Visada laukiu to pavasario laikotarpio, kai jau galima įsigyti ridikėlių su lapeliais, žiemą perku tik galvutes. Ridikėlių lapeliai – labai vertingi! Juose yra didžiulis kiekis antioksidanto chlorofilo, geležies, beta karotenų bei skaidulų.

Ridikėlių nauda

  • Ridikėliai turi mažai kalorijų, vos 12 kcal 100 g! Valgai ir lieknėji. 
  • Traškūs ir stipraus skonio – puikiai tinka pakramtyti ir pajusti daug skonio, kai genda nervai.
  • Virškinimo aktyvinimas: turi skaidulų ir fermentų, tokių kaip mirosinazė, diastasė, amilazė ir esterazė. Teigiama, kad reguliarus vartojimas padeda apsaugoti kepenis ir tulžies pūslę nuo infekcijų bei reguliuoti tulžies gamybą bei tekėjimą.
  • Skatina perteklinių skysčių pasišalinimą. 
  • Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai – skaidulos, kalis bei eteriniai aliejai. Tai – medžiagos padedančios mažinti cholesterolį ir stiprinti kraujagysles bei širdį. 
  • Kovoja su uždegimais, virusais ir bakterijomis. Sieros junginiai ir eteriniai aliejai veikia kaip natūralūs antibiotikai – padeda mažinti uždegiminius procesus, gali padėti greičiau įveikti slogą, kosulį ir bronchitą.
  • Raudonieji ridikėliai turi antioksidantų antiocianinų, kurie ne tik suteikia spalvą, bet ir mažina širdies bei kraujagyslių ligų, vėžio riziką bei slopina uždegimus. Pastarąjį poveikį turi ir kitas ridikėlių antioksidantas – izotiocianatas.

Kaip vartoti ridikėlius

Švieži ridikėliai yra aštroko skonio. Šį skonį sukelia fermentai, kurių yra garstyčiose, krienuose ir vasabiuose. Ridikėlių kepimas, nuplikimas ir garinimas sumažina aštrų skonį ir išryškina žemišką, saldų skonį.

Keletas receptų idėjų, kaip įtraukti ridikėlius į savo mitybą:

  • Įpjaustykite į šviežias salotas griežinėliais ar gabalėliais.
  • Pasigaminkite marinuotų ridikėlių, naudodami actą ir prieskonius.
  • Supjaustykite riekelėmis ir klokite ant sumuštinio. 
  • Pakepkite ridikėlius su česnaku ir alyvuogių aliejumi.
  • Padarykite susmulkintų ridikėlių ir svogūnų padažą su natūraliu ar graikišku jogurtu.
  • Supjaustykite ir pateikite kaip garnyrą, puikiai tinka ir prie mėsos, ir prie kiaušinių patiekalų.
  • Pjaustykite šiaudeliais ir berkite į šaltibarščius.
  • Supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir krapais.

SVEIKI RECEPTAI SU RIDIKĖLIAIS

Agurkų, ridikėlių ir baltojo ridiko salotos

Tai salotos, kurios tinka prie mėsos, žuvies, įvairių troškinių, net ir omleto. Žinoma, tokias salotas galima skaninti tiek jogurtu, tiek grietine ar šilkinio tofu majonezu.
Išbandyti šį receptą

Pavasariu kvepiantys šaltibarščiai su kefyru ir ridikėliais

Ridikėliai – puikus kalio šaltinis. Kalis mažina kraujospūdį ir gerina kraujotaką (ridikėliai ypač naudingi tiems, kas kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio).
Išbandyti šį receptą

Perlinė košė su ridikėliais ir avokadu

Ridikėliai – širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai – skaidulos, kalis beieteriniai aliejai. Tai – medžiagos padedančios mažinti cholesterolį irstiprinti kraujagysles bei širdį. 
Išbandyti šį receptą

DAUGIAU RECEPTŲ SU RIDIKĖLIAIS >>>

Ridikėlių lapelius naudokite:

Ridikėlius vartokite saikingai, jei…

Jei turite tulžies akmenų, ridikėlius vartokite labai saikingai. 

Jei ridikėlius sunkiai virškinate, galima juos nuplikyti verdančiu vandeniu ar trumpai pakaitinti. Vengti ridikėlių reikia turintiems virškinamo trakto opų ar kenčiantiems nuo rėmens. 

Turintys skydliaukės sutrikimų, ridikėlius valgyti gali, tačiau reikia vartoti saikingai, kaip ir kitas kryžmažiedes daržoves. Mityba ir svoris esant skydliaukės sutrikimams >>>

Sveikos mitybos e-paskaitos >>>

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!