Kodėl verta išbandyti vaivorykštinį upėtakį druskoje – skonis ir nauda viename!
Upėtakis – labai vertinga lašišinių šeimos žuvis:
- 100 g upėtakio – tik 179 kcal
- Riebalų – 11 g, iš kurių didžioji dalis – Omega 3, kurios mūsų kūnas gaminti negeba, o jos būtinos smegenų veiklai, širdies sveikatai ir uždegimų mažinimui organizme
- Vaivorykštiniame upėtakyje, lyginant su lašiša, net 7 kartus daugiau vitamino B12, daugiau ir vitamino A
- Turtinga ir vitamino D gausa, kurio trūksta kone kiekvienam šalies gyventojui
Aš žuvį mėgstu, tad tokį patiekalą vis nužiūrėdavau socialinėje erdvėje, tik atidėliojau gaminimą. Bet šį kartą turėdama šviežią upėtakį nesusilaikiau ir labai gerai padariau! Iškepus žuvis tirpo burnoje. Taip pagamintas upėtakis labai skanus ir karštas, ir atvėsęs. Puikiai tiks ir į salotas, ir prie makaronų, ir į mišrainę, ir ant sumuštinio arba… valgyti vieną.
Druskoje keptas upėtakis
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 1 vaivorykštinio upėtakio (mano svėrė 1,7 kg)
- 2 citrinų naudojau ekologiškas. Jei imsite ne eko, tada žievelę nupjaukite prieš dėdami į žuvį
- 10 g šviežių bazilikų (su šakelėmis)
- 7 g žuvies žolelių prieskonių mišinio: svogūnai 42 %, prieskoninės žolelės 25 % (petražolės, rozmarinai, bazilikai, raudonėliai, mairūnai, dašiai, čiobreliai), juodieji pipirai, garstyčių sėklos, raudonos paprikos, kalendros. Galite naudoti ir kitokius mišinius, pavyzdžiui, Provanso ar Italijos
Druskos apvalkalui reikės (jis reikalingas, kad žuvis troškintųsi savo sultyse, neišsausėtų ir tolygiai visa keptų):
- 2 kg druskos, rinkausi pigiausią akmens druską. Jos turi būti tiek pat, kiek sveria žuvis ar net šiek tiek daugiau
- 5 kiaušinių baltymų bet galima ir be jų. Kai kuriuose receptuose druską tik su vandeniu maišo, kituose teigia, kad su baltymu saugiau – geriau sulimpa. Kilogramui druskos naudojami 5 baltymai, aš sakiau, kad per brangu, tai naudojau 2 kg druskos ir 5 baltymus, t. y., 2 kartus mažiau, ir pakako
- šiek tiek vandens. Purškiau, kai šiek tiek trupėjo druska formuojant apvalkalą Gali atrodyti, kad žuvis taps sūri – visai ne!
Paruošimas
- Upėtakį nuplauname ir nusausiname. Žvynų valyti nereikia.
Gaminame druskos apvalkalą:
- Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių (juos galėsite panaudoti naminiam majonezui).Baltymus išplakame iki standžių putų.
- Berdami lėtai druską į putas pamažu sumaišome.
- Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi (aš to nepadariau ir tai buvo didelė klaida, nes teko ilgai vargti po kepimo, kol tirpdžiau druską).
- Pamatuojame, kiek vietos užims žuvis ir tą plotą skardoje padengiame 0,5 cm druskos subaltymais sluoksniu.
Ruošiame žuvį:
- Ant druskos pakloto uždedame žuvį.
- Supjaustome citrinas riekelėmis. Pabarstome žuvį iš vidaus žuvies žolelių prieskoniais ir sudedame į vidų citrinos griežinėlius bei baziliko šakeles. Ant žuvies viršaus irgi suklojame citrinos griežinėlius (nebūtina).
- Visą žuvį apklojame druska taip, kad pilnai uždengtų žuvį iš visų pusių. Man šiek tiek skilinėjo druskos kiautas ties citrinos griežinėliais.
- Pašauname į orkaitę įkaitintą iki +180 C ir kepame 35-40 min.
- Išimame žuvį iš orkaitės, sulaužome druskos apvalkalą. Nuimame odą ir supjaustome žuvį porcijomis.Žuvytė tirpsta burnoje. Išbandykite ir paminėsite mano žodį!
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 271kcal (14%)Angliavandeniai: 2gBaltymai: 46gRiebalai: 8gSočiosios riebalų rūgštys: 2gPolinesotieji riebalai: 3gMononesotieji riebalai: 2gCholesterolis: 125mgNatris: 96996mgKalis: 1105mg (55%)Skaidulos: 1g (3%)Cukrūs: 1g (4%)Vitaminas A: 203µg (25%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 9µg (360%)Vitaminas C: 13mg (16%)Vitaminas E: 0.05mgVitaminas K: 5µg (7%)Kalcis: 216mg (27%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 29µg (15%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 74mg (20%)Fosforas: 583mg (83%)Selenas: 31µg (56%)Cinkas: 3mg (30%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė