Kai mano dukra buvo alergiška pieno produktams ir kviečiams, teko visaip suktis ir ieškoti naujų receptų, kurie būtų ne tik tinkami, bet ir labai skanūs. Alergijos jau praeityje, bet ragaujame ir bandome naujus receptus. Kartais pavyksta, o kartais – ne, ir tai normalu.
Dalinuosi ypatingai skaniais grikių sausainiais, kurie kupini vertingų medžiagų ir tokie skanūs, kad tiks ir tiems, kuriems sveikas maistas skamba kaip keiksmažodis.
Tai gali būti ir dovanų idėja. Iškepame, supakuojame ir nešamės į svečius ar dovanojame.
Šokoladiniai grikių sausainiai be glitimo ir be pieno produktų
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 250 g grikių, nekepintų
- 70 g cukraus, nerafinuoto. Ruošiame desertą, tad saldumo – reikia. Jei dėsite cukraus daugiau – darykite mažesnius sausainius. Ir mažiau jų valgykite. Valgyti rekomenduoju vienetais, o ne skardomis. Rimtai sakau. Žinau, kad dalis skaitytojų įsijaučia, ypatingai, kai skanu ir kai nervas ima. Jei žinote, kad turite tokią bėdą – dalinkitės su kitais ar kepkite mažiau, pavyzdžiui, kiekį padalinkite perpus ar net tris kartus pamažinkite. Juk kas pasakė, kad būtinai pilną skardą reikia kepti? Kiek norite, tiek ir kepate.
- 2 v.š. kokosų aliejaus
- 20 g kakavos
- 20 vnt. riešutų. Reikia tiek,kiek vienetų sausainių gaminsite – apvainikuoti kiekvieną
- 1 a.š. kepimo miltelių
- žiupsn. druskos
Paruošimas
- 10-12 val. iki gaminimo nuplauname ir užmerkiame kambario temperatūroje grikius, kad per tą laiką prasidėtų dygimo procesas. Pieš gaminimą nusunkiame per sietelį likusį vandenį ir sutriname. Jei sausainių reikia skubiai, sumalame žalius grikius skiesdami beveik tokiu pat kiekiu vandens, kad gautųsi grietinės tirštumo tešla. Mano variantas vertingesnis maistinių medžiagų prasme, o kalorijų – tiek pat.
- Į sumaltus grikius pilame kakavą, tirpintą kokosų aliejų, cukrų. Viską permaišome.
- Dedame masę į skardą – šaukštas masės – 1 sausainis.
- Papuošiame riešutais. Mano vaikai mėgsta lazdynų, o aš – karijų.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 76kcal (4%)Angliavandeniai: 13gBaltymai: 2gRiebalai: 2gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 0.3gMononesotieji riebalai: 1gNatris: 24mgKalis: 79mg (4%)Skaidulos: 2g (6%)Cukrūs: 4g (16%)Vitaminas A: 0.1µgVitaminas B6: 0.03mg (2%)Vitaminas C: 0.004mgVitaminas E: 0.003mgVitaminas K: 0.03µgKalcis: 16mg (2%)Varis: 0.2mg (20%)Folio rūgštis: 5µg (3%)Geležis: 0.5mg (4%)Manganas: 0.2mg (10%)Magnis: 36mg (10%)Fosforas: 59mg (8%)Selenas: 1µg (2%)Cinkas: 0.4mg (4%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė