Pirmą kartą persimono paragavau vaikystėje, kai mama iš kelionės po Aziją lagamine atgabeno vaisių, tada dar negirdėtu pavadinimu – „churma“. Skonį atsimenu iki šiol! Po to daug metų jo neregėjau, o dabar jau pati mamai galiu nupirkti persimonų, nebereikia gabenti iš tolimų šalių
Persimono nauda
100 g persimono gabalėlyje yra:
- 66 mg vitamino C (visos paros norma);
- 2,5 mg geležies (~8 proc.);
- 310 mg kalio;
- daug tirpių skaidulų. Pastarosios gerina žarnyno mikrobiotą, o su tuo tampriai susijęs imunitetas, svoris, geras cholesterolio lygis ir net nuotaika;
- įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų (angl. catechins). Pastarieji turi natūralių antibiotinių savybių, kas pravartu atvėsus orams, bei malšinančių uždegiminius procesus, taip pat stiprina kapiliarus;
- gaokatechinų (angl. gallocatechins) ir betulininės rūgšties (angl. betulinic acid). Teigiama, kad jie padeda stabdyti navikų augimą;
- beta-karotenų, likopenų, liuteino, kryptoksantino (angl. cryptoxanthin) bei zeaksantino (zeaxanthin). Visi jie teigiamai veikia regą ir padeda ją saugoti.
Kaip laikyti, sunokinti ir valgyti persimoną
Jei įsigijote sultingą ir tinkamą valgyti, vaisius ilgiau išsaugosite sudėję į šaldytuvą.
Kietoką, dar pilnai nesunokusį persimoną laikykite kambario temperatūroje, kol sunoks. Greičiau sunokinti padeda įvyniojimas į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais, kurie natūraliai išskiria nokimo dujas.
Persimono gabalėlius ragaukite su žievele, ji suteiks didesnį sotumo jausmą.
Persimonai valgomi:
- švieži. Susipjaustome ir valgome;
- trinami desertams, pavyzdžiui, su ispaninio šalavijo sėklomis;
- supjaustome kubeliais ir valgomome su laukinėmis atšildytomis rūgščiomis uogomis. Puikiai pakeičia cukrų ar medų;
- kepame pyragą su persimonais;
- ruošiame želė.
Persimonai dera su:
- lapinėmis daržovėmis (salota);
- pieno produktais: sūriu ir jogurtu;
- riešutais ir sėklomis.
Kam reikėtų vengti ar riboti persimonus
Persimonas – viena kaloringiausių uogų (taip taip, persimonas yra uoga), turinti 127 kcal/100 g. Įdomu, kad japoniška jų rūšis turi dvigubai mažiau kalorijų – vos 70 kcal. Pas mus dažniausiai parduodami iš Ispanijos ir Italijos atkeliavę persimonai, kurie yra saldesni.
Palyginimui, dėl didesnio cukrų kiekio baramos vynuogės turi 67 kcal /100 g, t. y., net du kartus mažiau nei persimonai. Tačiau viskas gerai, kas su saiku. Aš persimonus labai mėgstu, susipjaustau ir man tai vienas geriausių desertų.
Taigi, dėl didesnio cukrų kiekio persimonus riboti reikėtų:
- sergantiems diabetu;
- sergantiems dilgėline;
- turintiems bet kokių alergijų;
- turintiems GERL (rėmenį) reikia vengti pernokusių vietų – jose daug histamino. Pernokusias vietas reikėtų išpjauti, o likusį vaisių galite valgyti;
- turintys skrandžio opų ar jei kankina rėmuo – nulupkite odelę, o sunokusį vaisių valgykite į sveikatą. Jo skaidulos tirpios ir švelnios, nesubraižys jautrios gleivinės.
Receptai su persimonais
Kokosų pieno desertas su chia sėklomis ir persimonu
Natūralus jogurtas su persimonu ir ispaniniu šalaviju
Salotos su persimonais, gražgarstėmis ir Feta sūriu
Skanių persimonų!