Perlinės kruopos itin vertingos dėl didelio fosforo kiekio, kurio reikia mūsų endokrininei sistemai ir smegenims. Jose yra nepakeičiamos amino rūgšties – lizino. Ji padeda imuninei sistemai kovoti su virusais ir bakterijomis. Cholinas yra maistinė medžiaga, kuri gali padėti sumažinti uždegimą. Perlinėse kruopose yra ir betaino, kurį organizmas gali paversti cholinu. Cholinas padeda miegui, raumenų judėjimui, mokymuisi ir atminčiai. Taip pat padeda palaikyti ląstelių membranų struktūrą, perduoti nervinius impulsus ir absorbuoti riebalus.
Perlinių kruopų košė su Pesto padažu ir juodaisiais sezamais
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 60 g perlinių kruopų
- 1 a.š. pesto padažo
- 0,5 a.š. juodųjų sezamų
Paruošimas
- Vakare perplauname grūdus šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
- Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
- Verdame 2-3 minutes, tada paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
- Paruoštą košę pagardiname Pesto padažu ir sezamų sėklomis.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 236kcal (12%)Angliavandeniai: 47gBaltymai: 6gRiebalai: 3gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 0.3gCholesterolis: 0.4mgNatris: 52mgKalis: 173mg (9%)Skaidulos: 10g (29%)Cukrūs: 1g (4%)Vitaminas A: 114µg (14%)Vitaminas B6: 0.2mg (14%)Vitaminas E: 0.01mgVitaminas K: 1µg (1%)Kalcis: 35mg (4%)Varis: 0.3mg (30%)Folio rūgštis: 15µg (8%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 51mg (14%)Fosforas: 139mg (20%)Selenas: 23µg (42%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė