Pavakariams užkandus ir vakarienės nesinorės! Galiu patvirtinti, kad daugybė internete sklandančių receptų – klaidina. Šį receptą mačiau tiek daug kartų, kad nusprendžiau ir pati išbandyti. Tad surašysiu, kur klaidas galima padaryti ir kaip jų išvengti. Juk skanu ar ne – priklauso nuo teisingo gaminimo.
Skaidulų kupinas brokolio užkandis su sūriu recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
4.85 balsų
Pasiruošimas 10 min.
Gaminimas 35 min.
Iš viso 45 min.
Kategorija Užkandžiai
Virtuvė Europietiška
Išeiga 8 porcijos
Porcijoje 110 kcal

Ingredientai
  

  • 1 brokolio didelio arba 2 mažų. Galite naudoti ir šaldytus, tik juos atitirpinkite. Virti nereikės, nes brokoliai jau blanširuoti.
  • 100 g sūrio. Naudojau 2 skirtingus – mozzarela ir kietąjį. Pastarasis kuo ilgiau brandintas – tuo daugiau skonio. Aš renkuosi mažiau brandintą –turintiems rėmenį ar alergijas, kuo trumpiau brandintas – tuo geriau, nes mažiau histamino, kuris karštyje nesuyra. Tad, kaip visada, yra +, ir –. Nes tikrai, bent man, patys skaniausi sūriai– ilgai brandinti.
  • 0,5 česnako galvos arba 1 a. š. česnako prieskonių miltelių.
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
  • 1 v.š. druskos. Rekomenduoju dar pagardinti intensyvesnio skonio prieskoniais, pavyzdžiui, pipirais. Dažniausiai barstoma juodaisiais, bet šiam receptui man labiau kajeno norėjosi. Oh, tas aštrumas! Dar labiau skonio receptorius pakutena ir daugiau malonumo gauname.

Paruošimas
 

  • Įjungiame orkaitę kaisti iki 200C, viršus-apačia.
  • Užkaičiame puodą vandens, į jį įberiame druskos.
  • Atskiriame žiedyną nuo brokolio koto. Užvirus vandeniui, jį būtinai pasūdome ir suberiame smulkintą brokolį. Tuomet išjungiame kaitinimą ir palaikome ~ 3 minutes. Internete rašo, kad virti reikėtų ~ 5 minutes. Amen tada brokolio traškumui, bus košė net nepradėjus tolimesnių žingsnių. Brokolis turi išlikti pakankamai stangrus ir tik vos suminkštėti, kad galėtumėte pradurti šakute. Bet nereikia iki galo išvirti, brokolis neturi tižti, kitaip bus košė! Juk dar į orkaitę šausime.
  • Ištraukę brokolį, įdedame į šaltą vandenį, kol atvės, kad užsifiksuotų ryškiai žalia spalva. Aš tiesiog nupyliau daržovę tekančiu šaltu vandeniu, tiesiai kriauklėje įstatytame sietelyje. Leidžiame gerai nuvarvėti, kad liktų mažiau drėgmės.
  • Atskiriame žiedynus ir pašlakstome aliejumi, česnaku, druska bei prieskoniais. Tai labai svarbu, nes kitaip bus mažai skonio. Gerai išmaišome ,kad tolygiai visur pasidengtų. Jei brokolį pervirsite, kaip aš kartą padariau, tai to padaryti nepavyks, nes jau maišant viskas tiš.
  • Tuomet žiedynus išdėliojame po vieną ant kepimo popieriaus ir sutraiškome juos stiklinės dugnu po vieną, kad būtų 0,5-1 cm storio ar dar plonesni. Kuo bus plonesnis žiedynas – tuo geriau.
  • Kiekvieną žiedyną pabarstykite sūriu. Dalį brokolių kepiau pabarsčiusi su sumaišyta mozzarela ir kietuoju sūriu – jie greičiau parudavo kepant, kitą dalį – tik kietuoju sūriu barsčiau. Man – pirma versija, o mano vyrui antra labiau patiko.
  • Pašovę kepti brokolius, sumažinkite orkaitės kaitrą iki 180 C ir kepkite 20-25 minutes, kol sūris tamsaus aukso spalvą įgaus, o brokoliai išgarins dalį drėgmės. Jei matysite, kad ruduoja sūris – mažinkite temperatūrą ar traukite greičiau. Mūsų visų orkaitės skiriasi, tad stebėti pro langelį, kas vyksta – būtina.

Pastaba

Sako, kad tokie brokoliai skaniausi šilti, bet man labai skanu ir atvėsę, tada sūris dar labiau sukietėja. Labai tinka, kai norisi pakramsnojimo, daug skonio ar draugų vakarėliui.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 110kcal (6%)Angliavandeniai: 6gBaltymai: 5gRiebalai: 8gSočiosios riebalų rūgštys: 3gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 4gCholesterolis: 13mgNatris: 979mgKalis: 257mg (13%)Skaidulos: 2g (6%)Cukrūs: 1g (4%)Vitaminas A: 599µg (75%)Vitaminas B6: 0.2mg (14%)Vitaminas B12: 0.1µg (4%)Vitaminas C: 68mg (85%)Vitaminas D: 0.1µg (2%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 80µg (107%)Kalcis: 128mg (16%)Varis: 0.05mg (5%)Folio rūgštis: 51µg (26%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 0.2mg (10%)Magnis: 20mg (5%)Fosforas: 110mg (16%)Selenas: 6µg (11%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Užkandžiai
Dieta: Diabetui, Be glitimo
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
4.5 8 votes
Patiko? Įvertinkite!