Kai mano dukra buvo alergiška pieno produktams ir kviečiams, teko visaip suktis ir ieškoti naujų receptų, kurie būtų ne tik tinkami, bet ir labai skanūs. Alergijos jau praeityje, bet ragaujame ir bandome naujus receptus. Kartais pavyksta, o kartais – ne, ir tai normalu.

Dalinuosi ypatingai skaniais grikių sausainiais, kurie kupini vertingų medžiagų ir tokie skanūs, kad tiks ir tiems, kuriems sveikas maistas skamba kaip keiksmažodis.

Tai gali būti ir dovanų idėja. Iškepame, supakuojame ir nešamės į svečius ar dovanojame.
Šokoladiniai grikių sausainiai be glitimo ir be pieno produktų recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
54 balsų
Pasiruošimas 12 val.
Gaminimas 15 min.
Iš viso 12 val. 15 min.
Kategorija Desertai
Virtuvė Europietiška
Išeiga 20 porcijos
Porcijoje 76 kcal

Ingredientai
  

  • 250 g grikių, nekepintų
  • 70 g cukraus, nerafinuoto. Ruošiame desertą, tad saldumo – reikia. Jei dėsite cukraus daugiau – darykite mažesnius sausainius. Ir mažiau jų valgykite. Valgyti rekomenduoju vienetais, o ne skardomis. Rimtai sakau. Žinau, kad dalis skaitytojų įsijaučia, ypatingai, kai skanu ir kai nervas ima. Jei žinote, kad turite tokią bėdą – dalinkitės su kitais ar kepkite mažiau, pavyzdžiui, kiekį padalinkite perpus ar net tris kartus pamažinkite. Juk kas pasakė, kad būtinai pilną skardą reikia kepti? Kiek norite, tiek ir kepate.
  • 2 v.š. kokosų aliejaus
  • 20 g kakavos
  • 20 vnt. riešutų. Reikia tiek,kiek vienetų sausainių gaminsite – apvainikuoti kiekvieną
  • 1 a.š. kepimo miltelių 
  • žiupsn. druskos

Paruošimas
 

  • 10-12 val. iki gaminimo nuplauname ir užmerkiame kambario temperatūroje grikius, kad per tą laiką prasidėtų dygimo procesas. Pieš gaminimą nusunkiame per sietelį likusį vandenį ir sutriname. Jei sausainių reikia skubiai, sumalame žalius grikius skiesdami beveik tokiu pat kiekiu vandens, kad gautųsi grietinės tirštumo tešla. Mano variantas vertingesnis maistinių medžiagų prasme, o kalorijų – tiek pat.
  • Į sumaltus grikius pilame kakavą, tirpintą kokosų aliejų, cukrų. Viską permaišome.
  • Dedame masę į skardą – šaukštas masės – 1 sausainis.
  • Papuošiame riešutais. Mano vaikai mėgsta lazdynų, o aš – karijų.
  • Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepame apie 10-15 minučių. Sausainiai turi būti minkšti, o iš viršaus – su lengva plutele.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 76kcal (4%)Angliavandeniai: 13gBaltymai: 2gRiebalai: 2gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 0.3gMononesotieji riebalai: 1gNatris: 24mgKalis: 79mg (4%)Skaidulos: 2g (6%)Cukrūs: 4g (16%)Vitaminas A: 0.1µgVitaminas B6: 0.03mg (2%)Vitaminas C: 0.004mgVitaminas E: 0.003mgVitaminas K: 0.03µgKalcis: 16mg (2%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 5µg (3%)Geležis: 0.5mg (4%)Manganas: 0.2mg (10%)Magnis: 36mg (10%)Fosforas: 59mg (8%)Selenas: 1µg (2%)Cinkas: 0.4mg (4%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Desertai
Dieta: Be glitimo, Low Calorie, Low Fat, Be pieno produktų, Augalinis, Vegetariškas
Gaminimo būdas: Orkaitėje
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė
3 5 votes
Patiko? Įvertinkite!