Daržoves valgyti – gerai, bet organizmui reikia ir įvairių baltymų. Be to, valgant vis kitokius produktus pasimėgavimo maistu – dar daugiau. Mocarela sūrį, tikriausiai, dauguma esate valgę. O kaip reikalai su jos artima giminaite burata? Ar esate ragavę?
Kaip gaminama burata?
Mocarela sūris formuojamas į maišelį, kurio viduje – kreminės tekstūros trinta mocarela su grietinėle. Kai kuriais atvejais paviršinis sluoksnis daromas iš mocarelos, sumaišytos su sviestu. Žodis „burrata“ itališkai reiškia sviestuotas. Net rašant tekstą, seilės kaupiasi, kai pagalvoju apie manęs laukiančias salotas su šiuo sūriu.
Burata – kiek suvalgyti?
KALORIJOS. Lengvas įspėjimas lieknėjantiems – moteriai pakanka vieno sūrio (~125 g) burbuliuko (320 kcal), jei jį valgysite su priedais, pvz., aliejumi ar kažkuo kitu. Didesniems ar aktyvesniems žmonėms galima ir daugiau. Nors daug kur rašo, kad mocarela mažiau kaloringa, bet didelio skirtumo parduotuvėje tyrinėdama etiketes nepastebėjau. Mocarelos energinė vertė – 220-250 kcal, o mano turima burata – 256 kcal /100 g. Bet burata gali būti ir 350 kcal, tad atidžiai skaitykite etiketes pasirinkdami. Kalorijų skaičiuoklė >>>
ANGLIAVANDENIAI. Bendrai cukrų (laktozės ir kitų) vos 2 g/100 g.
RIEBALAI. Sūrius mėgstame dėl juos esančio natrio ir riebalų – medžiagų, dėl kurių gaminasi malonumo hormonas dopaminas. Riebalų šio sūrio 100 g porcijoje – 24 g, tad jį reikia valgyti kuo lėčiau, pasimėgaujant mažais kąsneliais. Tada malonumo hormono pasigamins daugiau, nes medžiagos spės mūsų burnoje „pasignalizuoti“ smegenims.
BALTYMAI. 9 g/100 g arba beveik 11 g viename burbuliuke. Visaverčiai ir puikiai pasisavinami baltymai.
KITOS MEDŽIAGOS. Lengvai pasisavinamas kalcis, vitaminai B1, B2, PP ir A, mineralai: natris, kalis, fosforas.
-
Elektroninė knyga: Vaida Kurpienė „Liekna visam gyvenimui“13,99 €
-
Sezoninis sveikos mitybos planas79,00 € – 247,00 €
-
Baltymai36,00 €
Kaip gaminti ir su kuo valgyti buratą?
Šis sūris – idealus produktas vengiantiems gaminimo ir virtuvės, bet mėgstantiems natūralų, skanų ir vertingą maistą.
Burata dažnai patiekiama tiesiog užbarsčius druskos ir pagardinta šlakeliu ypač tyro alyvuogių aliejaus. Švelnus, kreminis burata skonis taip pat dera su šviežiomis uogomis, melionais ir kaulavaisiais: persikais, abrikosais ir kitais vaisiais.
Mano versija su daržovėmis – pomidorų salotos su burata. Užtruksite tik tiek, kiek prireiks laiko ingredientų supjaustymui. Pagamintas salotas iškart patiekite.