterolis: 4mgNatris: 1674mgKalis: 937mg (47%)Skaidulos: 5g (14%)Cukrūs: 9g (36%)Vitaminas A: 3965µg (496%)Vitaminas B6: 0.4mg (29%)Vitaminas B12: 0.1µg (4%)Vitaminas C: 39mg (49%)Vitaminas D: 0.3µg (6%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 125µg (167%)Kalcis: 141mg (18%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 95µg (48%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 70mg (19%)Fosforas: 254mg (36%)Selenas: 45µg (82%)Cinkas: 2mg (20%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė